fbpx

Usvajanje novog proračuna EU bez 60 milijardi Londona pretvara se u pravu bitku

European_Parliament_Strasbourg_2015-10-28_02

Usvajanje novog europskog proračuna, koji već reže subvencije poljoprivrednicima, što je rezultiralo velikim prosvjedima u Bruxellesu i diljem Europe, ima još jednu stavku, željeznički tranzit u baltičke zemlje.

Kako bi izvršio pritisak na Bruxelles usred borbe oko proračuna za 2021. – 2027., Vilnius igra na „kartu Kalinjingrada“, izjavio je politolog iz Kalinjingrada, akademik povijesnih znanosti Vladimir Abramov , komentirajući izjavu Litve da će vjerojatno doći do problema s putničkim željezničkim tranzitom iz eksklave Kalinjingrada u „Veliku Rusiju“.

Ucjena Litve upućena vodstvu rukovodstva Europske unije uzrokovana je prije svega posljedicama Brexita, vjeruje politolog.

“Kada je odlazila, Velika Britanija je sa sobom odnijela 57 milijardi eura godišnjih doprinosa u opći fond EU. Stoga Europska komisija pokušava nekako sastaviti kraj s krajem. “Genijalna” ideja da se poveća doprinos na 1,3% BDP-a godišnje izazvala je bijes čak i kod austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, koji ranije nije primijećen po naglašenom euroskepticizmu. Stoga je alternativna opcija smanjenje subvencija koje su služile za izjednačavanje životnog standarda siromašnih u EU, a tu pripadaju baltičke zemlje, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Namjeravaju se smanjiti izdvajanja za postizanje višeg standarda za 20–27%, ovisno o državi. Estonija će izgubiti 40% sredstava. Prirodna reakcija novih članica EU bila je snažan otpor ovom prijedlogu“, rekao je Vladimir Abramov.

Prema njegovom mišljenju, dok su neke zemlje počele prijetiti EU „paklom zbog zelene strategije blagoslovljene Grete“, Litva se sjetila tranzita do ruskog Kalinjingrada. Ministar vanjskih poslova Litve Linas Linkevicius podsjetio je da je za normalno funkcioniranje tranzitne sheme Rusija-Baltik-Kalinjingrad potrebno 215 milijuna eura godišnje. Međutim, prema ministru, europski dužnosnici spremni su izdvojiti samo 139 milijuna eura. Stoga Linkevicius prijeti kako bi “za Ruse pravila za kretanje kroz teritorij Litve mogu postati složenija”.

“U međuvremenu, 215 milijuna eura primljenih u prethodnom proračunskom razdoblju pod ovim izgovorom odnosilo se na neke mjere za sprečavanje ilegalnih migracija u Europu”, rekao je politički analitičar Abramov.

“Ništa drugo. Jednostavno rečeno, Litvanci su plaćeni kako bi osigurali da određene osobe s Kavkaza ne iskoče iz vagona vlaka „Kalinjingradski Jantar“, koji bi jednostavno povukli kočnicu za hitne slučajeve, iskočili iz vlaka i proglasili se političkim izbjeglicama i žrtvama krvavog Kremlja. U jednom trenutku je Litvi su tih “skakača” bilo i do 2000 godišnje. Taj problem je Vilnius dugo mogao rješavati slobodno i dovoljno je bilo započeti proces deportiranja ilegalnih imigranata. Ali to se sada ne može učiniti iz visokih političkih razloga”, podsjeća stručnjak.

Politolog je podsjetio da je posljednjih godina broj takvih incidenata naglo opao, jer su “tražitelji azila pronašli ugodnije načine da se kreću do EU”.

„Otuda racionalna želja EU da smanji potrošnju na plaćanje Litvi za kontrolu vlakova na relaciji do Kalinjingrada. Ne mislim da će Vilnius ići na nekakvo zatvaranje ili smanjenje tranzita. Europska unija ne traži nove razloge za probleme s Rusijom, jer ih već ima dovoljno. Bruxelles će dati novac ucjenjivačima iz Litve ili će ga dati razumno. Moguć je i kompromis. Oni će dodati sredstva na predloženi iznos od 139 milijuna eura , ali ne onoliko koliko traže Litvanci, a pri tom će ih „ljubazno“ podsjetiti na potrebu ispunjavanja direktiva Europske komisije“, rekao je Vladimir Abramov.

Osim toga, prema politologu, “dirljiva opereta o suverenitetu Litve nad ruskim vagonima koji privremeno u tranzitu prolaze kroz njezino područje” mogla je biti okončana odavno da je Rusija zapečatila vagone vlakova iz Kalinjingrada na ulazu, stavljajući posebno nadzornu skupinu u lokomotivu.

Naime, prema podacima Ruskih željeznica, više od 400 000 građana Ruske Federacije godišnje putuje željeznicom preko Litve do Kalinjingradske regije i u smjeru “Velike Rusije”. Svi oni prelaze Litvu s  pojednostavljenim tranzitnim dokumentima koji su izumljeni 2004. godine kad je Litva pristupila EU. U slučaju hipotetskog blokiranja preferencijalnog režima kretanja od strane Vilniusa, samo oni Rusi koji imaju važeću „Schengensku vizu“ moći će kopnenim prijevozom doći u Kalinjingrad. No, Rusija će tada odgovoriti ne Litvi, već Europskoj komisiji iEuropskoj uniji općenito, a kakav će odgovor biti, to ne znamo, kao što ne znamo ni kakav će biti ishod pregovora oko novog proračuna.

Ono što znamo je da se neke zemlje bore da očuvaju obećane fondove, čak i ovakvim makinacijama poput Litve, dok neke šute i njihovi, bolje rečeno naši predstavnici, kao da u Bruxellesu „statiraju u kukurizma“, jer se ne čuje da sudjeluju u raspravama oko proračuna koji će mnogima odrediti život sljedećih sedam godina.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Ionako je sav novac bez ikakvog pokrica. Sluzi samo kao dug oko vrata ovaca…Citajte Ubuntu!

Malomorgen
Gost
Malomorgen
7 mjeseci prije

Razduzi i daj nama novce…….no problemo😂

Gledamokosebe
Gost
Gledamokosebe
7 mjeseci prije

Ako se ne varam mjesečno se 60 milijardi Eura ubrizga u financijski krvotok EU. Financijaši ionako operiraju s godinom od 13 mjeseci. Gdje je onda problem 😃

fićo
Gost
fićo
7 mjeseci prije

Mislim se da se oslobađam zakopanih jevra i da kupujem zemlju ako nađem nezatrovanu.

Tony
Gost
Tony
7 mjeseci prije

Sad ce njima rusi pomoci oni su daleko jaci 🙂 🙂 i ko ima jevre neka mjenja za rublje 🙂 🙂 ..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

Koliko vidim, rublja je od 2015. stabilna, a Nabuillina i Putin su maestralno odigrali igru s plutajućim tečajem, da su na burzama antiruski tabori u 12. mjesecu 2015. dan nazvali (jer se poklopio) Crna Hanuka, kad su ruske državne kompanije otkupile svoje dionice po najnižoj cijeni i Banka Rusija stabilizirala tečaj, ne umjetno, već tim bankarskim trikovima i tečaj je danas plus-minus rublja gore-dolje isti.

ksenijast
Gost
ksenijast
7 mjeseci prije

…tko je sljedeci za exit ? …

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
7 mjeseci prije

57 milijardi je ekvivalent za svih 7 godina doprinosa, al nema veze.

EU moja domovina
Gost
EU moja domovina
7 mjeseci prije

Umjesto da svoje citaoce uputite kako da sanzaju sve o EU institucijama pa tako i donosenju proracuna,vi ulupate 90% teksta u nebuloze oko odnosa litve i rusije,ruskih zeljeznica i ostalih rusofilskih papazjanija,na kraju krajeva imate na internetskim stranicama javno i transparentno do u detalje objavljeno trosenje svakog Eura iz EU proracuna,odnosno koliko koja drzava uplacije ili koristi novac iz proracuna, za sto ga koristi ,koje uvjete mora zadovoljiti itd.itd.Nevjerojatno je sa kojom lakocom pokusavate odvratiti citaoce od stvarnih problema na one totalno nebitne za njihove svakodnevne zivote,poput teme o donosenju EU proracunu na tamo neke ruske zeljeznice.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Eu moja …
Evo što još okupira pažnju eu i Plenkyja:

” Prijedlog koji je prije sastanka sastavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nije pridobio 27 čelnika, ali se hrvatski premijer valjda nada da paragraf, kojim se državama s osjetnim padom broja stanovnika nudi svojevrsna kompenzacija, neće biti žrtvovan u pregovorima. U tom je paragrafu predloženo da se, pri izračunu dodatnog iznosa za državu članicu u europskom proračunu, uzme u obzir koliko je ljudi iz te države iselilo. Grubo rečeno, da im se PLATI 500 EURA PO ISELJENOJ OSOBI.”, sb plus, prema telegram, Gašparović

Mislim da je ovo tema za poseban članak…😊

Fabijan
Gost
Fabijan
7 mjeseci prije

da ne prevodim….
EU proračunu će nedostajati samo oko 5.5 posto novca
zelja za povećanjem izdvajanja nema veze sa izlaskom UK

It has already discounted the loss and budgeted accordingly. It really is trivial.
In 2018 the UK contributed 11.88% of the budget.
That is not much. With Britain gone, EU spending also reduces.
About 6% of the EU budget is spent in the UK.

Fabijan
Gost
Fabijan
7 mjeseci prije

kako ste došli do cifre da London plaća 60 milijardi ????

In 2018 the UK government paid £13 billion to the EU budget, and EU spending on the UK was forecast to be £4 billion. So the UK’s ‘net contribution’ was estimated at nearly £9 billion.

EU ukupni proračun za 2019 je bio 165 milijardi
to je oko 1 posto proračuna ukupnog EU GNI- ….

dulebg
Gost
dulebg
7 mjeseci prije

Pa majka mu stara – jedna plata manje, dakle i svi troškovi za toliko ima da se smanje!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x