Velika Britanija će se suočiti s dugoročnim troškovima Brexita

Brexit - Velika Britanija i EU
11 komentara

Velika Britanija je platila visoku cijenu za Brexit, koji je podstakao inflaciju i smanjio veličinu njene ekonomije, objavio je Bloomberg u ponedjeljak, pozivajući se na ekonomiste Goldman Sachsa.

Odlazak iz EU smanjio je stvarni BDP Britanije za oko 5% u poređenju sa rezultatima ekonomskih kolega, prema Goldmanovom glavnom europskom ekonomistu, Svenu Jari Stehnu.

Sedam godina nakon referendumske kampanje, Britanija je završila s lošom ekonomijom i rastućim troškovima života zbog smanjene međunarodne trgovine, slabih poslovnih investicija i smanjenja migranata koji dolaze iz EU, najvećeg trgovinskog partnera Ujedinjenog Kraljevstva, primijetili su stručnjaci .

“Dokazi ukazuju na značajan dugoročni trošak proizvodnje Brexita”, napisali su ekonomisti Goldman Sachsa u bilješci. “Velika Britanija je znatno podbacila drugim naprednim ekonomijama od referenduma o EU 2016.”

Prethodne procjene drugih posmatrača također su ukazivale na dugoročni negativan utjecaj Brexita. Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) procijenio je u novembru da je Brexit smanjio obim ekonomije za 2-3%, što se očekuje da će porasti na 5-6% do 2035. godine.

Prema procjenama koje je prošle godine napravila Ured za budžetsku odgovornost Velike Britanije, izlazak iz EU vjerovatno je smanjio ekonomsku proizvodnju za 4%.

Međutim, ne mogu se svi ekonomski problemi Velike Britanije povezati s odlaskom iz EU, smatraju ekonomisti Goldmana. Bregzit je povrh štete uzrokovane pandemijom Covid-19, energetskom krizom izazvanom sukobom u Ukrajini i visokim kamatnim stopama potrebnim da bi se ukrotila inflacija, koja je na povijesnom vrhuncu u Britaniji.

BrexiteuVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Evo, svi ovdje na ovim prostorima ronimo krokodilske suze za Englezima i njihovom patnjom.

Koji su inače poznati na ovim prostorima po dobročiniteljstvu i ulaganjima.

Bitno da se Englezi klanjaju i jako štuju britansku kraljevsku obitelj koja je – njemačkog porijekla.

Nakon poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, tadašnji britanski kralj George V promijenio je ime njemačkog porijekla Saskokoburg i Gota u nešto što je zvučalo više britansko, a izbor je pao na ime Windsor, prema dvorcu Windsoru.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

UK plaća cijenu stoga što ima neizabirane politikante koji su svi od reda ” pro Europe ” i čine sve da na ovaj ili onaj način zadrže UK unutar Euro Agenda I sve kontra Brexit ! Dakle … Narodna volja se ne poštiva i prav – za prav, demokracija u UK je —- krepala ! Na koncu … I unutar mnogih zemalja EU , nijesu za EU Ahende pa opet im nametnu , nekakove — mrcine – za vladu … Nemre se to okončati drugačije no … Ratom 🤷

Koja
1 mjesec prije

Englezi su trenutno u “investicionom” periodu, deluje da je to teško! Ali…tom periodu će doći kraj, branje plodova će doći, sigurno

Lucija, prva
1 mjesec prije

Jesu oni platili što su bili dužni EU?

Kad su počeli izlaziti to je bilo 50 milijardi. Na kraju izlaska, dvostruko.

Imaju oni probleme od 2913-15.
Nema to veze s Brexitom.

dulebg
1 mjesec prije

Da li je Brexit izazvao pad ekonomije, ili druge stvari? Kolektivni Zapad je godinama pred depresijom, koju odlaže upravo novim ratovima i pljačkom. Ko zna – možda su im Rusi i Kinezi tu i tamo stali na rep, pa pljačka baš tako ne ide? Pad sigurno izazivaju i sankcije prema Rusiji.
Istovremeno – Britanija je bila glavni finansijer EU – gde se sad računaju te pare?

gogo
1 mjesec prije

jedino ih rat protiv rusa može spasiti od bankrota ! Zato su tako agresivni !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI