Bivša francuska veleposlanica u Velikoj Britaniji pokrenula žestok napad na Borisa Johnsona

Boris Johnson
6 komentara

Francuska veleposlanica postala je poznata posljednjih mjeseci po svojim dosljednim napadima na Britaniju nakon Brexita, a posebno na njezinog premijera. Međutim, ona također priznaje da se Velika Britanija bolje snašla u pogledu nabave cjepiva za Covid-19.

Bivša francuska veleposlanica u Velikoj Britaniji pokrenula je oštar napad protiv premijera Borisa Johnsona, nazvavši ga “nepokajanim lažljivcem”, koji je uništio britanski ugled u svijetu.

Sylvie Bermann, koja je bila vrhunski francuski diplomat u Velikoj Britaniji od 2014. do 2017. u jeku referenduma o Brexitu, tužna je zbog toga što Britanija nakon odlaska iz EU više neće zadržati trajni svjetski utjecaj.

U intervjuu za AFP News, datom nakon izlaska njezine nove knjige u kojoj ona također napada britanskog premijera i Brexit, gospođa Bermann postavila je pitanje: “Zašto, kad ste vrlo dinamični, uspješni i utjecajni u EU, zašto odlučujete tada otići?”

“Bit će teže. Sada će Velika Britanija trebati uložiti puno veći trud kako bi imala istinski utjecaj u svijetu“, dodala je.

Prema njoj, Velika Britanija će se boriti kako bi mogla stati na noge, posebno u kontekstu novonastalog “Hladnog rata” između Sjedinjenih Država i Kine, sila koje će se hrvati oko većeg angažmana i utjecaja na EU, dok će Velika Britanija biti izostavljena iz svega toga.

“Postoji trokutasti odnos [Kina-EU-SAD], a Ujedinjeno Kraljevstvo sve teže igra svoj dio igre u tome”, teoretizirala je.

U intervjuu se Bermann također rugala Velikoj Britaniji zbog onoga što ta zemlja često naziva svojim “posebnim odnosom” sa SAD-om, rekavši da je taj odnos “prije svega poseban za Britance,” a ne za Amerikance. Također je rekla da su prije Brexita “Sjedinjene Države često koristile Britance kao most za povezivanje s EU,” tvrdeći da je sada, nakon što je Britanija izašla iz EU, “ta uloga bespovratno izgubljena.”

Iako u svojoj nedavnoj knjizi pod nazivom Zbogom Britanijo, gospođa Bermann piše da će bivši premijer David Cameron “zauvijek biti odgovoran za Brexit”, ona tvrdi da se odlazak Velike Britanije iz EU “vjerojatno nikad ne bi dogodio” da Boris Johnson nije bio tako uporan u tome, napominjući da je “Boris Johnson čovjek koji vrijeđa Europsku Uniju i koji je čak prema Francuzima uputio neke vrlo pogrdne riječi. On je prije svega nepokajani lažljivac.”

Gospođa Bermann također tvrdi da nitko nije shvatio da je u vrijeme referenduma o Brexitu, održanog tijekom ljeta 2016. godine, zapadni svijet ušao u “novu eru populizma”, koja je postala očita tek nakon izbora američkog predsjednika Donalda J. Trumpa kasnije te godine.

„Zbog toga je Cameron bio toliko siguran u pobjedu na referendumu o Brexitu. Rekao je čelnicima EU da će pobijediti i mislio je da će EU žaliti za izlaskom Britanije. Bila je to pogrešna procjena.“

boris johnsonBrexitfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Pa slažem se sa tetom donekle, postaju polako kao veliki jeb** kojem se više ne diže. Impotencija braco.

Stara kuka
3 godine prije

Sad još da mi netko objasni što nas (i bilo koga drugoga) ima boliti kuki za to što bivša francuska veleposlanica misli o Brexitu i Johnsonu?

Kakva je ovo “vijest”? Po čemu je to nama korisna informacija? Čemu služe ovakvi potpuno nepotrebni članci? Osim što se na taj način prave i važne vijesti i informacije zatrpavaju u gomilu ovakvog smeća pa ih nitko ne može pronaći a i nema volje ni tražiti.

A ovo sa mogućnošću davanja plusa ili minusa samo onima koji se ulogiraju vam je zaista “potez za notes”. Ili što bi se kod nas reklo lupili ste govnu šamar.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Max
3 godine prije

Neljubazna dama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI