Otkriveni troškovi Brexita za britansko gospodarstvo

Brexit - Velika Britanija i EU
4 komentara

Više od 35 milijardi dolara poslovnih ulaganja navodno je izbrisano od povlačenja zemlje iz EU

Odlazak Britanije iz Europske unije koštao je naciju 29 milijardi funti (više od 35 milijardi dolara) poslovnih ulaganja i pogoršao usporavanje produktivnosti, prema novoj studiji Jonathana Haskela, vanjskog člana Banke Engleske (BoE) Monetary Odbor za politiku. Istraživanje je pokazalo da je nedostatak rasta poslovnih ulaganja od referenduma 2016. bio ekvivalentan 1,3% bruto domaćeg proizvoda Ujedinjenog Kraljevstva ili oko 1000 funti (1221 USD) po kućanstvu. Do kraja razdoblja predviđanja BoE-a 2026. jaz između sadašnjih razina poslovnih ulaganja i onih prije 2016. porastao je na 2,8% BDP-a, „što je vrlo blizu broju od 3,2% koji smo pronašli korištenjem potpuno drugačije metodologije temeljene na robi količine trgovine”, rekao je Haskel. Prema njegovim riječima, ulaganja privatnog sektora u zemlji “stala su na svom putu” u godinama nakon odluke o izlasku iz EU.

Određivač tečaja BoE-a istaknuo je da je nakon glasovanja Ujedinjeno Kraljevstvo odmah počelo zaostajati za trendom iz prethodnih šest godina i “mnogo više propatilo” u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim gospodarstvima. Haskelovi komentari slijede izjavu kreatorice politike BoE Catherine Mann ranije ovog mjeseca da je povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz zone slobodne trgovine EU krivo za prekomjernu inflaciju u zemlji. Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je prošle godine dosegla najvišu razinu u četiri desetljeća od 11,1%, blago se ohladila na 10,5% usred pada globalnih cijena energije, ali je i dalje bila znatno iznad cilja BoE-a od 2%.

BrexiteugubitakUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Neka sada glasaju da budu 51. američka država.
Ionako jesu.

Nekad je SAD bio britanska kolonija, sada je obrnuto.
Procvjetat će im na taj način gospodarstvo i vratit će sve gubitke izlaskom iz EU 😃

Max
1 godina prije

Koliko bi koštalo da su ostali?

Ico
1 godina prije

Britajneri su bili trojanski konj u EU.
Divim se Amerima kako su Britajnere i Francuze u Drugom svjetskom ratu “bacili u blato”, odnosno njihove kolonijalne ambicije pospremili u ropotarnicu povijesti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI