Argentina želi ponovno razgovarati sa Velikom Britanijom u vezi vraćanja Falklandskog otočja pod argentinsku jurisdikciju

Falklandski otoci
27 komentara

Buenos Aires želi zadržati “zrele i dobre odnose” s Londonom i ponovno pokrenuti pregovore oko otočja u vezi koji dugo postoji pravni spor

Argentina je pozvala Veliku Britaniju na nastavak pregovora o Falklandskim otocima, koji su sada pod britanskom kontrolom, navodeći kako Argentina konačno želi pronaći “rješenje” za ovaj teritorijalni spor. Izjavu o tome dalo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje u srijedu, obilježavajući 190. godišnjicu britanske okupacije otoka, poznatih u Argentini kao Las Islas Malvinas. Od 1833. sve su argentinske vlade ponovno potvrdile svoja “legitimna i ne zapisiva prava suvereniteta nad Malvinima, Južnim Georgijem i otočjem Južnog Sendviča te okolnim morskim područjima”, navodi se u priopćenju Ministarstva, signalizirajući da nova uprava nije iznimka. “Argentinska vlada još jednom izražava svoju spremnost za nastavak bilateralnih pregovora, kako bi se pronašlo rješenje za ovaj spor oko suvereniteta, u skladu s relevantnim rezolucijama Opće skupštine UN-a”, navelo je Ministarstvo.

“Unutar ovog okvira, argentinska vlada želi održati zreo odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom, koji uključuje sadržajan i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa, s ciljem izgradnje klime povjerenja, koja će biti odgovarajuća i pogodna za nastavak pregovora”, dodaje se.

Sporni arhipelag nalazi se nekih 1.500 kilometara (930 milja) od argentinskog kopna. Država tvrdi da ima suverena prava nad teritorijima budući da je dobila vlast nad njima kada je stekla neovisnost od Španjolske 1816. godine. Izjava Buenos Airesa od srijede u skladu je s predizbornim obećanjima nedavno inauguriranog argentinskog predsjednika Javiera Mileija, koji se više puta pozivao na pitanje Malvina, rekavši kako je vrijeme na ”vraćanje” istih. Milei je obećao da će raditi na tom pitanju kada bude preuzeo dužnost, čime će se držati “diplomatskih kanala” kako bi riješio spor.

Mileijeva obećanja naišla su na hladnu reakciju u Londonu. Ured britanskog premijera Rishija Sunaka izjavio je da se o suverenitetu zemlje nad Falklandima “ne može pregovarati” i da je to pitanje “odlučno riješeno prije nekog vremena”. Posljednja primjedba očito se odnosila na 74-dnevni rat između dviju nacija 1982. godine, koji je rezultirao porazom Argentine.

ArgentinaFalklandska Ostrvaujedinjeno kraljevstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
3 mjeseci prije

Nema od toga ništa jer “predsjednik” Argentine je napravio otklon od BRICS i stavio se pod skute “velikog brata” a “veliki brat” će uvijek biti na strani “pirgavih” Britanaca!

Max
3 mjeseci prije

Velika Britanija priznaje samo silu koju Argentina sad nema.

škarica
3 mjeseci prije

fakland

BanOvan
3 mjeseci prije

Jes’ , dobit ćete BRICS-ovo moodo. Jedino što ste dobili su onomad nazzi gamad da vam se kote.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Kada je jedna od prvih stvari tek izabranog predsjednika drzave koja ima 140% godišnju inflaciju prozivanje Velike Britanije koja pod svojom jurisdikcijom ima Falklandsko otočje zadnjih 190 godina, onda znamo da je riječ o demagogu i prodavaču magle.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Evo ! Samo što nisu otpočeli 🤣 .Budala !

Profesor Živago
3 mjeseci prije

Uvijek izvuku Malvine iz ladice kad im zaprijeti glad… Imali su priliku, uprskali su je, a danas ni nema Argentinaca koji bi ratovali za njih. Okreni se ekonomiji, nakazo. Pusti bitke koje ne vode ničemu.

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Idejno i geografski Falklandi pripadaju Argentini, ali ako Falklandi odu u Argentinu, da li će ih onda pogoditi ogromna inflacija Argentine?
Dok su pod Engleskom, vjerojatno tamo nema inflacije i možda je zato stanovništvo Falklanda glasalo da bude pod Britanijom.

nessy
3 mjeseci prije

Cudi me da GB nije sa odusevljenjem prihvatila prijedlog. Sada, kad imaju redikula za predsjednika, Argentini ce biti dovoljno da ode u diplomatsku posjetu, i da ponese, radi ugodjaja motornu pilu, kao u kampanji. Britanci ce popadati po zemlji, ali ne od straha, nego od smijeha. Kao sto je rekao @Max, britanci priznaju samo argument sile, i dok ne budu spremni vojskom preuzeti otoke, bolje da sute, jer su smijesni. Na kraju krajeva, referendumom (99.8%), ogromna vecina stanovnika, zeli zadrzati sadasnji status.

tatamata
3 mjeseci prije

oni bi da im se vrati fakland ,,, e nece ici

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ljudi. Provela sam skoro sat vremena na “History of Falklands”. To je puunoo zamršenije nego se obično misli. A otoci su naravno imali puno veći značaj nekada zbog Luke za odmor prije prolaska Magellanovim tjesnacem/ ili oko C. Horna. To je i danas podvig. Južni Atlantik. Plus, luke za lovce tuljana i kitolovce. A još veći značaj su dobili kada je počela Zlatna groznica u Kaliforniji. Otoci su bili NENASELJENI prije dolaska Europljana. Ukratko: “The British, in 1765, were the first to settle West Falkland, but they were driven off in 1770 by the Spanish, who had bought out the French settlement about 1767.” 😄😄😄 Opširnije: “The islands were uninhabited when discovered by Europeans. France established a colony on the islands in 1764. In 1765, a British captain claimed the islands for Britain. In early 1770 a Spanish commander arrived from Buenos Aires with five ships and 1,400 soldiers forcing the… Čitaj više »

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Nastavak. “An archipelago in the region of the Falkland Islands appeared on Portuguese maps from the early 16th century. Researchers Pepper and Pascoe cite the possibility that an unknown Portuguese expedition may have sighted the islands, based on the existence of a French copy of a Portuguese map from 1516.  Maps from this period show islands known as the Sanson islands in a position that could be interpreted as the Falklands… The name of the archipelago derives from Lord Falkland, the Treasurer of the Admiralty, who organized the first expedition to South Atlantic with the intention to explore the Islands”. Najdulje se zadržalo nizozemsko ime: Sebald Islands (in Spanish, “Islas Sebaldinas” or “Sebaldes”).  “The French explorer  Louis Antoine de Bougainville established a colony at Port St. Louis, on East Falkland’s  Berkeley Sound coast in 1764. The French name Îles Malouines was given to the islands – malouin being the adjective for the Breton port of Saint-Malo. The Spanish name Islas Malvinas is a translation of the French name of Îles Malouines… In 1765, Captain John Byron,… Čitaj više »

Babilon
3 mjeseci prije

Vratiti Argentincima otoke , a svi vrlo dobro znamo da se to neće dogoditi.

Tupko
3 mjeseci prije

Realno argentinci nikada u svojih 200 godina nezavisnosti nisu držali to otočje.
Ljudi koji tamo žive (njih 3000) su englezi i bolje im je biti UK prekomorski teritorij nego dio argentine.
Naftu koja se tamo nalazi su otkrili englezi, a
Argentina koja ima povrsinu 4 ukrajine i beskonacne resurse ima veliki problem sa otočjem veličine dvije ličko-senjske županije.
Da nije žalosno bilo bi smiješno. Kad tako gledaš ispada da i ne zaslužuju bolje nego da im bušotine po zemlji u koncesije uzimaju englezi.

Keki
3 mjeseci prije

A di će jadni oni voditi brigu o nekom otoku, država im je rasulo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI