Velika Britanija i SAD potpisale su pakt za razvoj sigurnosnih testova AI

AI tehnologija
4 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD potpisali su značajan sporazum o suradnji na razvoju rigoroznog testiranja za napredne AI sustave, što predstavlja veliki korak naprijed u osiguravanju njihove sigurne implementacije.

Memorandum o razumijevanju – koji su u ponedjeljak potpisale britanska tajnica za tehnologiju Michelle Donelan i američka ministrica trgovine Gina Raimondo – uspostavlja partnerstvo za usklađivanje znanstvenih pristupa obje zemlje u brzom ponavljanju robusnih metoda evaluacije za vrhunske AI modele, sustave i agente.

Prema sporazumu, novi britanski Institut za sigurnost umjetne inteligencije i nadolazeća američka organizacija razmjenjivat će istraživačka znanja s ciljem ublažavanja rizika umjetne inteligencije, uključujući kako neovisno procijeniti privatne modele umjetne inteligencije tvrtki kao što je OpenAI. Partnerstvo je zasnovano na sigurnosnoj suradnji između GCHQ-a i Nacionalne sigurnosne agencije.

“Ovaj sporazum predstavlja važan trenutak, budući da Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države produbljuju naš trajni poseban odnos kako bismo odgovorili na definirajući tehnološki izazov naše generacije”, izjavila je Donelan. “Samo zajedničkim radom možemo se izravno suočiti s rizicima tehnologije i iskoristiti njezin golemi potencijal kako bismo svima pomogli živjeti lakše i zdravije živote.”

Partnerstvo je nastavak obveza preuzetih na Summitu o sigurnosti umjetne inteligencije održanom u Ujedinjenom Kraljevstvu prošlog studenog. Instituti planiraju izgraditi zajednički pristup sigurnosnom testiranju umjetne inteligencije i podijeliti sposobnosti za učinkovito rješavanje rizika. Namjeravaju provesti barem jednu zajedničku vježbu javnog testiranja otvoreno dostupnog AI modela i istražiti razmjenu osoblja.

Raimondo je naglasila važnost suradnje, rekavši: “AI je tehnologija koja definira našu generaciju. Ovo partnerstvo će ubrzati rad oba naša instituta u cijelom spektru rizika, bilo za našu nacionalnu sigurnost ili za naše šire društvo.”

Obje vlade prepoznaju brz razvoj umjetne inteligencije i hitnu potrebu za zajedničkim globalnim pristupom sigurnosti koji može ići u korak s novim rizicima. Partnerstvo stupa na snagu odmah, omogućujući besprijekornu suradnju između organizacija.

“Radeći zajedno, unapređujemo dugotrajne posebne odnose između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva i postavljamo temelje kako bismo osigurali da umjetna inteligencija bude sigurna i sada i u budućnosti”, dodala je Raimondo.

Osim zajedničkog testiranja i dijeljenja sposobnosti, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD razmjenjivat će vitalne informacije o mogućnostima AI modela, rizicima i temeljnim tehničkim istraživanjima. Ovo ima za cilj poduprijeti zajedničku znanstvenu osnovu za testiranje sigurnosti umjetne inteligencije koju mogu usvojiti istraživači diljem svijeta.

Unatoč usredotočenosti na rizik, Donelan je inzistirao na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo ne planira šire regulirati umjetnu inteligenciju u kratkom roku. Nasuprot tome, predsjednik Joe Biden zauzeo je stroži stav o modelima umjetne inteligencije koji prijete nacionalnoj sigurnosti, a EU Zakon o umjetnoj inteligenciji usvojio je strože propise.

Stručnjaci iz industrije pozdravili su suradnju kao ključnu za promicanje povjerenja i sigurnosti u razvoju i usvajanju umjetne inteligencije u sektorima kao što su marketing, financije i služba za korisnike.

“Osigurati da se razvojem i upotrebom umjetne inteligencije upravlja povjerenjem i sigurnošću je najvažnije”, rekao je Ramprakash Ramamoorthy iz Zohoa. “Poduzimanje zaštitnih mjera za zaštitu podataka o obuci umanjuje rizike i jača povjerenje među onima koji implementiraju AI rješenja.”

Dr. Henry Balani iz Encompassa dodao je: “Ublažavanje rizika umjetne inteligencije, putem ovog sporazuma o suradnji sa SAD-om, ključni je korak prema ublažavanju rizika od financijskog kriminala, poticanju suradnje i podržavanju inovacija u ključnom, naprednom području tehnologije.”

AISADujedinjeno kraljevstvoumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trolling queen
1 mjesec prije

Da….postigli su sporazum gdje na kutiji četkice za zube na baterije piše kako je generirano putem UI!! Što god to značilo?! Toliko su oni do danas uspjeli postići sa tim što nazivaju UI….

Max
1 mjesec prije

Baš je njima do sigurnosti-

Max
1 mjesec prije

Korist gospodarima kaosa.

tuf
1 mjesec prije

Njihovo poimanje “sigurnosti” je u dijametralnoj suprotnosti s potrebama i interesima građana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI