Johnson najavio novo razdoblje za politiku Velike Britanije i veliki potencijal novih odnosa s EU zbog novih trgovinskih sporazuma

Boris Johnson
2 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija postigli su trgovinski sporazum o Brexitu u jedanaestom satu pregovora 24. prosinca. Sporazum je nastao gotovo godinu dana nakon što je Velika Britanija formalno napustila EU i započela svoju tranziciju te više od četiri godine nakon referenduma provedenog u lipnju 2016. godine, na kojem je većina Britanaca glasala za izlazak iz bloka.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je zakonodavce na odobravanje trgovinskog sporazuma o Brexitu, koji je sklopljen nakon Brexita rekavši da će sporazum “otvoriti novo poglavlje u našoj nacionalnoj priči”.

“Molim da se prijedlog zakona sada pročita drugi put, a s obzirom na povratak kontrole nad našim novcem, našim granicama, zakonima i vodama i izlaskom iz EU 31. siječnja, sada koristimo ovaj trenutak za stvaranje fantastičnog, novog odnosa s našim europskim susjedima, koji će biti zasnovan na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji”, rekao je Johnson obraćajući se zastupnicima na raspravi u srijedu.

Pohvalivši postignuća svoje vlade samo nekoliko dana prije nego što je Velikoj Britaniji prijetila šansa da se Brexit ne uspije definirati, Johnson je rekao da su pregovori obavljeni “za manje od godinu dana, usprkos koronavirusu”, usprkos “odupiranju svim pozivima na odgodu, upravo zato što stvaranje sigurnosti u našu budućnost pruža najbolje šanse za pobjedu nad Covidom i toga da se sljedeće godine vratimo još snažniji.”

Keir Starmer, čelnik laburističke oporbe, pozvao je svoju stranku neka podrži dogovor, ali je također kritizirao njegovu navodnu tajnost, za koju je upozorio da bi u budućnosti mogla izazvati “lavinu birokratskih provjera za britanske tvrtke”.

“Ovo je jednostavno glasanje s jednostavnim izborom. Napuštamo li prijelazno razdoblje s ugovorom o kojem smo pregovarali s EU ili odlazimo bez dogovora? Ionako će laburisti danas glasati za provedbu ovog sporazuma, kako ne bi došlo do dogovora i uspostaviti temelj s kojeg možemo izgraditi snažne buduće odnose s EU”, rekao je Starmer. “Tanak dogovor je bolji nego nikakav”, dodao je.

Starmer, koji je u travnju zamijenio Jeremyja Corbyna na mjestu čelnika Laburističke stranke, aktivno je vodio kampanju protiv Brexita 2016. Neki od njegovih kolega obvezali su se suzdržati se od glasanja, pozivajući se na štetu za koju vjeruju da će biti nanesena britanskom gospodarstvu nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma i optužujući vođu njihove stranke za “upadanje u zamku okupljanja oko ovog, beskorisnog dogovora”.

Ian Blackford, čelnik Škotske nacionalne stranke u Donjem domu, nazvao je sporazum “prevarom” i izrazio strah za škotsku ribarsku industriju. Dodao je kako budućnost zemlje “mora biti pro-europska.”

Donji dom u srijedu glasuje o Zakonu o trgovinskom sporazumu. Ako ga  usvoji, zakon će privremeno stupiti na snagu na Novu godinu, a Europski parlament i Europsko vijeće trebali bi ga odobriti početkom sljedeće godine.

Nakon glasanja Donjeg doma, prijedlog zakona uputit će se u Dom lordova, kojima je dodijeljeno osam sati ili do 23 sata po lokalnom vremenu, kako bi predstavnici o njemu raspravljali i glasali. Nakon toga, trebat će kraljevsko odobrenje, kojeg će morati dobiti kasno u srijedu ili rano u četvrtak.

Nakon što je na Badnjak postigao povijesni dogovor nakon poziva s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, Johnson je sporazum pohvalio zbog spašavanja britanske nulte carine i nulte kvote na europskom tržištu.

Kritičari su, međutim, osudili sporazum kao “značajno smanjenje” trenutnog odnosa Velike Britanije s blokom i tvrdili da će mu taj zakon “otvoriti vrata za jaku ekonomsku deregulaciju: gubitak prava i zaštitu radnika, okoliša, smanjenje prehrambenih standarda i štetu za mnoga druga područja života.”

boris johnsonBrexiteuVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bojan
3 godine prije

Kako kaže ona narodna i jare i pare.
Sve ovo do sada je ogromnim jednim delom iz britanske kuhinje spremljeno i skuvano.A to mora biti recept za ceo svet.U suštini njihova kuhinja je siromašna ali su opstali tome što su druge pokrali to rade vekovima.

nekoime
3 godine prije

Boris Johnson ostat će u povijesti zapamćen kao posljednji premijer Ujedinjenog Kreljevstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI