Objavljen Bidenov prijedlog proračuna

Biden
4 komentara

Suprotstavljanje navodnoj ruskoj prijetnji istaknuta je u novom nacrtu, koji je objavljen kao predizborna kampanja

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u ponedjeljak nacrt proračuna za sljedeću fiskalnu godinu, iznoseći svoje prijedloge politike dok se priprema kandidirati za drugi četverogodišnji mandat, uoči predsjedničkih izbora koji se trebaju dogoditi u studenom. Dokument uključuje izdvajanja za ciljanje navodne “agresije” iz Rusije. U proračunu od 7,266 trilijuna dolara za fiskalnu godinu 2025., Biden želi povećati poreze na korporacije i osobe s visokim primanjima kako bi se smanjio deficit i kako bi se povećala potrošnja na “obavezne” socijalne programe. Administracija planira potrošiti otprilike 300 milijardi dolara više nego u prethodnoj fiskalnoj godini. Dokument također uključuje 900 milijardi dolara za “diskrecijske” obrambene programe, s istaknutim mjestom sukoba u Ukrajini. Prema State Departmentu, proračunski zahtjev uključuje 1,5 milijardi dolara za suprotstavljanje onome što opisuje kao “agresiju Kremlja”.

Bijela kuća također se nastoji nositi s utjecajem Moskve u Africi, s proračunom koji osigurava “25 milijuna dolara za novi Fond za suzbijanje ruskih zlonamjernih aktera u Africi za suzbijanje ruskih ili drugih zlonamjernih aktera u regiji”. Moskva je posljednjih godina proširila svoju gospodarsku i političku prisutnost na afričkom kontinentu, posebice nakon pokretanja kampanje zapadnih sankcija Rusiji 2022. Kina je još jedno područje koje zabrinjava američku administraciju, s planom proračuna Bijele kuće koji opisuje zemlju kao “američki izazov u pogledu kretanja”. Dokument uključuje 400 milijuna dolara koji su namijenjeni za borbu protiv kineskog globalnog utjecaja i za ”prestizanje” Pekinga.

SAD također namjerava uložiti čak 20 milijardi dolara u modernizaciju svojih nuklearnih programa. Nacrt proračuna opisuje “snažno nuklearno odvraćanje kao temeljni aspekt integriranog odvraćanja” za sigurnost SAD-a i njegovih saveznika, uključujući i Europu. Moskva je odbacila američki proračun i planiranu potrošnju za suzbijanje Rusije kao “ništa novo”. Prema glasnogovorniku Kremlja Dmitriju Peskovu, ti iznosi predstavljaju “stalne stavke rashoda” i Moskva ne vidi nikakve kardinalne promjene u pristupu.

Republikanci u Zastupničkom domu opisali su Bidenov predloženi proračun za 2025. kao “kartu autoceste za ubrzanje propadanja Amerike”, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je na društvenim mrežama objavio predsjednik Doma Mike Johnson. U priopćenju se administracija optužuje za “nepromišljeno trošenje” i “bezglavu potrošnju” koja zanemaruje fiskalnu odgovornost. Dug američke vlade premašio je granicu od 34 trilijuna dolara u prosincu, usred rastućeg proračunskog deficita. Ukupno nepodmireno posuđivanje savezne vlade SAD-a sada iznosi više od 34,5 trilijuna dolara.

BidenproračunSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Steve
1 mjesec prije

Biden i proračun?! Pa on ne zna više ni da množi sa 1…

No.1
1 mjesec prije

Američki proračun:
Kad zafali, onda naprintamo…….

Tanajski Hrvat
1 mjesec prije

Ima se tiskara, može se!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI