Anketa otkriva da Britanci podržavaju novo glasanje o Bregzitu

EU-Brexit
14 komentara

Više od dvije trećine Britanaca želi glasanje o ponovnom pridruživanju EU, prema novoj anketi koju je u nedjelju objavio The Independent. Više od polovine ispitanika je odluku o izlasku iz bloka ocijenilo kao pogrešnu.

Ujedinjeno Kraljevstvo je službeno napustilo EU 31. januara 2020. nakon referenduma o Bregzitu 2016., pri čemu su glasovi za „izlazak  pobijedili sa malom razlikom.

Istraživanje, koje je za novine sprovela istraživačka kompanija Savanta, pokazalo je da 65 odsto ispitanika želi novi glas, 10 odsto više nego prošle godine.

Javnost je, međutim, podijeljena oko toga kada bi se takav referendum trebao održati, a 22% je reklo da bi ga trebalo održati sada, a 24% vjeruje da bi to trebalo da se dogodi u narednih pet godina. Manje popularna mišljenja su za šest do deset godina (11%) i za više od 20 godina (4%).

U međuvremenu, broj onih koji se protive drugom glasanju o članstvu u EU opao je sa 32% na 24%.

 Brexit je koštao Veliku Britaniju preko 30 milijardi funti – studija

Istraživanje također sugerira da Britanci imaju negativniji stav o posljedicama Brexita, pri čemu 54 posto ispitanika kaže da je napuštanje EU loša odluka, u odnosu na 46 posto prošle godine.

Taj stav proizlazi iz široko rasprostranjenog uvjerenja da su ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva i globalni utjecaj oštećeni značajnom odlukom o izlasku iz EU.

Većina ispitanika od 56% kaže da je napuštanje bloka pogoršalo ekonomiju, u odnosu na 44% prošle godine. Polovina također smatra da se utjecaj UK-a na međunarodnoj sceni smanjio, u poređenju sa samo 39% prošle godine. Osim toga, ispitanici imaju nejasno mišljenje o promjenama koje je Brexit donio na sposobnost zemlje da kontroliše svoje granice, a 50% ih je reklo da su se pogoršale.

Anketa je uslijedila nakon decembarske studije Centra za evropske reforme (CER), koja je procijenila gubitke Ujedinjenog Kraljevstva zbog Brexita na 33 milijarde funti (39,7 milijardi dolara).

Brexit je povećao 6% cijena hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu i koštao je britanske radnike oko 2,6% njihovih plata u realnom iznosu, objasnio je u novembru Swati Dhingra, vanjski član Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske. Odlazak iz EU je, prema Dhingri, također uzrokovao smanjenje poslovnih investicija i ukupne trgovine.

anketaBrexitujedinjeno kraljevstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Mislim da toga neće biti.

Otpornik
1 godina prije

Ja ih više nikad ne bi primio nazad. Izašli su iz EU da bi skupa s amerima gurnuli EU u rat protiv Rusije i opljačkali EU. Odje.bite!

tihobl
1 godina prije

…Swati Dhingra iz Banke Engleske…

Pravi englez.

Vojni analitičar
1 godina prije

“Većina ispitanika od 56% kaže da je napuštanje bloka pogoršalo ekonomiju...“ Hmm. Brexit je dakle pogoršao ekonomiju? A sitnice poput dvogodišnjeg kovid terora koji je zatvorio tisuće firmi nisu pogoršale ekonomiju? Kriv je Brexit. Nije kriva ni samoubilačka taktika “sankcija” Rusiji zbog rata ni milijarde upumpavane u zločinački ukrajinski režim. nisu krivi ni stotine tisuća “inženjera” i “neurokrirurga” koje svakodnevno dolaze kako im padne na pamet, pa onda žive na teret poreznih obveznika. Nije krivo ni “autsorsanje” industrije i drugih poslova u zemlje trećeg svijeta da bi se uštedjelo na troškovima i povećali ionako veliki profiti. Nije situaciju pogoršala ni tragična nesposobnost i korumpiranost političkih “elita”. Makar što. Svi znaju da je je to sve luk i voda i da je za sve probleme, ekonomske i druge kriv Brexit. I što možemo zaključiti iz ove “ankete”? Zaključujemo da ili su Britanci, milijuni njih kompletni idioti ili je ovo još jedna… Čitaj više »

Šele
1 godina prije

Britanske narode niko ništa ne pita,nije ih se pitalo ni pri prvom referendumu,koji je bio farsa, sam termin izlaska ,,Engleske,,iz EU,a odmah potom corona,rat u Ukrajini, i sve ostalo što je uslijedilo,jasno je da su organizatori tih događanja upravo engleski vlasnici

Boba Lazarević
1 godina prije

Neka se vrate, ionako je sve isto. S obzirom da smo američke pudlice i mi i oni, idemo svi skupa u q-rats. S njima će barem biti veselije.

throne
1 godina prije

Tek smo ušli u duboko schengensko sr…je, iz kojega cemo se tesko izvuci, a sada navodno vecina eng, naroda (to znaci ne narod vec njihova elita) zeli nazad u eu. Zasto pa desavaju se promjene i na britanskom otocju malo mo malo skotski nacionalni val je sve jaci i vrlo brzo doci ce do odcjepljenja, isto tako ni veliki broj stanovnika koji pripada anglikanskoj j ili katolickoj populaciji u sj, Irskoj vise nije zadovoljno s uk drzavom i ono se polako zeli prikljuciti Irskoj, Velika britanija malo po malo imati ce drzavu do granica Skotske s druge strane boje se izgubiti Faklandske otoke (Argetina) to pitanje jos nije gotovo ali i velike vojno raketne-pomorske baze na farskim otocima (Škotska). Zato zele u Eu, jer EU ne dozvoljava narodima otcjepljivanje i stvaranje svojih novih drzava unutar EU-a (ali i to polako dolazi na naplatu (Baski, flamanci, tirolci itd.). Znamo tko vlada… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Jbt, zamisli da Hrvatska izađe iz EU ili se EU raspadne i odluči vratiti svoju valutu kunu.

Umjesto da naši vlastodršci odluče sačuvati sve kunske novčanice i kovanice barem pet godina da vide što će se desiti sa EU i eurom, oni već odlučili – više od 500 milijuna komada novčanica i oko 5200 tona kovanica bit će otpremljeno u strojeve za rezanje i taljenje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI