Brexit košta UK više od 124 milijarde dolara godišnje

Brexit Westminster
19 komentara

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja gubiti milijarde godišnje nakon Brexita, prema analizi Bloomberg Economicsa objavljenoj u utorak.

U izvještaju se navodi da je britanska ekonomija trenutno 4 % manja nego što bi mogla biti da je zemlja ostala unutar bloka, te da gubi otprilike 100 milijardi funti (124 milijarde dolara) godišnje nakon izlaska iz EU 2020.

“Da li je Ujedinjeno Kraljevstvo počinilo čin ekonomskog samopovređivanja kada je glasalo za izlazak iz EU 2016.? Dosadašnji dokazi još uvijek sugeriraju da jeste. Glavni zaključak je da je prekid sa jedinstvenog tržišta možda uticao na britansku ekonomiju brže nego što smo mi, ili većina drugih prognostičara, očekivali”, rekla je ekonomistkinja Ana Andrade, koja je zajedno sa Danom Hansonom napisala izvještaj.

Analitičari kažu da su se ekonomski rezultati Velike Britanije počeli razlikovati od onih ostalih zemalja G7 nakon referenduma o Bregzitu 2016. Kažu da je to uzrokovano padom poslovnih investicija jer su kompanije bile vrlo oprezne s potrošnjom zbog neizvjesnosti oko svoje budućnosti izvan jedinstvenog tržišta. Prema proračunima, poslovna ulaganja Velike Britanije trenutno iznose oko 9 % BDP-a u odnosu na prosjek G7 od 13 %.

Ekonomisti također krive Brexit za nedostatak radnika, što također utiče na ekonomiju Velike Britanije. Procjenjuju da trenutno u zemlji ima 370.000 radnika EU manje nego što bi moglo biti da Britanija nije napustila blok.

„Nedostatak radne snage kratkoročno povećava inflatorni pritisak i dalje ograničava potencijalni rast“, napisali su ekonomisti. “To nije dobra vijest za ekonomiju koja se suočava sa tmurnim dugoročnim izgledima, sa trendom rasta od nešto više od 1 % .”

Do sada je uticaj Brexita na trgovinu bio manje značajan, rekli su ekonomisti, ali su upozorili da „na duži rok očekujemo da trgovina snosi najveći dio uticaja napuštanja jedinstvenog tržišta. ”

BrexitinflacijaKrahUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Da su ostali gubitak bi bio 250 milijardi.

Max
1 godina prije

Nije tome kriv Brexit.

Keki
1 godina prije

Koštaju ih migranti koji besplatno žive u luksuznim hotelima, isto kao i Ukrajinci.

AJeTo
1 godina prije

A mi se žalimo na hdz…

Raskoljnikov
1 godina prije

Britanskom establishmentu za sve su krivi samo ili Rusi ili Brexit. A ono što je započelo 2020. nema nikakve veze s ovim, baš nikakve.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Kao da je to problem,utipkaš 1 i nula koliko želiš te riješen problem pa London City je izmislio papiriće

tuf
1 godina prije

Ovih dana je primjetna uporaba izlike “War in Europe” kao primarnog razloga svih problema, barem po viđenju britanskih ministara. Primjetite da ne spominju Ukrajinu nego proračunato i cinično navode Europu.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Nekad se siromašni Indijci borili protiv bogatog Britanca u Indiji…
Danas se siromašni Britanci bore protiv bogatog Indijca u Britaniji.

P.S.
Biden: Boris posudi deset dolara.
Johnson: Nemam, imam samo pet…
Biden: Ok, daj pet, a pet ćeš mi biti dužan.

nessy
1 godina prije

Posto svi znamo da Ruska tehnika nista ne valja, evo skraceno, clanak iz Guardiana. Na GB nuklearnoj podmornici, prilikom inspekcije radova, ustanovljeno je da su vijci na elementima nuklearnog reaktora ucvrsceni ljepilom. Dakle, zbog nestrucnog rukovanja, valjda zbog prejakog stezanja, mehanicarima su se na vijcima otkinule glave. Umjesto da otklone problem, oni su glave vijaka zalijepili, ponavljam, na elementu nuk. reaktora. Treba li jos sto dodati?

1 godina prije

Namjerno je napravljena situacija da Britanija ima ekonomske probleme prije svega time što nisu zakonski riješeni odnosi sa EU. A bilo bi dovoljno da se stvari reguliraju kao sa bilo kojom trećom zemljom.
No to se očigledno nije htjelo, jer je trebalo pokazati svim drugim potencijalnim kandidatima za izlazak iz EU raja da ih u slučaju izlaska čeka ekonomska katastrofa.
Onima koji o tome odlučuju je manje-više svejedno da li je BND u GB za par procenata veći ili manji.

tata mata
1 godina prije

sad nek vicu …slava ukrijini..to ce im pomoci uz federske parade ,obavezno

Crna
1 godina prije

Imam osjecaj da ste ovaj clanak objavili samo da provjerite da li jos uvijek padamo na ispitu inteligencije.

goran
1 godina prije

ma košta njih da ne kažem šta,pokrali su cijeli svijet imaju para za 100 engleski mater im anglosaksonsku,cijeli svijet su pobili i pokrali tone i tone i tone zlata i drugih rudnih bogatstva i sad njih nešto košta,ne košta njih ništa nego nas košta mi im to plačamo

Ringo10
1 godina prije

Jooooj zao mi Engleza

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI