Britanija će postati sve manje važna, osobito ako Biden bude izabran za predsjednika

Britanija - Biden
3 komentara

Velika Britanija predana je praćenju vanjskopolitičkih stavova EU-a tijekom prijelaznog razdoblja Brexita, no britanska diplomacija mogla bi se početi odvajati od kolektivnih stavova EU27 2021. godine, a njezina je politika prema navodnom kineskom zadiranju u Hong Kong oštrija od ostatka saveza, nudeći status izbjeglica do 3 milijuna stanovnika Hong Konga.

Bivši britanski diplomat Peter Ricketts tvrdio je da će Francuska i Njemačka uskoro prestići London po važnosti za Sjedinjene Države, zbog utjecaja Brexita na međunarodni položaj Velike Britanije.

Ricketts, bivši veleposlanik u Parizu i NATO-u, rekao je za Politico da Britanija više nije ključni europski partner u očima Amerike; posebno ako kandidat za Demokratsku stranku Joe Biden bude izabran za predsjednika.

„Kad Biden pogleda prema Europi, on će Pariz i Berlin doživljavati više kao težište onoga što je Americi doista važno u vezi s Europom, kako u ekonomskom, tako i u sigurnosnom smislu, a na Britaniju će se prije gledati kao na stranca, a ne kao na vanjsku snažnu struju Europe”, rekao je.

“I dalje će, naravno, biti važan bilateralni odnos u pogledu obrane i sigurnosti, ali na drugim područjima Britanija neće imati isti značaj kakav je naviknula imati u Washingtonu, jer je iskreno, Britanija manje korisna američkoj administraciji,” dodao je.

Ricketts je rekao da će pobjeda Bidena na američkim predsjedničkim izborima 03. studenoga također uvesti “daleko manje konfrontacijski, a daleko više uljudniji i više savjetodavno orijentirani stil” prema međunarodnim partnerima iz Washingtona. Ali, rekao je, to neće olakšati odnos Britanije i SAD-a.

Mnogi u Europi bili bi “ohrabreni” Bidenovom pobjedom, rekao je Ricketts, a time bi bili i “željni uspostavljanja novih odnosa” s Bidenovom Bijelom kućom, a Brexit će zauzeti određeno mjesto što se tiče europskih partnera Velike Britanije.

EU i Velika Britanija trenutno su uključeni u intenzivne razgovore o Brexitu. Obje se strane nadaju da će se trgovinski sporazum moći postići u sljedeća dva do tri tjedna, koji će se potom moći ratificirati na vrijeme prije završetka prijelaznog razdoblja za Brexit 31. prosinca.

Ako Biden pobijedi na izborima sljedećeg tjedna, Rickets vjeruje da će se britanska vlada u Velikoj Britaniji suočiti s izazovom izgradnje odnosa s Bidenovim timom, koji Brexit vidi kao rizik i za Europu i za britansku stabilnost.

Velika Britanija mora se pripremiti za administraciju Bidena koja posebno pomno prati kako Brexit utječe na Irsku, s obzirom na irski utjecaj u Demokratskoj stranci i Bidenovo vlastito irsko porijeklo. Bidenova administracija dat će prioritet trgovini s EU baš kao što se Ujedinjeno Kraljevstvo “postavilo iz utjecajnog položaja u Europi,” rekao je Ricketts.

Joe Biden proslijedio je prošlog mjeseca na Twitteru vijest o tome da “Sporazum o Velikom petku koji je donio mir Sjevernoj Irskoj” ne može postati “žrtva Brexita.”

Američki izbori 2020BrexitBritanijajoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
santa007
3 godine prije

Ako…..Tramp ne pobijedi

3 godine prije zadnji put uredio santa007
Bosanac
3 godine prije

Kakav Biden, pogledajte jučerašnje predizborne skupove (imate na Youtube-u) Trumpa i pogledajte 2 skupa Bidena i Obame (za
Bidena) i sve će vam bit jasno.

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Max
3 godine prije

VB je anglosaski trojanski konj u Europi i povlašteni saveznik kluba 6. .očiju Neće Amerikanci njih napustiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI