Odvajanje od Kine moglo bi biti ‘nemoguće’ – anketa

Trgovina morima-Kriza
1 komentar

Azijska nacija i dalje je “kritičan dobavljač” na globalnoj razini, prema izvješću Allianz Tradea

Potpuno ekonomsko odvajanje od Kine bilo bi “teško, ako ne i nemoguće”, sugerira novo izvješće međunarodne osiguravajuće tvrtke Allianz Trade, rekavši da azijska sila ostaje “kritičan dobavljač” za veći dio svijeta.

Istraživanje Allianz Tradea anketiralo je više od 3000 tvrtki u Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, UK-u i SAD-u o njihovim izgledima za globalnu trgovinu u 2024. godini.

Intenzitet uvozne ovisnosti o Kini varira, a među najizloženijima su SAD, UK i Francuska. Gotovo 50% američkog uvoza iz Kine su kritične ovisnosti, navodi se.

“Još nema dokaza o potpunom odvajanju od Kine”, navodi se u izvješću, ističući da više od jedne trećine ispitanika planira povećati svoj otisak u Kini.

Unatoč razgovorima o odvajanju i diverzifikaciji od Kine, “vjerojatno postoji granica u kojoj se to mjeri može dogoditi”, rekao je Allianz, dodajući da su europske zemlje i dalje optimistične u pogledu svojih izgleda tamo.

Oko 39% tvrtki u Njemačkoj i Španjolskoj, te više od 30% u Francuskoj, očekuje da će povećati svoj otisak u Kini, prema istraživanju. To je u usporedbi s 27% u SAD-u koji planiraju učiniti isto.

“Europske tvrtke očito su manje zabrinute od američkih”, stoji u izvješću.

Trend diverzifikacije umjesto odvajanja čini se očiglednijim, rekao je Allianz, s četvrtinom njemačkih, francuskih i američkih tvrtki koje očekuju da će njihov otisak u Kini predstavljati “manji udio njihovih ulaganja u globalnu opskrbu u budućnosti”.

Dužnosnici SAD-a i EU-a bore se da osmisle jedinstvenu strategiju o Kini dok pokušavaju smanjiti trgovinsku ovisnost o Pekingu, kojeg su opetovano optuživali za gospodarsku prisilu.

Kineska vlada je u međuvremenu tvrdila da su Washington i njegovi saveznici naoružali trgovinske propise kako bi unaprijedili politiku protiv Kine i optužila ih za “ekonomsko maltretiranje”.

Međutim, zapadni dužnosnici nedavno su se prebacili s retorike ‘odvajanja’ na ‘smanjenje rizika i diverzifikaciju’. “iskriviti globalnu ekonomiju”.

Peking je odbacio optužbe, rekavši da je Zapad zapeo u “hladnoratovskom mentalitetu”.

anketakinaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Kina je svuda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI