Argentina raskinula dogovor sa Velikom Britanijom o spornim ostrvima

Falkland ostrvo
35 komentara

Argentina se službeno odrekla sporazuma iz 2016. s Ujedinjenim Kraljevstvom u vezi sa spornim Foklandskim/Malvinskim otocima u južnom Atlantiku, mjestom krvavog sukoba 1982., rekavši u četvrtak da to pitanje treba riješiti prema smjernicama UN-a o dekolonizaciji. London insistira da je to pitanje riješeno nakon što su lokalni stanovnici na referendumu izabrali da njime vlada Britanija.

Argentinski ministar vanjskih poslova Santiago Cafiero rekao je da je o toj odluci obavijestio svog britanskog kolegu Jamesa Cleverlyja na njihovom sastanku u New Delhiju, u Indiji, na marginama samita G20.

Argentina je “predložila da nastavi pregovore o pitanju suvereniteta”, u skladu sa mandatom Generalne skupštine UN i Komiteta za dekolonizaciju svetskog tela, dodao je Kafiero.

„Foklandska ostrva su britanska“, odgovorio je Cleverly . “Ostrvljani imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti – odlučili su da ostanu samoupravna prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva.”

Ministar za Ameriku David Rutley, koji je upravo posjetio Buenos Aires, nazvao je tu odluku “razočaravajućom” i optužio Argentinu da je odlučila “odstupiti od sporazuma koji je donio utjehu porodicama onih koji su poginuli u sukobu 1982.”.

Sporna ostrva se nalaze u južnom Atlantiku, oko 600 km od argentinskog kopna. Argentina polaže pravo na ono što naziva Malvinskim ostrvima, rekavši da su oni bili dio teritorije kojoj je 1816. godine dodijeljena nezavisnost od Španije. Velika Britanija vlada onim što naziva Foklandskim otocima od 1833. Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo vodile su desetosedmični rat zbog ostrva 1982. godine, koja je odnela skoro 1.000 života i završila britanskom pobedom.

Neobvezujuća rezolucija Generalne skupštine UN-a iz 1965. poziva obje zemlje da ne unose jednostrane promjene u sporu oko ostrva.

U paktu iz 2016. godine, Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo su se složile da se ne slažu oko suvereniteta, ali su se obavezale da će sarađivati ​​u energetici, pomorstvu, ribolovu, transportu i identifikaciji ostataka vojnika poginulih u sukobu. Alan Duncan, ministar koji je pregovarao o sporazumu sa zamjenikom argentinskog ministra vanjskih poslova, Carlosom Foradorijem, insinuirao je u svojim dnevnicima da su razgovori bili podstaknuti stalnim nabavkama Merlota iz vinskog podruma britanske ambasade. Foradori je to negirao.

ArgentinaFalklandska OstrvaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iva
1 godina prije

UN treba ukinuti, jer nikakve koristi od njih nema.

ForSale
1 godina prije

Aha, ovaj referendum valja, jel? Ova šačica ljudi ima pravo odlučiti, dok u ukrajini mili-oni nemaju… Ili možda znači to da je i u ukrajini pitanje rješeno. Pa što se onda idete rata? Anglosaksko-judejevske pičurine.

Sir Oliver
1 godina prije

Ostrva na 10,ooo kilometara od Britanije a oni polažu pravo ,tamo ne žive Englezi .A ostrva blizu Argentine , Kao da polažu pravo na Jabuku ili Palagruž.A RF nema prava na Krim , Iako tamo žive Rusi koji hiće u RF. Pati sad vidi logike demonkratske.

Max
1 godina prije

Za Argebtince od kojih su mnogi podrijetlom Hrvati to će uvijek biti Islas Malvinas.

Ico
1 godina prije

Malvini su vlasništvo Argentine, a Britajneri su svjetsko zlo, cilj sadašnje vlade u Londonu je: Sve pobiti, a zatim sve opljačkati!

Ico
1 godina prije

Britancima je ZLOČIN U GENIMA!
Stvarno mi nije jasno zašto Jozo Broz nije engleskom ambasadoru u Beogradu “dao nogom u dupe”. Britanci su , nakon Vatikana, najveći neprijatelji HRVATSKOG NARODA!

Dragačevac
1 godina prije

Kvalitetne protiv brodske rakete i ostrvo je Argentinsko, znamo i odakle mogu da ih povoljno nabave i ko trenutno nema oružja zbog isporuka Ukrajini.

Lucija, prva
1 godina prije

Koliko je meni poznato, to je otprije 19. stoljeća Britanski teritorij.

Drugo, stanovništvo je Britansko.
Odlučili su se za Britaniju u najmanje jednom referendumu.

Bez obzira na nečuvene π*darije Engleza, mislim da su ovdje u pravu.

Ne znam koliko je bitno što je tko kome dodjeljivao 1816.
Ići ću pogledati.

goran
1 godina prije

savršen tajming za rat izmedju argentine i engleskepreviše dobro da bi bilo istinito.
e soroše soroše stvarno si prava guja

nessy
1 godina prije

Daa, vrlo je logicno da otoci preko pola svijeta pripadaju GB. Nije vazno tko su stanovnici, otoci su Argentinski, a postojece stanje je naslijedje kolonijalizma, i da se radi o nekoj drugoj drzavi, ne bi ni bilo spora. Ovo lici na politiku “gdje zive britanci (u vecini), to je britanija”. Kad rusi u Donbasu i Lugansku (i to ne preko pola svijeta), odluce tako nesto, to je fuj!, ali ako su britanci u pitanju, to je nesto drugo. Medjunarodno pravo? Umrlo, samo fali misa zadusnica. Egzekutor? Land of the home, brave of the free. Ili nesto slicno.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Sprema se novi problem !

Steve
1 godina prije

Kinžali i cirkoni za Argentinu na specijalnom popustu do kraja Marta…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI