MMF nagovještava da će zemlje uskoro moći otplaćivati dug koristeći kinesku valutu juan

Juan
20 komentara

Nakon nedavne otplate duga Argentine u kineskim juanima, Međunarodni monetarni fond (MMF) je dao naslutiti da bi uskoro mogao prihvatiti juane od svih zemalja koje trebaju podmiriti svoje dužničke obveze.

Glasnogovornica MMF-a Julie Kozack potvrdila je da je Argentina platila 1,1 milijardu dolara od svojih 2,7 milijardi dolara duga koristeći juan, te da bi uskoro moglo postati norma za druge zemlje da učine isto.

“Kao što smo već naveli u prošlosti, argentinske vlasti nastavljaju pratiti svoje financijske obveze prema MMF-u”, rekao je Kozack na konferenciji za novinare.

“RMB je jedna od pet slobodno upotrebljivih valuta koje članice mogu i koristile su za podmirenje svojih obveza prema MMF-u”, dodala je, RMB se pozivajući na službeni naziv kineske valute, renminbi.

Pregovori o programu vrijednom 44 milijarde dolara još uvijek su u tijeku, pojasnio je Kozack, odbacivši tvrdnju da je MMF primio pismo iz Kine u kojem se navodi da će Argentini dopustiti korištenje swap linije s Kineskom središnjom bankom za plaćanje svojih obveza MMF-u.

“Naš tim intenzivno radi s argentinskim vlastima kako bi se postigao napredak prema završetku pete revizije”, dodala je. “I pomoći vlastima u rješavanju vrlo složene i izazovne situacije.”

“Što se tiče detalja tih razgovora, budući da timovi još uvijek razgovaraju, ja te razgovore neću preduhitriti i neću ulaziti u detalje osim da kažem da su razgovori česti i usmjereni su na unapređenje programa.”

Argentina se udaljava od američkog dolara kao jedine službene rezervne valute

Prošlog mjeseca, argentinska središnja banka sklopila je ugovor s Kinom o obnovi swap linije od 130 milijardi juana (18,4 milijarde dolara) na još tri godine, udvostručivši iznos slobodno dostupnih sredstava sa 35 milijardi juana (5 milijardi dolara) na 70 milijardi juana (10 milijardi dolara).

Argentinsko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da će zamjena s jednom tranšom biti besplatno dostupna za bilo koju vrstu financijske upotrebe, dodajući da se zemlja nada promicanju više spot juana i budućih operacija.

Dok je nekada američki dolar bio jedina službena rezervna valuta Argentine, banke u zemlji sada prihvaćaju depozite u kineskim juanima na štednim i tekućim računima.

“Financijski subjekti će tako moći otvoriti bankovne račune denominirane u renminbi juanu”, objasnile su argentinske vlasti, signalizirajući odmak od američkog dolara kao jedine službene rezervne valute u zemlji.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada argentinski usjevi propadaju zbog jake suše, a izvoz žitarica je glavni izvor dolarske zarade Argentine. Gubici su uzrokovali pad deviznih rezervi te južnoameričke zemlje, a da ne spominjemo činjenicu da je valuta pezo dramatično oslabila zbog godišnje inflacije od 109 posto.

Ranije ove godine, argentinski susjed Brazil potpisao je sporazum s Kinom kako bi omogućio trgovinu i ulaganja u njihovim vlastitim valutama umjesto u američkim dolarima. To je dodatno oslabilo svjetsku dominaciju američkog dolara.

Unatoč svemu tome, “juan je daleko od međunarodne rezervne valute kao što je dolar”, tvrdi Milton Ezrati, glavni ekonomist Vesteda, njujorške komunikacijske tvrtke.

Prema Ezratiju, Kini nedostaju financijska tržišta koja bi poduprla financijske aranžmane u juanu, što je jedan od uvjeta za svjetsku rezervnu valutu.

“Ako ste svjetska rezervna valuta, kao što je dolar, onda trgovci diljem svijeta moraju držati vašu valutu jer to je način na koji posluju”, kaže Ezrati. “Ako drže vašu valutu, žele mjesto gdje će je uložiti.”

Neće proći dugo prije nego što se svjetske fiat Ponzi sheme rasu u prah.

ArgentinadugJuanKineski juanMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
4 mjeseci prije

opa, ..pocelo okretanje karata!!
sad ce rec, da su kinu i rusiju uvijek, itako, – smatrali zapadpm, …jer je zapadno-od zapada… cak je i zapadnije, ..jos.

Max
4 mjeseci prije

Dolazi doba vladavine Kine.

Alen
4 mjeseci prije

Sačekajmo brics sastanak , valuta je već spremna..

hiber
4 mjeseci prije

O čemu pričate? Juan se već osam godina nalazi u MMF kosarici valuta-SDRu sa konstatnim povećanjem omjera ucešća. A rublje nema, i jos tone ko kamen.

Mrčikola
4 mjeseci prije

Ne čudi ovo…sve nekako upućuje da, i dolari, i juani, dolaze iz iste “štamparije”…Subaru..!…ako si “u blizini”, potvrdi ovo.😎

Alen
4 mjeseci prije

Više od 40 zemalja spremno se pridružiti BRICS-u – službeno

Skupina je spremna razgovarati sa svakim tko teži inkluzivnijem i pravednijem globalnom poretku, rekao je viši južnoafrički diplomat za RT
😎

Nekoime
4 mjeseci prije

Preporuka BRICS-u: ukoliko želite stvoriti novi, pravedni svijet, ne puštajte Židove blizu novcu.

Njokar
4 mjeseci prije

MMF je produžena ruka Hegemona na izdisaju i svaki njegov “dar” je Danajski!
Samo izlazak svih suverenih država iz tog fonda značit će i kraj financijskog i ostalog porobljavanja suverenih država i samo zlatne rezerve (ili neka druga “prirodna” vrijednost, element) mogu biti podloga trgovini i plaćanju.
Rusija je odavno ta dugovanja otplatila i sve ove (i ratne) igre i probe destabiliziranja i ugrožavanja cjelovitosti i stabilnosti RF samo su nastavak neuspjelog pokušaja ponovnog vezivanja najbogatije države na kugli zemaljskoj.

marko sabic
4 mjeseci prije

spasava se USA-jbg

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI