Britanski ministar odbrane pohvalio upotrebu mornaričkih brodova za ”zaštitu naših ribara” ako razgovori o Brexitu ne uspiju

Brod
7 komentara

Kako su se pregovori između Londona i Brisela nakon Brexita sveli na žice, a nazire se i bauk izlaska iz bloka bez dogovora, izvještaji su tvrdili da je Kraljevska mornarica bila spremna da rasporedi četiri patrolna broda kako bi zaustavila ribarska plovila EU ako ilegalno uđu u Kanal.

Ministar odbrane Ben Wallace razmotrio je spremnost britanske vlade da pribjegne mornaričkim patrolnim brodovima kako bi spriječili kočarice EU da ilegalno ribare u vodama Velike Britanije ako se sporazum nakon Brexita sruši.

„Bićemo tamo kako bismo bili sigurni da štitimo naše ribare jer oni imaju pravo i zaslužuju da budu zaštićeni baveći se zakonitim poslovima“, rekao je Wallace govoreći tokom posjete britanskim trupama u glavnom gradu Estonije Talinu.

Pošto je ministar odbrane potvrdio da će Britanija „uvijek imati sredstva duž obale Ujedinjenog Kraljevstva da je zaštiti“, dodao je:
„Kada je riječ o dogovoru o Brexitu – kakav god on bio – nije tajna da bismo svoju vojsku koristili za pomoć u logistici ili bilo čemu drugom što zahtijevaju druga odjeljenja. Radimo stvari samo na zahtjev civila. Ako zatraže pomoć, mi ćemo im je pružiti”.

Wallace je takođe predložio da „evropski prijatelji“ moraju biti svjesni da „šta god da se dogodi u pregovorima, moramo poštovati suverene vode jedni drugih i zaista slijediti vladavinu zakona i ponašati se mirno“.

Kako su pregovori o trgovinskom sporazumu nakon Brexita zastali nakon brojnih neuspješnih rundi, nailazeći na brojne kritične prepreke, povećavala se vjerovatnoća da bi Britanija mogla ”izaći” iz bloka bez postignutog sporazuma.

Britanski ministar odbrane upozorio je da je, kako se krajnji rok prelaznog perioda na kraju godine približava, Britanija bila spremna za „kakav god izazov 1. januara“.

Prema Wallaceu, čak i dok su pregovori između UK i EU trajali, „prije nekoliko mjeseci“ naredio je Ministarstvu odbrane da se pripremi za „najgore moguće scenarije“.

„Uvjereni smo da ćemo uspjeti da se nosimo sa svima njima“, rekao je.

„Rat bakalara“

Pristup britanskim ribolovnim vodama za kočarske mreže EU nakon Brexita postao je jedno od spornijih pitanja u tekućim pregovorima između tabora, pored upravljanja i takozvanih jednakih uslova.

Dok su razgovori delegacija predvođenih britanskim pregovaračem za Brexit Davidom Frostom i njegovim briselskim kolegom Michelom Barnierom zapinjali, prisiljavajući premijera Borisa Johnsona i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen da uđu u borbu, dogovoreno je da strane idu „dodatnu milju“ u želji da se obavi posao.

Ipak, premijer Velike Britanije dao je nagovjestiti da je Brexit bez dogovora najvjerovatniji.

U pozadini rastuće neizvjesnosti nakon presječenog datuma tranzicije 31. decembra, tokom vikenda je izbila svađa nakon što se pokazalo da se Velika Britanija priprema za razmještanje ratnih brodova u La Mancheu.

„Ribari iz EU i Velike Britanije mogli bi se sukobiti zbog izgubljenog pristupa istorijskim ribolovnim terenima, a moglo bi doći i do značajnog porasta ilegalnih ribolovnih aktivnosti“, rekao je „zvanični osjetljivi“ dokument na 34 stranice.

Citirani su vladini izvori koji potvrđuju da će četiri broda Kraljevske mornarice biti raspoređena „kada postane žestoko“, evocirajući uspomene na „ratove bakalara“. Prepirka oko ribolovnih područja kod Islanda odugovlačila se gotovo 20 godina sve dok nije riješena sredinom 1970-ih.

Kao odgovor na izvještaje da će Policija kraljevske mornarice dobiti pravo ukrcavanja i hapšenja francuskih i drugih ribara iz EU koji ilegalno ulaze u vode Britanije u slučaju da se Brexit ne dogovori, francuski ribari tvrdili su da će im uzvratiti blokadom Dovera i Calaisa.

„Ako budemo lišeni ribolovnih područja, nećemo gledati kako Britanci snabdjevaju francusko tržište. Stoga će biti blokada trajekta – jer se to uglavnom dešava trajektima. U vezi s tim smo sasvim jasni i odlučni“, citiran je Dimitri Rogoff, iz Normandijskog regionalnog odbora za ribarstvo.

Produženje pregovora o trgovini odobreno je nakon što su se Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dogovorili da produže pregovore o „glavnim neriješenim temama“ izvan ranije određenog roka od 13. decembra kako bi se obezbjedilo postizanje dogovora.

Sporazum o oblikovanju odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita mogao bi biti ratifikovan 31. decembra, na dan kada se završava trenutni prelazni period za Brexit.

BrexitBritanijaeu
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najve... Dalton
3 godine prije

En ti sriću takvu…                           
U Ivana Klakara potopia se brod.    
Prince of Wales…
P.S.
Ajme ljudi, nije, nijeee!!!              
Samo se naguca mora…

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Max
3 godine prije

Ratni brodovi protiv ribarica? Veliki imperiji ne prezaju od sile da zaštite svoj interes.

Plavi
3 godine prije

Šta je u toj izjavi čudno..????
Pa mornarica (ratna) i služi za ze svrhe.

Ako se itko od vas sjeća NAJVEĆE havarije tankera u europi, mislim da je bila 2003 godina, brod se zvao Prestige.
(Odguglajte, naćete točnije podatke.

E.. ta havarija se desila u blizini Portugalskih voda, ali u Španjolskim teritorijalnim vodama.
Prestig je bio skoro prepolovljen i iz njega je curila sirova nafta.
I Španjolci su ga zakačili za remorkere i počeli vući prema pučini, ujedno prema Portugalskim vodama.
I…. šta rade porugalci…. !!!@!@
Lijepo izvedu fregatu ispred njih… kao, gdje ste pošli.
I naravno, Prestige je ostao tamo gdje se i desila havarija i na žalost zagadila Španjolsku obalu.

Eto, poente, da Portugalci nisu imali ratni brod zagađen bi bio Portugal.
I jos je vazno napomenuti da se to desilo između dvije prijateljske zemlje koje NIKAD nisu ratovale….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI