Argentina se povlači iz BRICS-a

Javier Milei
56 komentara

Novoizabrani predsjednik Javier Milei ranije je izrazio neodlučnost u pogledu pridruživanja bloku

Argentina je službeno odbila poziv na ulazak u udruženje BRICS, izvijestilo je u petak nekoliko medijskih kuća, pozivajući se na službeno pismo u koje su vidjeli, a koje je poslano čelnicima Rusije, Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike. Predsjednik Javier Milei prethodno je izrazio svoje protivljenje pridruživanju savezu, u potpunom zaokretu od politike svog prethodnika, Alberta Fernandeza. Fernandez je u kolovozu prihvatio poziv pridruživanju, smatrajući da bi takav potez latinoameričkoj naciji ponudio “novi scenarij” za njezin razvoj. Milei, koji je u studenome osvojio mjesto predsjednika, rekao je tada da se neće ”forsirati dogovore s komunistima jer oni ne poštuju osnovne parametre slobodne trgovine, slobode i demokracije”.

Jedno od pisama Buenos Airesa objavili su mediji u petak i očito se odnosilo na brazilskog predsjednika Luiza Inácia Lulu da Silvu. Rečeno je da će se politika nove argentinske vlade “u mnogim slučajevima razlikovati od one prethodne vlade” i da će neke od njezinih odluka, uključujući “aktivno sudjelovanje u BRICS-u”, biti “preispitane”. Niti jedna od zemalja BRICS-a dosad nije službeno potvrdila primitak pisma.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino, koja je prethodno bila viša gospodarska savjetnica Milei, također je rekla da njezina vlada “ne vidi nikakvu prednost” u tome da postane članica skupine i stoga se “neće pridružiti BRICS-u”.

U pismu je istodobno navedeno da Mileijeva vlada planira “intenzivirati” bilateralne veze s članicama BRICS-a, posebice u području trgovine i ulaganja. Ranije je predsjednik rekao da, iako se neće “svrstati uz komuniste”, njegova vlada ipak neće spriječiti argentinski privatni sektor da posluje s “kim god želi”.

Južnoamerička nacija trenutno se bori s najgorom gospodarskom krizom u desetljećima. Inflacija je samo u prošloj godini porasla 160%. Ozbiljno devalvirani peso prisilio je zemlju da refinancira svoj dug MMF-u od 44 milijarde dolara. Mileijeva vlada također se suočava s velikim prosvjedima zbog svoje radikalne deregulacije i reformskog programa temeljenog na štednji. Sveukupno, više od 40 zemalja je do sada izrazilo interes za pridruživanje BRICS-u, prema trenutnom predsjedavajućem skupine Južnoafričkoj Republici. Od 01. siječnja udruzi će se pridružiti Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija. Rusija će predsjedati BRICS-om 2024. godine. Prioriteti nacije tijekom njezina predsjedanja uključivali bi daljnje širenje “kruga prijatelja BRICS-a” na zemlje Latinske Amerike, kao i povećanje trgovinskih obračuna korištenjem nacionalnih valuta, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Rjabkov je rekao u listopadu.

ArgentinaBRICSJavier Milei
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
3 mjeseci prije

Lol

držnedaj
3 mjeseci prije

Ovoj je goovno kabalino…

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

To je onaj koji je izjavio da će se odreći nacionalne valute i preuzeti američki dolar.

Inače poznat da je klonirao svog psa mastifa Conana (nazivajući ga svojim djetetom) koji je umro 2017. godine da bi se njegov klon rodio sljedeće godine.
Kloniranje napravljeno u SAD, cijena prava sitnica od 50.000 dolara.
Vezao se totalno uz pse, a nikada nije bio oženjen niti ima djece.
Isto tako tvrdi da se preko mistika konzultira sa svojim psima.

JTM
3 mjeseci prije

Prvi koji krenu u nekom pravcu ili su u velikoj prednosti ili su na gubitku. S obzirom na trenutno stanje u svijetu, mislim da je to prednost, a vrijeme će pokazati da li je ova odluka Argentinskog predsjednika dobra ili je vraćanje Argentine u prošlost (zaostajanje).

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Najsiromašniji Argentinci su izabirali čisto – zlo , zapakirano u parodiju ., zlo im je poručalo da će se baš sa njima obračunat .. No siromašnima je bilo važnije da državni službenici en masse ostanu bez prihoda …Hoće li to siromašne učinit bogatijima?! Neće !!! No , nije niti bitno , bitno da su ove druge zahebali ., Siromašni i podobrazovani nijesu dobri ljudi …..

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Za inat Putinu…
Vlasti Litve, Latvije i Estonije također su najavile da neće u BRICS.

P.S.
“Ukrajina će biti primljena u EU… Najvjerojatnije kao nematerijalna baština” – Borrell

tihobl
3 mjeseci prije

Аргентинска влада поднела је парламенту предлог закона о приватизацији 41 државног предузећа.
На листи се налазе нафтна и гасна компанија ИПФ, авио-компанија Аеролинеас Аргентинас, банка Банко Национ, компанија за водоснабдевање Аиса, геокомуникациони оператер АРСАТ, железничка компанија Ферроцаррилес Аргентинос, оператер поштанских услуга Коррео Аргентино, као и државни медији.

Zasto mi ovo zvuci poznato?
Inace u Argentini su velike demonstracije koliko vidim po fotkama.

nastran
3 mjeseci prije

TAJ JE LUD?

Red Dog
3 mjeseci prije

Hoce da uvodi dolar kao valutu. Sad, kad ga ostali napustaju.
Naravno da USA ne voli da fraternizira sa neprijateljem onda.
Ovaj drug ce zavrsiti okacen o banderi.

eks
3 mjeseci prije

Amerikenjci uvek imaju pripremljene psihopate za ustoličenje ( Guaido, Sakašvili, Zelenski, …)

Max
3 mjeseci prije

Sestrojebac im okrenuo leđa.

KomisarX
3 mjeseci prije

Dobro je to za BRICS. Neka imaju ameri to gnilo jaje.

nastran
3 mjeseci prije

ovaj lud 100 gradi!

Observeterius
3 mjeseci prije

Čudno je netko ne primječuje da se zalaže za ukidanje središnjih banaka i uvođenja Bitcoina kao pokriče za monetarnu likvidnost.
Nije valjda sam vrag samo u tome kad netko ne doživljava BRICS. Što je to BRICS do sad uopće dokazao? O uvođenju nove rezervne valute svijeta slušam priču već 15 god. Kina je prije 12 god, osnovala AIIB kao pandan MMFu, zanimljivo je da su među zemljama osnivačima i većina Europskih zemalja. No što se zapravo dogodilo? Ni traga, ni glasa…

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Ovaj je Hrvat porijeklom, iz Dalmacije valjda, pa se nije čuditi njegovom poltronskom ponašanju. Zavuk’o se u američki rektum i ne proviruje. Podsjeća na Mladena. Jel’, Mladene, da ti ovaj nije neki dalji rođo?

duki
3 mjeseci prije

Ovo kromanjonsko govno laže !!
Čuj ” nećemo u brics jer su nepošteni,nedemokratski ,komuni…….it.d.”???
Samo daj : šljem bateriju i cepin pa povedi svoj narod u Bidenov šupak !

ZZZ 🇭🇷
3 mjeseci prije

Problem je s Argentinom da je nitko ne moze spasiti.

Miro
3 mjeseci prije

Kako uvek psihopate izbiju na sami vrh?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI