Kina prenosi rekordnu količinu dolarske imovine

Propadanje dolara
20 komentara

Kina je prodala rekordan broj američkih obveznica u prvom tromjesečju ove godine, naglašavajući pomak zemlje od dolarske imovine, pokazuju najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

Peking je prodao ukupno 53,3 milijarde dolara u trezorima i obveznicama agencija zajedno u prva tri mjeseca ove godine, dok je u isto vrijeme povećao kupovinu zlata i drugih roba, pokazuju podaci.

Neki analitičari sugeriraju da bi ovo smanjenje deviznih rezervi moglo biti dio šire kineske strategije za diverzifikaciju od imovine denominirane u američkim dolarima usred rastućih geopolitičkih tenzija sa SAD-om.

Neki stručnjaci su ukazali na ekonomski uticaj zapadnih sankcija na Rusiju nakon sukoba u Ukrajini, rekavši da Kina nastoji da ublaži slične rizike.

“Rukovanje američkih i drugih zemalja G7 sa ruskim rezervama, uključujući prijetnje eksproprijacijama i sankcijama, vjerovatno je navelo Kinu da smanji svoju izloženost imovini američkog trezora kako bi izbjegla slične mete”, rekao je Craig Shapiro, makroekonomski savjetnik u LaDuc Tradingu. Newsweek u subotu, koji se odnosi na zapljenu ruske imovine. Zapad je zamrznuo oko 300 milijardi dolara ruskih suverenih fondova od početka sukoba u Ukrajini.

Prema Bloombergu, klirinška kuća Euroclear sa sjedištem u Briselu, koja se često smatra čuvarom kineskih udjela, raspolagala je sa 22 milijarde dolara u američkim trezorima tokom izvještajnog perioda.

Kao drugi najveći strani vlasnik hartija od vrijednosti američkog trezora nakon Japana, kineska rasprodaja bi potencijalno mogla uznemiriti tržište trezora i povećati troškove zaduživanja SAD-a, tvrde neki ekonomisti.

„Pošto Kina prodaje i jedno i drugo uprkos činjenici da smo bliže ciklusu smanjenja kamatnih stopa Fed-a, trebalo bi da postoji jasna namjera diverzifikacije u odnosu na vlasništvo u američkim dolarima“, rekao je Stephen Chiu, glavni azijski devizni i kamatni strateg u Bloombergu. Inteligencija. “Kineska prodaja američkih vrijednosnih papira mogla bi se ubrzati kako se trgovinski rat između SAD-a i Kine nastavi”, posebno ako se Trump vrati kao predsjednik, rekao je.

Dok Kina prodaje imovinu u dolarima, njena zaliha zlata porasla je u zvaničnim rezervama zemlje. Udio plemenitog metala u rezervama popeo se na 4,9% u aprilu, što je najviše od početka evidencije 2015. godine, prema podacima Narodne banke Kine.

DolarkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 mjeseci prije

Rasprodaju obiteljsko olovo srebrnog sjaja. Tko je kupac?

Mrčikola
2 mjeseci prije

Vjerojatno ih prodaju “pošto zašto” jer ako postoji potražnja, FED-u cijenom dolara ne mogu konkurirati.😁

Vox
2 mjeseci prije

Veliko se tega “valja iza brda”….cina zlata je u zadnjih misec i po otišla sa 1930 na 2430 USD za finu uncu a cina srebra sa 25 na priko 31 USD za uncu. Dogadja se i implozija cine bakra.
-Fiat valute poput dollara ili eura u biti više nisu novac vengo samo OBRAČUNSKE JEDINICE jer više ne mogu obavljati funkciju AKUMULACIJE KAPITALA vengo mogu samo poslužiti za TRANSAKCIJE.
-Polako krećemo ka NOVOM UDARU INFLACIJE koji će dovesti do toga da će široke mase na Zapadu početi podobro osićat krizu….

Sparkling
2 mjeseci prije

Jeste li ikada uzeli ovakvu ideju u vašem razmišljanju? Da između svih nedostataka koje Am. ima prema Kini, jedna ako ne i najvažnija je kako Kinu odagnati od mogućnosti da na tržište pusti tu ogromnu količinu Am. $ i time još brže pospješi put pada i urušavanja zapadne ekonomije. Kina je zbog ogromne količine Am. $ koje drži postala ranjiva ako izbije bilo kakav sukob (pa čak i neka vrsta hladnog rata zbog Tajvana). To Am. zna i zato je nije u interesu da se brzo riješi $. Jer BRICS u konačnici ima cilj da istisne $ kao platežno sredstvo, jer temelji (ekonomski) postoje i neupitno je da da se ide prema tome, jer vojna opcija vodi u slabljenje i nesiguran ishod za bilo koju stranu. Trgovinski rat ne donosi benefite ni jednoj strani. To je samo privremeni oblik pritiska kako bi se ublažili unutarnji (zamaglili) problemi. U budućnosti pritisci… Čitaj više »

Steve
2 mjeseci prije

Oslobađa se sve većeg i nepotrebnog balasta. Šahovski igraju žuti. Polako, pametno, promišljeno i planski…

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Stari podaci.
Osim toga Kina je ispred Japana po količini američkog duga kojeg drži.

Osim…ako se nisu značajnog dijela riješili u zadnje dvije godine.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Udio plemenitog metala u rezervama popeo se na 4,9% u aprilu, što je najviše od početka evidencije 2015. godine”
🙂🙂🙂

A da ne netko vodio evidenciju npr 2013…
Štošta bi vidio. U stvari, naravno da jest.
Wall Street. 300 tona zlata.

Otišlo u Kinu. Ali, ne pričam o državnoj kupovini. Stanovništvo. Točnije, tzv aunties. Žene srednje dobi. Zovu ih još i “Dama”. Mislim da se radilo o 13 milijardi $ vrijednosti?
🙂
He, he.

Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Znači polako se kreće u rušenje dolara.

FELIX
2 mjeseci prije

OVAJ POTEZ KINE MOZE UGROZITI VREDNOST DOLARA STA VEROVATNO JOS NIJE U INTERESU KINE ALI SVE KRECE U TOM SMERU, DA SE VREDNOST DOLARAURUSI I UVEDE PLACANJA LOKALNIM VALUTAMA A NE DOLARIMA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI