Većina Nijemaca protiv ulaska Ukrajine u EU

Ukrajina i EU
13 komentara

Većina Nijemaca je protiv ulaska Ukrajine u Evropsku uniju, pokazuju nedavni podaci anketa, koji također ukazuju na sve veći skepticizam prema zapadnim sankcijama Moskvi i teretu poslijeratne “obnove” Ukrajine.

Istraživanje koje je sprovela njemačka fondacija Bertelsmann i objavljeno u srijedu, pokazalo je da 52 posto Nijemaca vjeruje da EU ne bi trebala prihvatiti Kijev u članstvo u narednim godinama.

Rezultat je bio u suprotnosti sa jačom podrškom članstvu Ukrajine u cijelom bloku, gdje je većina favorizirala taj potez u šest drugih država članica (Belgija, Francuska, Italija, Holandija, Poljska i Španija), prema anketi. Njemačka vlada je također podržala pregovore o članstvu, a zvaničnici su se prošle godine sastali u Briselu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Nijemci koji su se identificirali s političkim strankama na ekstremnoj lijevoj i desnoj strani manje su podržali ulazak Kijeva u uniju, s tim da se 81% nacionalističke Alternative za Njemačku protivilo tom potezu, a 74% ljevičarskog Saveza razuma i pravde zauzelo je taj stav.

Na pitanje da li Berlin treba da nastavi isporuku oružja ukrajinskim snagama, mala većina od 53% se složila, uz najjaču podršku Zelenih i centrističkih frakcija kao što su Hrišćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolza.

Čini se da nova anketa pokazuje rastuću nevoljkost Nijemaca u pogledu „obnove“ Ukrajine nakon sukoba s Rusijom, pri čemu je 69 posto ispitanika taj trošak smatralo „ekonomskim opterećenjem“, a ne „prilikom“. Uporediv procenat je takođe doveo u pitanje uticaj zapadnih sankcija na Moskvu, a 59% njih smatra da su mere  „neefikasne“. Samo 22% se složilo da su kazne imale željeni efekat, dok je 19% odgovorilo “ne znam”.

Podrška prihvatanju ukrajinskih izbjeglica i dalje je jaka, sa 64% ispitanika koji su rekli da njihova zemlja treba da primi ljude koji bježe od sukoba. Među političkim strankama, Alternativa za Njemačku je bila velika strana po tom pitanju, jer je 76% ispitanika koji su se identificirali s tom frakcijom reklo da Njemačka ne bi trebala otvarati svoja vrata izbjeglicama.

Bertelsmann fondacija provodi istraživanja u državama EU svaka tri mjeseca, pružajući podatke za istraživački alat ‘euopinions’. Zamišljeno da predstavlja javno mnijenje u cijelom bloku, najnovija anketa imala je uzorak od 13.299 ljudi iz sedam država članica – sa 1.834 ispitanika u Njemačkoj.

anketanjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
2 mjeseci prije

Još da Nijemce ne(t)ko pita što žele? Žalosno je da smo mi na Balkanu okupirani od okupiranih Nijemaca!

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Dakle, po anketi 48% Nijemaca hoće Ukrajinu u bliskoj budućnosti u EU, 53% je za daljnje njemačke isporuke oružja Ukrajini, a 64% i dalje želi primati Ukrajince kao izbjeglice.

Jbt, ako nisu namješteni podaci u anketi, Nijemci stvarno zaslužuju Scholza i Baerbockovu da ih vode u svijetlu budućnost!

tihobl
2 mjeseci prije

Saveza razuma i pravde – koji oksimoron.

alexosijek
2 mjeseci prije

Velikoj većini Nijemaca je sve ovo daleko više dopizdilo…kao i svima nama.

tuf
2 mjeseci prije

31.08.2022. Baerbock, kvislinška ministrica vanjskih poslova: “Nije me briga što Nijemci misle, nastaviti ćemo podržavati Ukrajinu”

ljena bitanga
2 mjeseci prije

Ljevica, desnica,nevažno dokle god se “kolju” međusobno. Centrizam je igra.

Max
2 mjeseci prije

Jebe mi se za Ukrajinu, ludača je opet počela jebem li joj dan kad je rođena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI