Trump čestitao latinoameričkom savezniku na izbornoj pobjedi

Trump aplaudira
13 komentara

Javier Milei će “ponovno učiniti Argentinu velikom”, izjavio je bivši američki predsjednik

Bivši američki predsjednik Donald Trump čestitao je libertarijanskom kandidatu Javieru Mileiju na pobjedi na argentinskim predsjedničkim izborima. Milei, samo-opisani “anarho-kapitalist”, uspoređen je s Trumpom zbog njegove drske osobnosti i protivljenju protiv argentinske “političke kaste”. Milei je pobijedio ministra gospodarstva Sergia Massu u drugom krugu izbora u nedjelju, uzevši gotovo 56% glasova nasuprot Massovih 44%. Mileijeva pobjeda s 11 bodova prkosila je predizbornim anketama, koje su pokazivale da ima samo malu prednost nad Massom.

”Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćete svoju zemlju i uistinu učiniti Argentinu ponovno velikom”! Napisao je Trump je u nedjelju na svojoj platformi Truth Social.

Milei i Trump ušli su u politiku kao autsajderi, obećavši da će demontirati politički establišment u svojim zemljama. Njegovi vatreni govori protiv argentinske “političke kaste” odražavali su Trumpove napade protiv “močvare” u Washingtonu. Obojica su pobijedila obećavajući smanjenje socijalne potrošnje, kontrolu inflacije i zauzimanje tvrdokornog stava protiv rastuće moći Kine.

Opisujući sebe kao “anarho-kapitalista”, Milei je obećao ukinuti argentinsku središnju banku, zamijeniti argentinski pezo za američki dolar kao službenu valutu zemlje i zatvoriti više od polovice ministarstava argentinske vlade. Njegovom pobjedom okončano je gotovo 20 godina vladavine Peronističke stranke, lijevog političkog stroja koji je pobijedio na deset od 13 predsjedničkih izbora na kojima mu je bilo dopušteno sudjelovati od 1946. Tijekom posljednjeg desetljeća inflacija je skočila na gotovo 150%, broj Argentinaca koji žive u siromaštvu porastao je na 40%, a pesos je pao na rekordno nisku razinu u odnosu na američki dolar.

“Model dekadencije došao je do kraja. Nema povratka”, izjavila je Milei u pobjedničkom govoru u nedjelju. “Dosta je osiromašujuće moći kaste. Danas ponovno prihvaćamo model slobode, kako bismo ponovno postali svjetska sila.”

ArgentinaJavier MileiSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
5 mjeseci prije

I ti južnoamerikanci glavinjaju levo,desno,korak napred pa dva nazad,a Trumpu baš ovaj odgovara.

Max
5 mjeseci prije

Taj Milei je čudak.

MladenSt
5 mjeseci prije

Ajde žuti pridruži mu se Javier voli seks u troje .

Dux
5 mjeseci prije

Osobno se slažem sa većinom što je rekao. Ali uvođenje dolara i tijesna suradnja sa Amerikom, kontra Kine i Rusije….ako se to ostvari eto Amerima još jedne ” savezne države” koju će osiromašit i učinit još jadnijom a elite još bogatije…

xyz
5 mjeseci prije

Jadan narod koji vjeruje takvim lopužama.

Jere
5 mjeseci prije

Javier Milei će “ponovno učiniti Argentinu velikom”, kaže? Hoće, velikom….kaljužom…

NOME
5 mjeseci prije

ovaj je postavljen za onemogućavanje ulaska argentine u brics, i za destabilizaciju latinske amerike….okreće argentinu od kine i uvađa dolar kao nacionalnu valutu….šta god mislili o amerima jedno im treba priznati…”kad ga stave, ne vade ga”….

gigi pinna
5 mjeseci prije

Argentina postaje članica BRICS-a za mjesec i kusur dana? Sa ovakvim zio-nazijem, koji kao i Trump više voli Izrael negoli samog sebe…

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ovaj Argentinac je genije.

Imao je u mladosti uspješnu rok karijeru.

Pristojnu sveučilišnu karijeru. Redovni profesor, knjige, dva magisterija.

I, sada, što mu preostaje? Bogaćenje. Lijepo će prodati ono što se prodati od Argentine može. 😄

Potpuno moralno.
I ne mora se bojati da će mu netko uvaliti rak kao Kirshnerici.

Kako ono ide: Tko za raju radi…neće dobro proći.

Steve
5 mjeseci prije

Još jedan luđak na sceni, ništa nova, ništa nova…

Steve
5 mjeseci prije

Čitam nešto, da je bio zlostavljan u mladosti od ćaće koji je imao 1,90m i navodno tešku ruku, i da sa njim ne govori, a materi zamera šta ga nije branila od ćaće, pa ni sa njom ne govori. I kao, mater mu je nekakva unuka Ante Pavelića. I svakojaka još neka čuda. Ako je samo trećina tačna…ne plači Argentino

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI