”Pridruživanje Turske EU može riješiti neizvjesnosti oko Brexita,” izjavljuje Erdogan, zavjetujući se na bolje odnose s europskim susjedima u 2021. godini

Erdogan i EU
10 komentara

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna zauzeti svoje “zasluženo” mjesto u EU, dodajući da bi njezino pristupanje moglo izliječiti neizvjesnosti koje blok doživljava nakon odlaska Velike Britanije.

Govoreći u utorak, Erdogan je rekao europskim veleposlanicima sa sjedištem u Ankari da je Turska spremna postaviti “pozitivan program” i smanjiti napetost između Ankare i Bruxellesa.

”U pogledu budućnosti Unije, prihvaćanje našeg punopravnog članstva u EU bit će ontološki izbor. Brexit, s njegovom sve većom neizvjesnošću, može riješiti samo Turska, nakon što zauzme zasluženo mjesto u europskoj obitelji.”

Pozivajući se na nesuglasice između Turske i EU u 2020. godini, posebno oko istraživanja obavljenih u vodama koje svojataju Grčka i Cipar, Erdogan je inzistirao da je “Turska za mir na Sredozemlju.”

Predsjednik je naglasio da Ankara nije zakazala u 2020. godini, godini u kojoj su europski čelnici naveliko osudili Tursku zbog jednostrane odluke o istraživanju spornih voda.

“Ne tražimo nešto što nije naše, a to je pravo na Sredozemlje,” rekao je.

„Naša država ima postojeće resurse ugljikovodika na tom području i naša država pokušava zaštititi naše legitimne interese. Prigovaramo pokušajima kojima nas se želi ograničiti na obale naše zemlje na maksimalističkim kartama, koje nemaju valjanost.”

EU je 2020. uvela sankcije protiv nekoliko turskih dužnosnika i entiteta koji su navodno uključeni u aktivnosti bušenja plina u istočnom Sredozemlju, usred sporova Ankare s Ciprom i Grčkom. Unatoč prijetećoj retorici čelnika EU, Bruxelles je odlučio odgoditi odluku o trgovinskim carinama ili embargu na oružje do ožujka.

Napetosti su se pogoršale u drugom dijelu godine kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron započeo svoje suzbijanje ekstremističkog islama kao odgovor na terorističke napade u Francuskoj. Erdogan je odgovorio rekavši da su muslimani u Europi bili podvrgnuti “kampanji linča,” sličnoj onoj koju su Židovi doživjeli prije Drugog svjetskog rata te je svoje europske kolege nazvao “fašistima,” zbog njihovog “neprijateljstva prema islamu i muslimanima.”

U ponedjeljak je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao Grčku na nastavak razgovora s Ankarom o resursima ugljikovodika u istočnom Sredozemlju.

BrexiteuTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Turska nije mogla ući niti kada Erdogan nije bio na vlasti.
S njim na vlasti i sa valovima izbjeglica u Europi neće nikada niti ući.
Neće ući niti kada on ode, niti 50 godina kasnije.
A EU ionako niti približno neće toliko trajati.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Praetorian
3 godine prije

Trojanski konj krscanske Europe. Nikada oni nece prestati sanjati Europski kalifat. 500 godina je proslo od pohoda, 100tinjak od njihovog protjerivanja, ali njihovi snovi ne prestaju..sve ono sto sada ne pustamo da nam udje, ce preplaviti Europu ali u puno vecim brojevima. A za 100 godina ce nasa praunucad u janjicare ili ce prelaziti na njihovu vjeru. Umjesto da sada sprovedu vracanja koja su najavili u EU, posebice iz Njemacke

NL.....
3 godine prije

Aha bas nam fali terorista u EU . Valjda nam je malo ovih milion dva sto domigoljili za sve ove godine invazije. Sada treba maticu primiti i otvoriti vrata…

nekoime
3 godine prije

Beč je zaboravio staviti na popis, a svi znamo kako je to turski grad.

Pero
3 godine prije

😂😂😂😂

Suze Roni
3 godine prije

Turcin prcin Erdogan ima velikih problema. Otvaranje sukoba posvuda da
bi pokazao svoje sultanske ambicije, ipak je Tursku skupo stajalo.Nakon sto se zamjerio mnogima,bijesno tursko pseto bi se odjednom mirilo sa svima kojima se zamjerio.To su njegove prevrtljive podvale koje ne pale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI