Johnson o Zakonu o unutarnjem tržištu: Kada SAD budu razumjele što radimo, počet će dijeliti naše zabrinutosti

Boris Johnson
7 komentara

Ranije je dvostranačka skupina američkih zakonodavaca upozorila britanskog premijera na to da su “ozbiljno zabrinuti” zbog njegovog Zakona o unutarnjem tržištu, ukazujući na sposobnost zakona u pogledu “poništavanja sjevernoirskog protokola”, za koji su rekli da bi mogao imati “katastrofalne posljedice” za Sporazumom Velikog petka, kojim su okončani problemi u Sjevernoj Irskoj.

Američki zakonodavci koji kritiziraju prijedlog Zakona o unutarnjem tržištu britanske vlade na kraju će shvatiti što London radi, najavio je premijer Boris Johnson.

“Izuzetno poštujem sve ljude, sve ugledne kongresmene, senatore koje spominjete. Ali mislim da će, kad shvate, kad vide što pokušavamo učiniti, podijeliti našu ambiciju i našu zabrinutost, koja postoji radi zaštite i simetrije Protokola, ali i radi zaštite mirovnog postupka u Sjevernoj Irskoj”, rekao jeu srijedu Johnson, govoreći pred Westminsterovim Odborom za vezu u Londonu.

Na pitanje je li predsjednica doma Nancy Pelosi ‘pogriješila’ upozorivši prošli tjedan na to kako neće biti “šanse” za američko-britanski trgovinski sporazum ako bi se podrivao irski mir, Johnson je rekao da je “možda vitalna važnost zaštite simetrije Sporazuma s Velikog petka nešto je što se do sada moglo izgubiti u izlaganju ovog pitanja”.

“Ono što ovdje pokušavamo doista je osigurati pojas i zagrade protiv ekstremnih interpretacija protokola Sjeverne Irske”, dodao je Johnson, optužujući Europsku uniju za “dosadašnji signalni neuspjeh” u pogledu odbacivanja moguće situacije “blokade”između Velike Britanije i Sjeverne Irske, ako ne bude dogovora nakon što prijelazno razdoblje nakon Brexita istekne 31. prosinca.

Johnson je također upozorio da će, ako Velika Britanija nastavi uspostavljanje vanjskog carinskog režima s Europskom unijom, “to biti prilično strašno za neke od njihovih proizvoda”, dodajući da je “to još veći razlog zašto bi se svi trebali htjeti dogovoriti o nultoj tarifi i o aranžmanu s nultom kvotom”.

Kontroverzni zakon

Prijedlog Zakona o unutarnjem tržištu ušao je u utorak u drugo čitanje u Donjem domu, iako je 30 konzervativnih zastupnika, uključujući bivšu premijerku Theresu May, bilo suzdržano nakon što su kritičari tvrdili da krši međunarodno pravo jer je proturječan sporazumu o povlačenju između EU i Velike Britanije micanjem nekih od obaveza Velike Britanije koje je ona imala prema tom ugovoru.

Johnson je u srijedu rekao zakonodavcima da je prijedlog Zakona o unutarnjem tržištu namijenjen zaštiti integriteta Velike Britanije i pozvao sve stranke u parlamentu da ga podrže.

Pitanje irske granice dugo je bilo ključna prepreka u pregovorima o Brexitu između Londona i Bruxellesa, s protokolom Sjeverne Irske uspostavljenim prošle godine i usmjerenim na sprječavanje stvaranja tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske, koja je i dalje dio EU.

Johnson je odredio krajnji rok do 15. listopada za napredak u sporazumu o slobodnoj trgovini između UK i EU, upozoravajući da bi obje strane trebale biti spremne napustiti razgovore i “krenuti dalje”.

Skupina američkih zakonodavaca napisala je u utorak pismo Johnsonu, obavještavajući ga da će američko-britanski trgovinski odnosi biti “izravno pogođeni” ako se usvoji Zakon o unutarnjem tržištu.

boris johnsonBrexitVelika BritanijaZakon o unutrašnjem tržištu
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ekonomske cone
3 godine prije

Treba ekonomske cone, ne E Uniju:
– Balkan
– istocna evropa
– mediteran
– zapadna evropa
– bliski istok
– posle Br.exit Britanija

nekoime
3 godine prije

Je li to, bre, exit ili nije?

Ive
3 godine prije

Dobro ako trziste sve stvara i rijesava, a tko stvara trziste?
Rezultat svake trgovine je profit, kome ide profit trzista?

The Who
3 godine prije

Sa ovim se čovjekom nešto dogodilo za vrijeme njegovog navodnog bolovanja korone. E sad sve je moguće pa i do moguće zamjene sa ne znam ni sam čime ali svakako to nije isti čovjek

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI