Britanski mediji kažu da države EU ”zavidno” gledaju na rastući evroskepticizam i strahuju od Swexita

EU-Brexit
23 komentara

Dok se Britanija spremala da odluči da li će ostati u Evropskoj uniji ili krenuti svojim putem još 2016. godine, analitičari u Švedskoj, zemlji koja je oduvijek održavala bliske odnose sa Velikom Britanijom, oglasili su alarm zbog posljedica koje bi Brexit mogao potencijalno stvoriti za švedsku ekonomiju i položaj zemlje u bloku.

Samo nekoliko sedmica nakon što se plamen Brexita stišao, Velika Britanija i EU ušle su u novi spor zbog izvoza COVID vakcina usljed nestašice vakcina u uniji i sporog uvođenja, gdje je do sada vakcinisano manje od 2 % populacije. Britanski napori za vakcinaciju bili su opsežniji i nesumnjivo uspješniji: vakcine je već primilo 8 miliona ljudi, što je podstaklo Brisel da zatraži od bivše države EU da podijeli pristup dragocjenim vakcinama.

Ove razlike i kratkotrajni pokušaj Evropske komisije da postavi granicu unutar Irske zbog strahova od „curenja vakcine“ izazvali su ljutnju u Londonu. Britanski mediji žure da istaknu da se „evroskepticizam“ širi blokom, gdje „zavidne oči“ – posebno u Švedskoj, Holandiji i Italiji – sada provjeravaju „kako Britanija može sama“.

Ovo raspoloženje je bilo posebno vidljivo čak i prije referenduma o Brexitu, primjećuje Express, pozivajući se na izvještaj analitičarke Swedbank Cathrine Danin, koja je još 2016. upozorila da bi švedska ekonomija bila “pod prijetnjom” ako Velika Britanija odluči da napusti uniju zbog „trenutnih“ posljedica koje bi mogle nastati za finansije, politiku i spoljnu trgovinu.

“U Brexitu, Švedska bi izgubila jednog od najvažnijih saveznika u EU, a uticaj Švedske u EU bi se smanjio”, rekla je Danin.

Prema analitičarki, podrška članstvu Švedske u EU već jenjava.

„U slučaju Brexita, očekujemo porast zahtjeva da Švedska izađe iz EU“, očigledno je primijetila.

Bivša švedska ministarka spoljnih poslova Margot Wallstrom, sada potpredsjednica vlade, čak je još 2016. upozorila da bi odlazak Britanije „mogao razbiti cijelu uniju“.

„To bi moglo uticati na druge države članice EU koje će reći: „Pa, ako mogu oni da odu, možda bismo i mi trebali da održimo referendume, a možda bi trebalo i da odemo“, rekla je zvaničnica tada za BBC-jev ThisWeek’s World.

Dvije zemlje koje ne koriste euro uživale su blisku saradnju unutar bloka, a kada je Ujedinjeno Kraljevstvo konačno izašlo nakon četiri godine razmatranja i sporova oko sporazuma o Brexitu, zabrinutost zbog potencijalnog izlaska Švedske iz bloka usred straha da će biti primorana da usvoji valutu EU uzima maha, prema britanskim medijima.

Još 2016. godine, anketa koju je sproveo TNS Sifo pokazala je da bi 36 % Šveđana bilo spremno da slijedi Britance u slučaju Brexit scenarija.

Švedska se snažno usprotivila zajednički finansiranom paketu od 750 milijardi eura za koronavirus prošle godine, osmišljenom da pomogne državama članicama u borbi protiv pandemije koronavirusa, zbog neizvjesnosti oko kriterijuma za podjelu. Plan je dogovoren tokom ljeta poslije dugih debata i prepreka, ali podrška švedskih glasača uniji je opala, pokazala je Bloombergova anketa. Među švedskim političarima nema podrške za plaćanje dugova ekonomski slabih članica EU – taj osjećaj dijele i druge nordijske zemlje.

Iako nezadovoljstvo Švedske blokom možda zaista raste, razgovori o predstojećem Swexitu i dalje su možda previše preliminarni da bi se održali.

BrexiteuŠvedskaSwexitVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Picajzl
3 godine prije

Pizdeki, zajebali se, jalni, pa bi zajebali i druge. Oš, neš, Bangladeš.

057
3 godine prije

Dakle EU debilana NEMA svoju vakcinu. Eto, Rusi, Kinezi, Englezi i ostali pokazali su ono što svi znamo o Eu, šaka birokratskog jada

Joe
3 godine prije

“Dragocjene vakcine..!”…pljuc… mamu vam yebbem dragocjenu

3 godine prije zadnji put uredio Joe
Neko ime
3 godine prije

Rastući pesimizam u okviru padajuceg optimizma…
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak.

nekoime
3 godine prije

Ni riječi od Scottxitu.

Trondhjemite
3 godine prije

S ciljem je stvorena, s ciljem se i ruši. Sve je sadržano u toj rečenici

3 godine prije zadnji put uredio Trondhjemite
miroslav lončar
3 godine prije

ono o dve ribe kak se svađaju,a englez roni pored njih-ne nasjedajte,ignorirajte ih,učinite ih nevažnim-to ih najviše boli-pozz

Praetorian
3 godine prije

EU je gotova vec neko vrijeme. Takve paranaddrzave jednostavno nemaju buducnost, kao i sto Jugoslavija niti SSSR nisu mogle opstati. Koliko god se trudili, ne moze jer nikada nece biti pravedna raspodjela dobara sa obavezama i gubicima. Od svih ovih tvorevina, EU se pokazala za manje zemlje daleko najgora. Cekamo sada rasplet, nadamo se samo da nece imati Jugoslavenski scenarij na kraju

Makedonac
3 godine prije

EU oduvek je bio Antiutopija, globalni totalitarni kastovi projekt. Imperija zla, tame…
U početku nije bilo tako očigledno, i zlo je bilo u zarodišu, večinom nije bilo tako očigledno. Ko razume i tada je vidao tu žestoku diktaturu, i u koj pravac deluje, svaki zakončič, svaka reforma, svaka ‘modernizacija’, je bila etapa do današnjeg COVID -a…
U Davosu Putin im je direktno kazao, Rusija drži na obitelj, može i neko da želi da napravi tamnu antiiutopiju…,
Samo glupak može da drži na svoje mišljenje, i da ga na inat ne menja. Maštao si o budućnosti, boljem životu, prevarili su te, nista, može svakom mnogo puta da se desi. Problem je kada sada u karantini, sa zapušenih usta, mrmljaš- Hajl COVID, Hajl EU, špijuniraš gestapou suseda ako naruši karantin, ili omladina negde pravi žurku, ili u autobus ne nose maske, tada to je je težak mentalni problem.

Max
3 godine prije

EU je toksična tvorevina stvorena da porobi narode. Ali ropstvo čeka i one izvan EU. Ljudi probudite se.

Daywalker
3 godine prije

Švedska je Arapski Emirat i mala Afrika zaj3dno štepaju šveđanke sve u 16 plavuše se podaju. Hićo se okreće u grobu

Hamed Kone
3 godine prije

Eto svima je polako puna kapa i na ulicama se bore protiv fasisticke tiranije uzrokovane ovom prevarom od prehlade te se pametni narodi sve vise udaljavaju od ove tamnice naroda zvane 4. Reich, a Hrvateke je strah kazni i prijekih pogleda brnjicara pa sjede doma dok Anemicni provodi direktivu direktno od Mutti

3 godine prije

U Švedskoj ne postoji snaga koja bi to mogla izvesti.
Sjećam se referenduma o ulasku u EU.
Jedva udjoše.
Zašto?
Zato što su imali jaku stranku protiv ulaska. Stranku koja je uspjela zadržati krunu kao valutu ali koja se, nedugo nakon toga, rasplinula kao mjehur od sapunice.
Ne znam detalje, naravno, ali nije nemoguće da je neko kumovao tom rasplinjavanju.
Često se ovdje veliča partija SD kao jedna od rijetkih koja “čuva zapadne i naročito kršćanske vrijednosti”.
Vjerujte mi…većih ublehaša nema nigdje.
Ti su, medju prvima, zahtjevali strožije mjere, maske, zatvaranja…
To što roncaju na imigrante je više kao…folklor.
Znači…oni su u EU do kraja.
Ili, da ne budem kategoričan…
Dok im gazda ne kaže, sad bježite.
To će, u svakom slučaju, biti prije nego što mnoge druge članice skontaju da su nagužene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI