Argentina bira svog prvog libertarijanskog predsjednika

Javier Milei
84 komentara

Ministar gospodarstva Sergio Massa priznao je poraz od samoproglašenog “anarho-kapitalista” Javiera Mileija

Libertarijanski ekonomist Javier Milei izabran je u nedjelju za sljedećeg predsjednika Argentine.

Nakon 86,59 posto prebrojanih glasova, Milei je pobijedio s gotovo 56 posto, dok je njegov suparnik u drugom krugu, ministar gospodarstva Sergio Massa, dobio 44 posto.

Prije objave službenih rezultata, Massa je u govoru priznao poraz. “Rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali, a ja sam kontaktirao Javiera Mileija da mu čestitam i poželim sreću”, rekao je, zahvalivši svojim navijačima.

“Ja sam čovjek demokracije i ne cijenim ništa više od presude naroda. Uvjeren sam da sutra možemo početi raditi s Javierom Mileijem kako bismo osigurali urednu tranziciju [vlasti]”, napisao je predsjednik Alberto Fernandez na X (bivši Twitter).

Milei, 53-godišnji samoopisani “anarho-kapitalist” koji vodi stranku Liberty Advances, uspoređivan je s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog njegove ponekad drske i ekscentrične osobnosti.

Tijekom svoje kampanje Milei je iznio nekoliko radikalnih prijedloga, uključujući ukidanje središnje banke zemlje i zamjenu argentinskog pezosa za američki dolar kao službenu valutu zemlje. Također je zagovarao smanjenje javne potrošnje kao način da se popravi gospodarstvo.

Libertarijanci obično vide djelovanje vlade kao zadiranje u slobodu pojedinca i zagovaraju pristup slobodnog tržišta zajedno s daleko nižim porezima i malim ili nikakvim socijalnim izdacima.

Glasači su frustrirani krizom troškova života i troznamenkastom inflacijom, koja je tijekom ljeta dosegnula najvišu razinu od ranih 1990-ih. Politički autsajder, Milei je svoju privlačnost izgradio oko obećanja o oživljavanju gospodarstva, dok je Argentina na putu da sklizne u recesiju po šesti put u desetljeću.

ArgentinaJavier MileiLibertarijanizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valter
5 mjeseci prije

Radi se o židovskom sluganku, isto kao i Trump.
Specifično, Milei je radio više od desetljeća pod židovom Eduardom Eurnekianom, Argentinski tajkun iz izvorno iz Armenijskih židovskih krugova.

Skladno tomu, Milei je već najavio prvi prioritet micanje Argentinske ambasade u Jeruzalem. Također, prvi državni posjet će mu biti u Izrael. Sukladno židovskom pokroviteljstvu, Milei se zagovara za otvorene granice te mu je židovski šef već probrao kabinetske položaje.

Dakle, ista stvar kao sa Trumpom i onom izdajničkom kozom u Italiji.

Max
5 mjeseci prije

Namjerno upropaštena država.

eks
5 mjeseci prije

Njegova ideologija , promovisana u kampanji :

  1. Gašenje centralne banke Argentine.
  2. zabrana abortusa
  3. zagovarao je obaveznu vakcinaciju protiv COVID-a
  4. na podržava agendu “klimatskih promena”
  5. prekid pristupnih pregovora sa BRIKS-om
  6. podrška Izraelu
  7. podržava kloniranje – ima 5 kloniranih pasa koje naziva “svojom decom”

Brojnim idiotima i kretenima pridružuje se još jedan . Nisam siguran da su Argentinci to želeli , ali ako su to izabrali, neka im bude .

Jomla
5 mjeseci prije

Dragi argentinci, Najeßali ste! I to gadno!!
Što ste “izabrali”-to ćete i dobiti, ne žalim vas ni najmanje! 😛

eks
5 mjeseci prije

Klasičan sluga Amerikenjaca. Argentinci su imali zločinca Pinočea, a sada imaju slično go.no , samo u drugom pakovanju .

vašemmi
5 mjeseci prije

Arhentina to itekako zaslužuje, zemlja, koja je tijekom i poslije 2ww mirno plivala na okeanu pronacizma, čiji je Peron sa svojom Evitom brinuo, da najznačajniji dio nacista mirno investira največi dio opljačkanog zlata i ostalih vrijednosti ne samo u Arhentini i JAM, nego itekako!! (da tu treba tražiti uzroke “čudesnog” uzdizanja njemačkog poslije 2ww) u Njemačku i nastanak EU, u kojoj su nacisti mirno spavali, a čiji su sljedbenici i danas jaaako posebni građani Arhentine.., zemlja u kojoj je njezin predsjednik Peron javno pjevao himnu fašističke Italije, u kojoj su posebice u 70ima bili mučeni i ubijani mnooog arh. ljevičari, socialisti, komunisti, nestali se još uvijek traže, Arhentina, kao i Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Čile..zaslužuje samo naajgore, jednako kao i United Shites, Velika Brutalija i cijeeela Ojrounija, itekako i postjugoslovenska konobarska skalamerija, dakle i naša Zlovenija, a i vaša Tuđmanija, Servija..itd. lp.

tuf
5 mjeseci prije

Argentince već duže vremena ne žalim. Rezultat njihove gluposti je da siromašni čine preko 40%, s ovim komadom američke budaletine podići će taj postotak i na 60-70%. Glupi narodi ne zaslužuju bolje, nego da ih baš gaze ovakvi kvislinzi koji ne vide problem u tome da siromašni prodaju organe a da se zdravstvo i obrazovanje privatizira.

Red Dog
5 mjeseci prije

Sta ti je „narod“ :/
Daj im priliku i oni ce izabrati pogresnu alternativu.
Zemlja je u govnima zbog liberalizma, a oni biraju anarho-kapitalistu, ekstremnog i za liberale.
Mislio sam da je ta vrsta izumrla, ali ko zna sta se skriva ispod kamenja.
A Argentina, utociste nacista posle WW II.

KomisarX
5 mjeseci prije

anarho-kapitalizam = divlji zapad.

crodaemonx
5 mjeseci prije

Ne znaju šta ih čeka

abc
5 mjeseci prije

Eto vam još jedan dokaz da bankirski židovi preuzimaju ceo svet i idu prema planu smanjenja čovječanstva samo na jednu milijardu ljudi. Ratovi, glad, smrtne injekcije, seksualne deviacije, satanistički folklor, širjenje bolesti, trovanje vode…sve je to oružje u rukama bogatih židova, koji svet kroje po svom uvjerenju jednog božjeg naroda.
Gdje god je moguče, u vlade država montiraju svoje ljude, predane zakonima tore i talmuda.

nastran
5 mjeseci prije

ovaj mi na izgled djeluje da nije pri sebi

Gad
5 mjeseci prije

Ovo je nekakav mračni lik.

gargamel
5 mjeseci prije

Klaus Švab je upravo postao novi predsednik Argentine

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Nisam gledala. Nemam kad.
Ali značajno.
Išao ga je intervjuirati TUCKER CARLSON prije 2 mjeseca.

Dakle, pravac Twitter tj X

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ipak Wiki nečem služi.
Ovaj je završio ekonomiju i ima objavljene knjige.
I nije nimalo nov u politici.

Znači da je namjerno glumio redukula. ☺️

“As an economist, Milei is a vocal proponent of the Austrian School.

He has critiqued the fiscal policies of various Argentine administrations and he advocates for reduced government spending.
As a UNIVERSITY PROFESSOR, he has taught courses in macroeconomics, economic growth, microeconomics, and MATHEMATICS FOR ECONOMISTS.[2]

He is also the author of numerous books and has hosted radio programs, including Demoliendo mitos and Cátedra libre.
In 2021, he entered politics and was elected as a national deputy representing the City of Buenos Aires for La Libertad Avanza.
During his tenure, he limited his legislative activities to voting, focusing instead on critiquing what he describes as Argentina’s political elite and its propensity for high government spending”

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Drugi krug izbora bio je prije svega obračun i prosvjedni izbor s motom: “Gore ne može biti.” Osobito među mladim muškim glasačima, koji ne poznaju ništa osim krize, Milei, bivši pjevač cover benda Rolling Stonesa, cijenjen je poput pop zvijezde.

Slično kao Jair Bolsonaro u Brazilu, uspješno se oslonio na kampanju na društvenim mrežama, koju je dirigirala njegova sestra Karina, koja je prije dvije godine čitala iz tarot-karata i prodavala kolače na Instagramu.
I na maksimalnu polarizaciju u zemlji koju spajaju samo Lionel Messi i argentinska nogometna reprezentacija.

>> 🛑Jer mediji i oni koji su vam uveli da morate radit 3 posla da preživite i koji su vam SMANJILI SVJETSKU ŠTEDNJU U BANKAMA ZA 70% u ZADNJIH 10 GODINA imaju istoga gazdu”
Naravno da imaju istog gazdu, …ovo sa 70% je jezovito ako je točno.

Observeterius
5 mjeseci prije

Tip je genije. Osim zagovaranja Austrijske, kontra Keynesiyanske škole, zagovornik je Bitcoina i ukidanja središnjih banaka. Argentina iako ekonomski razorena zemlja, još je uvijek članica G20 skupine i od ovog tipa imam velikih očekivanja.
Era institucionalne adopcije Bitcoina ionako započinje sa slijedećom godinom.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Javier Milei’s past tenure as Chief Economist at Corporación América International and his listing on the WORLD ECONOMIC FORUM — roles … Forbes

———-
Pronašla usput:

“In 2019, the U.N. and the WEF signed an agreement that outlines ways the organizations can work together in order to more quickly implement Agenda 2030’s goals.”

Koja su osnovna ulaganja WEF a:
“Its core investments include Atlas Copco, ABB, SEB, Ericsson, and operating subsidiaries Mölnlycke Health Care, Permobil and Aleris.”

Inače, Klaus Shvab ima 170 milijuna, 100 naslijeđenih (od ratove naciste) i godišnji prihod od 25 milijuna.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“He also reads the Torah daily and has visited the grave of Orthodox rabbi Menachem Mendel Schneerson.” 👈 Pa dobro, i ja mislim da bi trebalo pogledati Toru. Milei je otišao i dalje: razmišljao je o prelasku na judaizam, ali je rekao da mu ne odgovara slavljenje – Sabata (?!?) Išla pogledati porijeklo… Ehehe. Mjesečev kalendar. Običaj je Asirski, Babilonski i sumerski. To su tamo pokupili. Samo…baš NIKAKO SE NE MOŽE DOVESTI u vezu sa našim SEDMODNEVNIM TJEDNIMA. Unbelievable. “A cognate Babylonian Sapattum or Sabattum is reconstructed from the lost fifth Enūma Eliš creation account, which is read as: “[Sa]bbatu shalt thou then encounter, mid[month]ly”. It is regarded as a form of Sumerian sa-bat (“mid-rest”), rendered in Akkadian as um nuh libbi (“day of mid-repose”). Connection to Sabbath observance has been suggested in the designation of the seventh, fourteenth, nineteenth, twenty-first and twenty-eight days of a lunar month in an… Čitaj više »

Navaho
5 mjeseci prije

Ti argentinci zbilja misle da gore ne može biti? I žele se uvjeriti?

KipZ
5 mjeseci prije

Pogledaj ga na slici pa ja od njega ne bi kupio cipele USA lutak

Jere
5 mjeseci prije

Eto ti ga đavle. Analno-c(r)apitalism i dolar. Šta li tu može poći po krivu, pitam se? 😀

Steve
5 mjeseci prije

Baš malo znam o njemu ali imam neki čudan osećaj da nije ni bitno. Sudeći po onome što mu je bilo glavno u kampanji, krajcanje ruža, mini val na vetrometini i fatarmogana u 12 tačaka, imam osećaj da su argentinci dobili još jednoga balansera. Što bi reka” Oliver, ništa nova, ništa nova…

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Jel ovo Mel Brooks s perikom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI