Engleska banka upozorava na moguće poremećaje u finansijskom sistemu Velike Britanije nakon Brexita

Engleska
3 komentara

Engleska banka objavila je u petak da je britanski bankarski sistem i dalje otporan na širok spektar mogućih ekonomskih ishoda Brexita, ali kraj prelaznog perioda 31. decembra mogao bi stvoriti poremećaje.

Prema izvještaju Komiteta za finansijsku politiku banke (FPC), većina rizika po finansijsku stabilnost je ublažena. Međutim „finansijska stabilnost nije isto što i stabilnost tržišta ili izbjegavanje bilo kakvih smetnji za korisnike finansijskih usluga. Mogle bi nastati određene nestabilnosti na tržištu i poremećaji finansijskih usluga, posebno klijenata sa sjedištem u EU.“

Izvještaj dodaje da uprkos tome što su pripreme za kraj prelaznog perioda sada u završnoj fazi, može se desiti da neki korisnici još uvijek nisu u potpunosti spremni za trgovinu sa kolegama iz Evropske unije (EU) ili u EU ili u EU priznatim mjestima trgovanja.“

Velika Britanija napustila je EU 31. januara, ali kao dio sporazuma o povlačenju obje strane su ušle u jedanaestomjesečni prelazni period kako bi pregovarale o svojim budućim komercijalnim odnosima.

Prema izvještaju FPC, bez obzira na određeni oblik budućeg odnosa Velike Britanije sa evropskim blokom, Engleska banka „ostat će posvećena primjeni robusnih bonitetnih standarda u Velikoj Britaniji“.

Rečeno je da bi velike britanske banke mogle da apsorbuju kreditne gubitke u iznosu od 200 milijardi funti (265 milijardi dolara), čak i u slučaju da nezaposlenost poraste iznad 15 procenata ili ako poslovna nesolventnost poraste zbog zajedničkog uticaja pandemije i Brexita.

Britanski premijer Boris Johnson, koji se ove nedjelje sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, rekao je da sada postoji „velika mogućnost“ da Britanija i EU ne uspiju da postignu sporazum o trgovini.

EU je u četvrtak takođe najavila planove za vanredne situacije oko Brexita bez dogovora, uključujući prijedlog da bi evropski ribari trebali imati pristup britanskim vodama i ako se Velika Britanija udalji od pregovaračkog stola bez dogovora.

BrexitEngleska banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

“Moreš mislit”, Engleska banka se javlja da kaže (između redova) da će povećat slov saldo za još koju stotinu ili huljadu milijardi na račun stanovnika planete zemlje.

Borik
3 godine prije

Gusari ce nekog drugog opljackati za nadoknaditi proracun.

Max
3 godine prije

Sami su tražili Brexit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI