Većina Britanaca žali zbog Brexita

BREXIT
21 komentar

Većina stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva sada vjeruje da je Brexit bio loš za ekonomiju, prema anketi Opinium koja je provedena povodom obilježavanja treće godišnjice odlaska zemlje iz EU i objavljena u subotu.

Mala većina (54%) ispitanika smatra da je Brexit negativno uticao na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva u cjelini, dok je loših 13% smatralo da je njegov ishod bio dobar.

Sličan procenat (53%) smatra da je Bregzit ugrozio sposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da kontroliše imigraciju, dok je još više (57%) primetilo nepoželjan efekat na sposobnost njihove zemlje da uvozi evropsku robu. Skoro dva od tri ispitanika (63%) vjeruje da napuštanje EU doprinosi inflaciji i krizi troškova života, u poređenju sa samo 8% koji misli da imaju bolju ponudu u trgovinama nakon Brexita.

Više od trećine (35%) ispitanika smatra da je izlazak iz bloka negativno uticao na njihovu finansijsku situaciju, a samo jedan od deset je izjavio da im je to finansijski pomoglo.

Učinak na plate i nadnice negativno je ocijenilo 40%, pri čemu je samo 11% reklo da vidi korist, dok je skoro polovina (47%) primijetila nepovoljan utjecaj na Nacionalnu zdravstvenu službu, u poređenju sa samo 9% koji su mislili da su se stvari poboljšale .

” Nezadovoljstvo javnosti načinom na koji vlada rješava Brexit se nastavlja, uz uočene neuspjehe čak i u područjima koja su se ranije smatrala potencijalnom koristi od izlaska iz EU “, rekao je za Guardian šef Opinium politike i javnih poslova James Crouch. Međutim, rekao je, „ Brexit će vjerovatno biti sekundarno pitanje na sljedećim izborima u poređenju sa stanjem ekonomije i NHS-a, koji su jasan prioritet za birače. ”

Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za izlazak iz EU 2016. sa razlikom od četiri poena, uz 52% za taj potez, zapravo je izašlo tek u januaru 2020. – dva mjeseca prije odluke vlade da zatvori ekonomiju i zatvori stanovništvo je kao odgovor na pandemiju Covid-19 gurnulo zemlju u najgoru recesiju otkako je Ured za nacionalnu statistiku počeo da vodi evidenciju 1955. godine.

Nakon što je neuspjeli pokušaj dogovora o Brexitu doveo do ostavke tadašnje premijerke Therese May 2019. godine, razdvajanje je konačno postignuto pod vodstvom njenog nasljednika Borisa Johnsona, koji je svoju konzervativnu stranku doveo do pobjede u njihovoj najvećoj pobjedi na izborima od godina Tačer na osnovu njegovog obećanja da će ” Završiti Brexit “.

Aktuelni premijer Rishi Sunak, koji je bio kancelar za vrijeme Johnsona, također je hvalio ekonomske koristi od izlaska iz EU, nazivajući to „ prilikom koja se pruža jednom u generaciji za našu zemlju da ponovo preuzme kontrolu nad svojom sudbinom. ”

BrexitinflacijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anketar
3 mjeseci prije

Te “većine” tih “anketa” koje pokazuju/ukazuju/znanstveno dokazuju stvari koje baš odgovaraju narativu i propagandi globalista me ne zanimaju.

Šta pokazuju ankete Njemaca o EU odsjecanju plina Njemačkoj i nekažnjavanju američkog terorističkog režima?

H/K
3 mjeseci prije

Njima je najmanji problem jesu li u EU ili ne. To je isto kao da je HR pod Plenkovićem u EU ili ne. Dok je vlast smeće svejedno je.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Ha , ha , ha , ha !!! Morao sa čitat text do .. POLOVICE 😉 čim sam vidjeo TKO je proveo anketu — THE GUARDIAN ⚠️ , dalje više nijesan željeo čitati .. Inače The Guardian je najglobalističkije glasilo u UK I promoter WEF paradigmi , poznat još po tomu što je tijekom Brrxita davao ” validnih ” prognoza 🙄 , kako Brexit gubi sa 28 % za Brexit , ostalo za EU 🤣 . Probaju opet , KREIRAT javno mnijenje a zapravo je istina da Britanci sve vrijeme traže RASKID SA EU ” VRIJEDNOSTIMA ” JEDNAKO AK NE I VIŠE KAO I RUSI !!! Te su im stoga WEF premreženi politikanti MORALI , NAMJETNUTI vladu u kojoj BAŠ NITKO NIJE IZABIRAN — SVI POSTAVLJENI ⚠️ !!! PO ŽELJI WEF !!! Po razini ” izabiranosti ” se Britannia , majka Magna Carta Libertatum više ni po čemu ne razlikuje… Čitaj više »

Buničar
3 mjeseci prije

Sve najbolje u 2024 godini od srca svima. Neka nam Nova godina donese mnogo unakrsnih “ispaljivanja” misljenja a ne metaka, argumenata a ne granata….

siniša
3 mjeseci prije

Možda je anketa i točna, ali većina britanaca se ne bi vratila u EU.

Мунгос
3 mjeseci prije

Или су становници Велике Британије дегенерици, или су анкетари Opinijum преваранти.
Знате, вероватно мазохистични становници ВБ горе од жеље да и они буду нека крпа за брисање подова као што је ЕУ сада некоме.

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Nego, mene zanima da li onaj argentinski Hrvat Javier Milei (Lucić) planira da oslobodi Las Islas Malvinas (takozvane Falkland Islands) i protjera britanske okupatore.

Max
3 mjeseci prije

Nemaju za čim.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ovo je gadna laž.

Iz vrlo jednostavnog razloga što vidimo kako se u EU događaju iste stvari kao u VB. Inflacija, izazvane krize distribucije itd.

Prvo su pričali kako je referendum o Brexitu prošao za dlaku.
Onda su napravili hajku i peticiju za ponovni referendum. Upisalo se samo 5 milijuna.
Normalno. Pa koja normalna država bi pristala na usvajanje zakona koji se donose negdje drugdje?

Engleska je ipak najstarija parlamentarna demokracija. Englezi su svog kralja skratili za glavu 100 godina prije Francuza.

Jere
3 mjeseci prije

Ta anketa, kao i gotovo sve druge, je tu da bi mi o njima naklapali i gubili vrijeme. Ali što jest jest: Britanci nikad zadovoljni. Da su ostali u UE, onda bi gunđali da im standard opada jer im pare muzu neke niže kontinentalne rase. Sad kad su (barem, hm hm, službeno) vani ni to im nije dobro. Ali nikako da se zapitaju da možda nije u pitanju njihova mentalna i fizička lijenost pa da posegnu za francuskim (ili barem cromwelovskim) receptom rješavanja problema. Ali to se neće zapitati baš zbog te lijenosti.

noppo
3 mjeseci prije

Dobro je za nas i ostale evropljane, da engleza više nema u EU. Ako je njima sada loše nije to naša briga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI