Kina prenosi rekordnu količinu dolarske imovine

Propadanje dolara
20 komentara

Kina je prodala rekordan broj američkih obveznica u prvom tromjesečju ove godine, naglašavajući pomak zemlje od dolarske imovine, pokazuju najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

Peking je prodao ukupno 53,3 milijarde dolara u trezorima i obveznicama agencija zajedno u prva tri mjeseca ove godine, dok je u isto vrijeme povećao kupovinu zlata i drugih roba, pokazuju podaci.

Neki analitičari sugeriraju da bi ovo smanjenje deviznih rezervi moglo biti dio šire kineske strategije za diverzifikaciju od imovine denominirane u američkim dolarima usred rastućih geopolitičkih tenzija sa SAD-om.

Neki stručnjaci su ukazali na ekonomski uticaj zapadnih sankcija na Rusiju nakon sukoba u Ukrajini, rekavši da Kina nastoji da ublaži slične rizike.

“Rukovanje američkih i drugih zemalja G7 sa ruskim rezervama, uključujući prijetnje eksproprijacijama i sankcijama, vjerovatno je navelo Kinu da smanji svoju izloženost imovini američkog trezora kako bi izbjegla slične mete”, rekao je Craig Shapiro, makroekonomski savjetnik u LaDuc Tradingu. Newsweek u subotu, koji se odnosi na zapljenu ruske imovine. Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruskih suverenih fondova od početka sukoba u Ukrajini.

Prema Bloombergu, klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Briselu, koja se često smatra čuvarom kineskih udjela, raspolagala je sa 22 milijarde dolara u američkim trezorima tokom izvještajnog perioda.

Kao drugi najveći strani vlasnik hartija od vrijednosti američkog trezora nakon Japana, kineska rasprodaja bi potencijalno mogla uznemiriti tržište trezora i povećati troškove zaduživanja SAD-a, tvrde neki ekonomisti.

„Pošto Kina prodaje i jedno i drugo uprkos činjenici da smo bliže ciklusu smanjenja kamatnih stopa Fed-a, trebalo bi da postoji jasna namjera diverzifikacije u odnosu na vlasništvo u američkim dolarima“, rekao je Stephen Chiu, glavni azijski devizni i kamatni strateg u Bloombergu. Inteligencija. “Kineska prodaja američkih vrijednosnih papira mogla bi se ubrzati kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine nastavi”, posebno ako se Trump vrati kao predsjednik, rekao je.

Dok Kina prodaje imovinu u dolarima, njena zaliha zlata porasla je u zvaničnim rezervama zemlje. Udio plemenitog metala u rezervama popeo se na 4,9% u aprilu, što je najviše od početka evidencije 2015. godine, prema podacima Narodne banke Kine.

DolarkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
30 dana prije

Rasprodaju obiteljsko olovo srebrnog sjaja. Tko je kupac?

Mrčikola
30 dana prije

Vjerojatno ih prodaju “pošto zašto” jer ako postoji potražnja, FED-u cijenom dolara ne mogu konkurirati.😁

Vox
30 dana prije

Veliko se tega “valja iza brda”….cina zlata je u zadnjih misec i po otišla sa 1930 na 2430 USD za finu uncu a cina srebra sa 25 na priko 31 USD za uncu. Dogadja se i implozija cine bakra.
-Fiat valute poput dollara ili eura u biti više nisu novac vengo samo OBRAČUNSKE JEDINICE jer više ne mogu obavljati funkciju AKUMULACIJE KAPITALA vengo mogu samo poslužiti za TRANSAKCIJE.
-Polako krećemo ka NOVOM UDARU INFLACIJE koji će dovesti do toga da će široke mase na Zapadu početi podobro osićat krizu….

Sparkling
30 dana prije

Jeste li ikada uzeli ovakvu ideju u vašem razmišljanju? Da između svih nedostataka koje Am. ima prema Kini, jedna ako ne i najvažnija je kako Kinu odagnati od mogućnosti da na tržište pusti tu ogromnu količinu Am. $ i time još brže pospješi put pada i urušavanja zapadne ekonomije. Kina je zbog ogromne količine Am. $ koje drži postala ranjiva ako izbije bilo kakav sukob (pa čak i neka vrsta hladnog rata zbog Tajvana). To Am. zna i zato je nije u interesu da se brzo riješi $. Jer BRICS u konačnici ima cilj da istisne $ kao platežno sredstvo, jer temelji (ekonomski) postoje i neupitno je da da se ide prema tome, jer vojna opcija vodi u slabljenje i nesiguran ishod za bilo koju stranu. Trgovinski rat ne donosi benefite ni jednoj strani. To je samo privremeni oblik pritiska kako bi se ublažili unutarnji (zamaglili) problemi. U budućnosti pritisci… Čitaj više »

Steve
30 dana prije

Oslobađa se sve većeg i nepotrebnog balasta. Šahovski igraju žuti. Polako, pametno, promišljeno i planski…

Lucija, prva
30 dana prije

Stari podaci.
Osim toga Kina je ispred Japana po količini američkog duga kojeg drži.

Osim…ako se nisu značajnog dijela riješili u zadnje dvije godine.

Lucija, prva
30 dana prije

“Udio plemenitog metala u rezervama popeo se na 4,9% u aprilu, što je najviše od početka evidencije 2015. godine”
🙂🙂🙂

A da ne netko vodio evidenciju npr 2013…
Štošta bi vidio. U stvari, naravno da jest.
Wall Street. 300 tona zlata.

Otišlo u Kinu. Ali, ne pričam o državnoj kupovini. Stanovništvo. Točnije, tzv aunties. Žene srednje dobi. Zovu ih još i “Dama”. Mislim da se radilo o 13 milijardi $ vrijednosti?
🙂
He, he.

Max
30 dana prije

Očekivano.

Dokurčilomi
30 dana prije

Znači polako se kreće u rušenje dolara.

FELIX
30 dana prije

OVAJ POTEZ KINE MOZE UGROZITI VREDNOST DOLARA STA VEROVATNO JOS NIJE U INTERESU KINE ALI SVE KRECE U TOM SMERU, DA SE VREDNOST DOLARAURUSI I UVEDE PLACANJA LOKALNIM VALUTAMA A NE DOLARIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI