Argentina smanjila otplatu dugova u dolarima

7 komentara

Argentina je izvršila posljednju uplatu svog zajma od 44 milijarde dolara Međunarodnom monetarnom fondu koristeći svoje dionice specijalnih prava vučenja (SDR) i kineski juan, prema Ministarstvu ekonomije. SDR-ovi su imovina u okviru MMF-a stvorena da dopuni zvanične rezerve zemalja.

Prema riječima glasnogovornice vlade Gabriele Cerruti, plaćanje je izvršeno bez korištenja rezervi Centralne banke u američkim dolarima.

„ Na ovaj način poštujemo ono što smo dogovorili sa Fondom i, u isto vrijeme, ne koristimo [međunarodne] rezerve, niti stavljamo u opasnost rezerve Centralne banke“, rekao je Cerruti na konferenciji za novinare .

Prema Bloombergu, za isplatu od 2,7 milijardi dolara, zemlja je iskoristila milijardu dolara u juanima iz valutne swap linije s Kinom i 1,7 milijardi dolara SDR-a.

” Argentinske vlasti i dalje prate svoje finansijske obaveze prema Fondu “, rekla je portparolka MMF-a Julie Kozack u saopštenju u petak.

Dolarska pozicija Argentine bila je nesigurna već neko vrijeme jer su domaći ekonomski problemi iscrpili dolarske rezerve zemlje, koje su navodno na najnižem nivou od 2016.

U međuvremenu, zemlja se sve više okreće juanu kao alternativnom sredstvu plaćanja. Ranije ove godine, Argentina je obnovila sporazum o zamjeni valuta s Kinom za 130 milijardi juana (oko 18 milijardi dolara), čime je kineska valuta postala slobodno dostupna u zemlji. Prošlog mjeseca, argentinska centralna banka je također objavila svoju namjeru da dozvoli komercijalnim bankama u zemlji da otvore račune klijenata u juanima kako bi ohrabrila lokalne kompanije da vrše plaćanja u inostranstvu u kineskoj valuti. Prema saopštenju objavljenom na web stranici regulatora, također se obavezao da će povećati prodaju svojih juana za financiranje uvoza.

U aprilu je ministar ekonomije Sergio Massa najavio da će Argentina težiti plaćanju najvećeg dijela svog mjesečnog uvoza iz Kine u juanima, a ne u američkim dolarima. Kina je trenutno drugi najveći trgovinski partner Argentine nakon Brazila i druga najveća destinacija za argentinski izvoz.

ArgentinaDedolarizacijaDolarpad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Ta ta zemlja raspolaže sa svačim , malne , samodovoljna no – unutarnja korupcija je razjeda i tak još od vremena Juan Perón a posebice nakon Falklandska rata … Nikako na noge da stanu … A dost lako bi mogli preuzjeti ” Urugvajski recept ” ta Urugvaj ( istina puno manji ) je imao do skora , najveći broj političkih zatvorenika u cijeloj Latin America !!! Silnih progona , mučenja – ta užas !!! Da bi primjenom , niza zakonsko – ekonomskih mjera sebe doveli za samo 15 ak godina u poziciju — najprosperitetnije nacije Latin America !!! Čak su postali , zemlja useljenika za bogate umirovljenike iz svijeta ! Privlače kapital i bogatstva a jednovremeno su dali , ličnih sloboda i očuvali i okoliš i vlastitih osobitosti uz stalnu stopu rasta gospodarstva … Ne znam … Argentinci čak sami , sebe ni ne doživljavaju kao Latin American već poput… Čitaj više »

Perun
9 mjeseci prije

MMF-a ( citaj monetarna manipulativna fondacija) samo sto nije propala ako vec i nije propala …Zemlje Juzne amerike imaju u planu izbaciti iz igre MMF ( citaj lihvare i lopove )..BRIKS i inicijative da se pokrene stvaranje jedinstvene valute za zemlje Juzne Amerike polako dobijaju zamah i znacaj i kod Latinosa …oni su ti koji ce totalno sjebati USA ,,gringo” ekonomiju ….P.S..fondacija otvorenog društva, neoprofitna organizacija( citaj masina za pranje novca) koju je ,,osnovao” milijarder Džordž Soroš, planira da otpusti najmanje 40 odsto svog osoblja u narednim mjesecima , ha ha ha ha ha prvo 40 odsto a onda ce sve da propadne i napokon ce se dogoditi dugoocekivani bankrot ,,kriminalca” Džordža Soroša….Džordž Soroš je mrtav ,živjelo otvoreno društvo bez njega ili bilo kakvih drugih njemu slicnih seronja i balegara….SFSN….Smrt Fukarama Sloboda Narodima

Max
9 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI