Argentina smanjila upotrebu dolara u trgovini sa Kinom

Dolari
18 komentara

Argentina će težiti da većinu svog mjesečnog uvoza iz Kine plaća u juanima, a ne u američkim dolarima, najavio je u srijedu ministar ekonomije Sergio Massa. Buenos Aires i Peking su prošle godine potpisali sporazum o zamjeni valuta, čiji je cilj zaustaviti odljev deviza iz argentinske centralne banke.

Kina je trenutno drugi najveći trgovinski partner Argentine nakon Brazila i druga najveća destinacija za argentinski izvoz. Ukupan uvoz Argentine iz Kine iznosio je oko 13,5 milijardi dolara 2021. godine, prema bazi podataka Ujedinjenih naroda o međunarodnoj trgovini.

Massa je rekao da će Buenos Aires ovog mjeseca platiti 1 milijardu dolara u juanima za kinesku robu i usluge, sa 790 miliona dolara mjesečnog uvoza koji se plaća u juanima svaki mjesec nakon toga. Sporazum o zamjeni valuta, proširen i finaliziran ranije ove godine, također omogućava argentinskim izvoznicima da izvrše obračune u juanima ili dolarima, kako bi se uravnotežili tokovi stranih valuta u centralnoj banci.

Tokom posjete Kini ranije ovog mjeseca, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je zemlje u razvoju da se odmaknu od američkog dolara u korist vlastitih valuta. Indija takođe radi na tome da koristi sopstvenu valutu ili juan za rešavanje trgovine sa Kinom, dok je Rusija počela da prihvata plaćanja za svoj izvoz iz niza zemalja u rubljama i kineskim juanima.

Udio dolara u globalnim rezervama pao je deset puta brže prošle godine nego u posljednje dvije decenije, izjavio je nedavno za Bloomberg izvršni direktor londonske kompanije za upravljanje imovinom Eurizon, Stephen Jen. Proces se ubrzao nakon što su druge zemlje vidjele da su ruska sredstva denominirana u američkim dolarima i evrima zamrznuta u inostranstvu, a Moskva odsječena od globalnog sistema za razmjenu finansijskih poruka poznatog kao SWIFT.

Američka ministarka finansija Janet Yellen nedavno je priznala da bi se uloga dolara kao svjetske rezervne valute mogla smanjiti zbog toga što Washington koristi svoju polugu nad globalnim finansijskim sistemom kako bi ostvario svoje geopolitičke ciljeve kroz sankcije.

ArgentinaDolarkinaSADTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Logičan nastavak dedolarizacije.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“Udio dolara u globalnim rezervama pao je deset puta brže prošle godine nego u posljednje dvije decenije.”
“Proces se ubrzao nakon što su druge zemlje vidjele da su ruska sredstva denominirana u američkim dolarima i evrima zamrznuta u inostranstvu, a Moskva odsječena od globalnog sistema za razmjenu finansijskih poruka poznatog kao SWIFT.”

Ovo pokazuje da države koje ne sankcioniraju Rusiju (u kojima živi 83% svjetskog stanovništva) uopće više ne vjeruju ni vladajućoj politici izuzetnih niti njihovoj valuti i očekuju da i oni budu sankcionirani od istih.
Zato i toliko zanimanje za ulazak u BRICS.

abc
4 mjeseci prije

Sve zemlje sad na primjeru Rusije vide, da če i njih USA ucjenjivati na isti način, ako se joj to prohtije. USA mafijski ucjenjuje niz država i vojno jih okupira na perfidne načine zaštite neke kvazidemokratije. A ustvari se radi o ideji preuzimanja cjelog sveta po načelu palice i šargarepe. Sve to USA može provoditi jedino pod uslovom, da ceo svet najprije prihvati dolar kao rezervnu valutu, a posle bi USA dolar nametnula kao jedinu valutu, pomoču virtualnih internetnih oruđa kao bit valutu.
Glavni cilj sionističnih bankara i vlasnika dolara je, da na cjelom svetu izbriše sve nacije, vjere i države, a samo jedan božji narod bi to pravo zadržao. Pa sad pogodite o kojem narodu i pripadnicima vjere se to radi.

abc
4 mjeseci prije

Dedolarizacija je jedini način da se svet očisti američke medijske, vojne i ekonomske okupacije.

hiber
4 mjeseci prije

Fascinatna naivnost članka i komentara. Dolar kao rezervna valuta praktički je ukinut 2008. godine nakon sto je kroz Irak i Afganistan razmazano nekoliko tisuća milijardi dolara. Naravno, najveći gubitnici su, od tada bili Rusija i Kina. Sada se svima lijepo smiješe digitalne valute, prvo u Rusiji rublje za generalnu probu. A do tada, moramo citati o trgovini koja se nekada zvala kliring.

abc
4 mjeseci prije

Bravo Argentina. Kome još treba taj prezaduženi fašistički dolar. Što dalje od američke bankirske mafije.

toncibalonci
4 mjeseci prije

“Massa je rekao da ce Buenos Aires ovog mjeseca platiti 1 milijardu dolara u juanima za kinesku robu i usluge, sa 790 miliona dolara mjesecnog uvoza koji se placa u juanima svaki mjesec nakon toga” Ovu” recenicu” mogu desifrirati jedino kineski obavestajci.

Papa Štrumf
4 mjeseci prije

Argentina smanjila upotrebu dolara u trgovini sa Kinom.==> znači, USA sada iscenira već viđena proljeća kao narod žali demokraciju i eto oni koji su etalon demokracije će je bombama obogaćenim uranom i uvesti.
Coca-Cola and sometimes war…..
Već viđeno….

Flint
4 mjeseci prije

Slabi dolar štekaj u čarapu, jaki dolar kupuj sve šta je na prodaju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI