Inflacija u Eurozoni službeno najviša od kad je Euro uveden – Hrvati se ukrcavaju na brod koji tone!

Inflacija u EU
191 komentar

Skokovi u cijenama energije i hrane ponovno su gurnuli inflaciju u 19 zemalja koje koriste euro na najvišu godišnju stopu zabilježenu otkako je valuta stvorena.

Iz mjeseca u bolan mjesec sve veće cijene energije nanose sve veći danak životnom standardu milijuna Europljana.

Europska komisija izvijestila je u petak da su potrošačke cijene u zemljama koje koriste euro kao valutu u rujnu porasle po godišnjoj stopi od 10 posto, ponovno dosegnuvši novu najvišu razinu od uvođenja eura prije više od dva desetljeća.

Dvoznamenkasti tempo bio je veliki skok u odnosu na 9,1 posto u kolovozu, što je bio prethodni rekord.

Cijene energije, koje su u rujnu porasle po godišnjoj stopi od 40,8 posto u eurozoni, najviše su doprinijele ubrzanju inflacije, potaknutoj slanjem novca i oružja u Ukrajinu. Cijene hrane u rujnu su porasle 11,8 posto, s 10,6 posto u kolovozu.

Od 19 zemalja eurozone, njih 10 zabilježilo je dvoznamenkastu ukupnu inflaciju, uključujući najveće gospodarstvo, Njemačku, koja je dan ranije objavila vlastiti rezultat inflacije – 10,9 posto. To je bila najviša stopa inflacije koju je Njemačka zabilježila od 1951., puno prije ponovnog ujedinjenja bivšeg Istoka i Zapada. U četvrtak je njemačka vlada najavila subvencije u vrijednosti od 200 milijardi eura (195 milijardi dolara) kako bi ublažila udarac rastućih računa za energiju za kućanstva i poduzeća, uključujući postavljanje gornje granice cijena prirodnog plina.

Estonija, Litva i Latvija zabilježile su stope inflacije iznad 22 posto. Razlog je, kaže Beata Javorcik, glavna ekonomistica Europske banke za obnovu i razvoj, to što se rast veleprodajnih cijena energije odrazio na maloprodajne cijene koje plaćaju kućanstva. Nizozemska, sa 17,1 posto u rujnu, što je porast u odnosu na ispod 14 posto prethodnog mjeseca, i Slovačka, sa 13,6 posto, također su bile u nesretnoj skupini zemalja sa stopama višima od prosjeka.

U Francuskoj, gdje je vlada agresivno krenula u ograničavanje cijena energije, inflacija je malo popustila, spustivši se na 6,2 posto u rujnu, sa 6,6 posto prethodnog mjeseca. Tamo je inflacija energije usporila, ali je inflacija hrane porasla. Ipak, tisuće su u četvrtak izašle na ulice diljem zemlje tražeći veće plaće kako bi se nosile s inflacijom.

“Inflacija je također viša u neenergetskim industrijskim dobrima i uslugama, posebno”, rekla je Lucrezia Reichlin, profesorica ekonomije na London Business School i bivša voditeljica istraživanja u Europskoj središnjoj banci. “Ovo je pokazatelj da energetski šok ima širi učinak na sve druge stavke.”

Isključujući hranu i energiju, takozvana temeljna inflacija porasla je 4,8 posto u godini do rujna, u odnosu na 4,3 posto mjesec prije.

Gospođa Reichlin dodala je da još uvijek postoji puno neizvjesnosti o tome kako će se inflacija razvijati u nadolazećim mjesecima, “jer će se gospodarstvo usporiti u budućnosti i to će imati silazni pritisak na inflaciju.”

Pantheon Macroeconomics, istraživačka tvrtka, primijetila je da će vladine politike osmišljene za upravljanje ogromnim troškovima energije također biti “ključni čimbenik promjene” koji će utjecati na cijene u sljedećih šest mjeseci.

Inflacija nije nagrizala samo europsko gospodarstvo nego i gospodarstvo diljem svijeta. Zaostaci u opskrbnom lancu i prekidi koji proizlaze iz pandemije koronavirusa te val aktivnosti koji je pratio ponovno otvaranje gospodarstava, pogurali su cijene. Rast cijena energije i hrane koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu također je potaknuo inflaciju, a sankcije koje su nametnule Europa, Sjedinjene Države i njihovi saveznici su je pojačale.

Europska središnja banka agresivno podiže stope u nadi da će zaustaviti marš inflacije u eurozoni. U četvrtak je E.C.B. kao kreator politike naznačio da će vjerojatno odobriti još jedno povećanje kamatne stope za tri četvrtine boda na svom sljedećem sastanku, krajem listopada.

Očekuje se da će prijelaz Europe s ruske energije biti spor proces i da će cijene nafte, plina i struje godinama održavati na bolnim razinama. Malo je toga što središnja banka može učiniti da se suprotstavi značajnim nestašicama energije poput onih s kojima se susreće Europa, rekao je Sven Smit, predsjednik McKinsey Global Institutea. Više kamatne stope ne mogu odjednom proizvesti veću ponudu, rekao je, pa će cijene ostati visoke.

U Sjedinjenim Državama jedna mjera godišnje inflacije usporila je u kolovozu na 6,2 posto, sa 6,4 posto u prethodnom mjesecu, prema podacima objavljenim u petak. Niža stopa odražava pad američkih cijena benzina.

Razina je daleko iznad cilja Federalnih rezervi od 2 posto inflacije, ali je još uvijek znatno niža od europske, što je pokazatelj koliko je Europa teže pogođena zbog svoje duge ovisnosti o ruskom prirodnom plinu. Također se očekuje da će predviđeno usporavanje rasta biti ozbiljnije na kontinentu nego u Sjedinjenim Državama.

Kako se ispostavilo, FED-ova odlučnost da suzbije inflaciju višim kamatama gurnula je cijene naniže u Sjedinjenim Državama, ali ih je digla drugdje. Zabrinutost zbog globalnih previranja potaknula je ulagače da svoj novac ulože u američke vrijednosne papire i imovinu jer ih se smatra utočištima u vremenima preokreta. Povišene kamatne stope čine ta ulaganja još privlačnijima jer nude veće povrate.

Rezultat je da Sjedinjene Države izvoze dio svoje inflacije u druge zemlje. Kako dolar jača, uvoz iz cijelog svijeta postaje jeftiniji u Sjedinjenim Državama, što pomaže u obuzdavanju tamošnje inflacije. Druga strana je da jaki dolar čini uvoz u drugim zemljama, posebno onaj osnovni poput energije i hrane, skupljim za kupnju sa slabijim valutama. Dolar je svjetska rezervna valuta i mnoge ključne robe, poput nafte, cijene se u dolarima.

Inflacija u cijeloj Europskoj uniji, koja ima 27 članica, porasla je iznad 10 posto na godišnjoj razini već u kolovozu, a u zemljama koje ne koriste euro također su cijene energije i hrane skočile na rekordne visine.

U Češkoj, koja je bila svjedokom masovnih prosvjeda zbog visokih cijena energije, inflacija je u kolovozu iznosila više od 17 posto, što je otprilike ista stopa koju je Poljska zabilježila u rujnu, što je 25-godišnji rekord.

Potrošačke cijene u Britaniji porasle su 9,9 posto u kolovozu u odnosu na godinu ranije, što je pad u odnosu na 10,1 posto u prethodnom mjesecu, ali još uvijek blizu najbržeg tempa u 40 godina. Kućanstva i poduzeća u Britaniji osjećaju pritisak na svoje proračune, zajedno s ovotjednim previranjima na tržištu koja proizlaze iz nove vladine ekonomske strategije koja je preokrenula hipoteke, mirovine i vrijednost funte.

eueurozonahrvatskainflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
191 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Naprijed u propast,bravo za HR poltrone.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo je tek početak.

Kada se istroši plin u podzemnim skladištima za nekoliko mjeseci, i još uz to počnu redukcije struje, onda počinje kaos.

Jer je sabotaža Sjevernih Tokova napravljena.
Oba dva preostala plinovoda koja dovede plin do Europe (Turkstream i Tanap) prolaze kroz Tursku. Ne sumnjajte da će turski sultan obilato naplatiti taj plin i enormno zaraditi na budalastim Europljanima koji održavaju svoje izdajničke vlasti na funkcijama.
Podsjećam, Turska nije i neće dati bilo sankcije Rusiji.

Za to vrijeme tiskaju se stotine milijardi eura da bi građanima pomogli platiti račune za struju i plin koji su višestruko veći (plin i deset puta) na tržištu nego prije godinu dana.

Što će inflaciju odnijeti u nebo, unatoč sovjetsko-komunističkim metodama limitiranja cijene nafte i plina što komesarka CK KP EU Ursula von der Pfizer radi.

Promatrac
1 godina prije

Pretenciozno pojašnjeno. Istina je da Hrvatska nije s kunom nikada imala neovisnu monetarnu politku. Pogledajte druge zemlje, Švedsska je u teškoj krizi s monetarnom ekonomijom. Japan i UK su neki dan počeli provoditi novi QE i to u ovim uvjetima kad se moraju boriti s inflacijom. Možemo dikskutirati o tome da će val zahvatiti i Euro, makar je to otpornija valuta od jena, funte i krone.
Potražnja za dollarom raste i dok god je tako nema zemlje koja nije pod pritiskom, kako zbog naglog povečanja duga kad se izraze u dollarima, tako u nabavci sirovina, no najviše u odlasku ulagača u obveznice u korist dollara.

Auslander
1 godina prije

I vjeruj nema života od sjećanja i dao bi milijardu dolara za 1 sekund prvog poljupca….

1 godina prije

uz navod……….Dali smo Vam Mozak pa ga i koristite!
mudrovanja ima po svim postovima predlažem poslušati razmišljanja FesTv kojeg plasira Goran i komentira aktuelna događanja barem nekoliko zadnjih uradaka a jednog ću priložiti ako će admin ocjeniti da ipak ima nešto korisno u ovom Goranu.

1 godina prije

” Peking naređuje državnim bankama da se pripreme za veliko bacanje dolara ” – Reuters..

Dokurčilomi
1 godina prije

Mi smo uvijek takvi bili. Uvijek na kraju gdje god dođemo ili rasturimo ili završimo rasturanje. Sjetimo se samo zezancije da smo rasturili Austro-Ugarsku i Jugu a da nećemo EU.

Krim
1 godina prije

A,inflacija u hr sada, prije eur?
A inflacija u madzarskoj koja,svim silama bori protiv eur utjecaja?

Damir
1 godina prije

Hrvati su već odavno ekonomski potonuli, sada mogu još samo ispod površine zagristi udicu bačenu s broda koji tone.

Meštar
1 godina prije

Svi oko Hrvata , da su pametni, trebali bi nas ostavit da se bavimo sa sobom. Da su pametni zaobilazili bi nas u širom luku. Prvo smo bili u državi s Mađarima – to je završilo strašnim slomom, a kroz cijelu povijest tog odnosa imali smo niz krvavih unutarnjih ratova. Sa Habzburgovcima je trajalo nešto kraće i završilo je u svjetskom ratu. Sa Srbima smo bili dva puta, još kraće, zna se kako je oba puta obvršilo. EU traje još kraće – Hrvati su ušli u EU , a Britanija je nakon dvije godine odlučila izać iz unije. Kandidirali smo se za Šengen i eto ti izbjeglica,svi se zatvorili u svoje granice. Samo smo najavili da ćemo ući u eurozonu i već se ta valuta počela raspadat. Može se kazat da su uzroci svih ovih događaja neovisni o jednom malom narodu koji povijesno nikad nije prešao pet milijuna u matičnoj… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

prije par dana sam dobil obavijest sa iusinfo, da trebaju do 1.1.2023 promijeniti ni manje ni više nego još samo 900 zakona zbog uvođenja eura. I jednom kad pređemeo na euro smo tranu preko grla i šanse da svojom voljom izađemo iz tog ugovora su nikakve. kao da naši vladajuči DEBILI ne vide što se događa sa Mađarskom Bugarskom Češkom, ali boli ih podmićeni kjuratz za rodnu grudu i vlastiti narod. IZDAJNIĆKA GAMAD SVE DO JEDNOG! …. Ima li uopće koja zemlja u EU da bar 30-40% stanovništva danas želi izaći van? Nema.
ZBOGOM HRVATSKA državo.
SRAM me je biti dio ovog društva.

ovo ono
1 godina prije

Mi uvijek moramo birat krive strane povijesti..

Mrčikola
1 godina prije

Računajmo na to, pošto i ovi koji nam organiziraju življenje na to računaju, da će, kada mirovine počnu isplaćivati u eurima, stres i nesnalaženje, u kratkom roku, ubiti pet do deset posto starije populacije.
Na rukama obuzetih poslušnika “koji samo rade svoj posao” je sve više i više krvi koja ih, po univerzalnom poretku stvari, mora, kad tad, “stići”.

Gogo
1 godina prije

Recite rađe dole eu jer tako i ja mislim! Nikad nije u povjesti bilo gore tvorevine!

Jahve
1 godina prije

HR tj. njegove političke vođe su oduvijek bili na krivoj strani povijesti.
Sadašnja garnitura se može nazvati poguzne muhe, poltroni, bezkičmenjaci i k r i m i n a l c i

Mario
1 godina prije

Hrvatska je već ukrcana na EU Titanik, a izbacivanjem kune izbacit će i čamce za spašavanje koje će odnijeti kurenat, tako da Hrvatska ide fondo zajedno s euro Titanikom.

borjana
1 godina prije

Ako je Njemčka, kao (još uvjek) vodeća ekonomska sila najavila fantastičnih 200 milijardi eura (stvornih niotkuda) subvencija to nikako na može biti ublažavanje, to je samo jedno kratkoročno odgađanje poćetka ubrzanja polako galopirajuće inflacije.
Upumpavanje još veće mase novca bez pokrića kao odgovor na poskupljenja, mislim da je svima manje-više poznato kuda to vodi.
Šta se Hrvatske tiče i naše kune, ni u kojem slućaju ne može biti nikakav garant ni bilo kakava pomoć da bi nas kriza mogla obići.
Bilo sa kunom ili bez, Hrvatska će podijeliti sudbinu ostatka eu, samo će zahtjevati mnogo vještine, ekonomskog znanja kao i pravovaljanih, blagovremenih i pragamtičnih odluka vlade u upravljanju krizom i mnogo, mnogo sreće.

Japanac
1 godina prije

Ovo je kao da smo ušli u Austro-Ugarsku 1913 godine….

Janoš
1 godina prije

Hvala Bogu ipak se vidi svjetlo na kraju tunela. U godinama koje su pred nama, Hrvatska će sigurno izaći iz Evropske unije. Naravno, političari će se boriti svim snagama da se to ne dogodi ali će ipak na kraju izletiti van. Razlog tome biti će raspad EU. Najveća ironija biti će ta da će Rusija prva pružiti ruku i pomoći u obnavljanju rasturene Europe koju su rasturili i napustili američki saveznici. Evropa će platiti visoku cijenu ali će na kraju biti slobodna.

Grdi
1 godina prije

Samo neka hrvatsku ugnjetavaju tim ce prije ce gradani izaci na ulice ….. pa onda ce bit svakome po zasluzi …..

goran
1 godina prije

mi čemo biti jedina članica u eu kojoj je uskraćen referendum o uvodjenju eura,svaka članica ga je imala prije uvodjenja,jedino mi hrvati ga nečemo imati,i šta vam to govori?
tko uvodi euro kod nas mi narod ili jebeni političari kojima treba euro.
meni nije potreban i ja da mogu ja ga ne bi ni uvodio ko češka i madjarska.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A kao da Hrvatsku iko , ista i pita ! Ima slibodu izbora . Hoces – neces – MORAS !

tihobl
1 godina prije

Sta kukate, Crna Gora je odavno u evrozoni. Sramota je da jedna Hrvatska toliko kaska za Crnom Gorom.
Sad kad uvedete evro trgovci na cijenam nece promjenti brojeve vec samo oznake valute. Sto je kostalo 10 kuna sad ce biti 10 evra, kao sto se desilo u Njemackoj prije 20 godina. Iz nekog razloga to se nece desiti i sa platama. Ali to nije vazno, hrvati ce stisnuti zube i dokazati da su pravi evropski narod, a ne tamo neki balkanci (kao recimo bugari koji su odbili da razmiljaju o uvojenju evra i Usrulji rekli da nije vrijeme za to).

Ja vjerujem da ce Mladen i ekipa pozzdraviti uvodjenje evra. Mladen je i do sada naplacivao u evrima, a hiber prima platu u funtama.

borjana
1 godina prije

šta je sada razlog pa se ne objavljuju komentari?

Kornel
1 godina prije

O budućnosti eura znali smo sve još od prije korone. Sad to gledamo uživo.

Max
1 godina prije

Guraju nas u propast.

Žena
1 godina prije

Dok smo bili u ratu , nisu se trudili da nam pomognu. , a sada nas anemicni daje na tacni . Tu žuri a pušku baš i nije htio .

C.F.
1 godina prije

Nije brod vec podmornica , neznam koliko je kisika ostalo.

Bogo
1 godina prije

Ma može bit još 1000x veća, Hrvatska bi isto ušla i isto nitko ne bi ništa pitao

1 godina prije

prilog od dalekometne artiljerije…………………. OVDJE NAVODI ” KRIVCA ” …- Pretvaranje SAD-a u globalnu terorističku državu u svijesti svih je pokušaj, ma koliko jadan bio, da se zaustavi odljev kapitala dok se resetiraju europske financije. Mrzim što to govorim mrziteljima Amerike, ali jedina je prava nada svijeta da se složimo. Slaba je to nada, shvaćam. Ali svijet nije poboljšan pretvaranjem SAD-a u propalu državu kao što su isti ljudi koje danas spominjem učinili Rusiji nakon pada SSSR-a. Ali kada navijate za nas Jenkije da ‘dobijemo’ ono što zaslužujemo’ i ispričavamo se za zločine Europe, vi navijate za vlastito uništenje. Stoga su američki neokonzervativci vjerojatno digli u zrak NS1 i NS2, ali pod ‘uputama’ Davosa iz “Biden” hunte. Ovo je nijansirani pristup. Davos je imao motiv, sredstva i priliku da to izvede. Do sada sam samo predstavio zašto bi neokoni to učinili. Sada, evo zašto je Davos pravi krivac. Ovo je… Čitaj više »

gargamel
1 godina prije

Hrvatskoj je najbolje bilo u Jugoslaviji.Ko misli drugačije, neka argumentuje.

Brkan
1 godina prije

U ovome sto citamo o inflaciji u zadnje vrijeme ima svega,a jako malo o samoj inflaciji u Europi.
Kao prvo ovo sto pise i u ovom clanku, 5% ovdje, 20% tamo, 9%, 10%… to nije inflacija!
To je poremecaj trzista i povecanje cijena, u svakoj od europskih zemalja posebno, ovisno o svakoj ekonomiji pojedinacno i (ili) intervenciji doticne drzave. To nije inflacija!
Mi svi ili gotovo svi koristimo jednu valutu. Kada bi to bila inflacija, ona bi to znacilo pad vrijednosti eura, a to bi vidjeli i osjetili svi, na cijelom teritoriju Europe jednako.
Ono sto se sada dogadja da euro pada u odnosu na $ moglo bi biti inflacija, ali treba gledati i odnose sa ostalim svjetskim valutama. Ukoliko vrijednost eura postaje sve manja u odnosu na njih onda je to stvarno inflacija.

Siniša
1 godina prije

Jedino šta tone je rusija

tihobl
1 godina prije

EU se pretvara u logor. Poljaci su digli ogradu od 4 m visine koju nadgledaju kamerama (uglavnom snimaju mjevjede kako se pretraju preko ograde i beze u Bjelorusiju), pribalticke zemlje grade ogradu, a sad su i finci najavili podizanje ograde. Grci su podigli ogradu prema Turskoj, a bugari ne uspjevaju jer im nestane gradjevinski materijal cim ga odobre za ogradu.

Moj savjet je svima da bjeze u na slobodnu teritoriju u BiH i da pozure dok i Plenkovica nisu natjerali da podigne ogradu i zatvori poslednji izlaz iz logora. Bjezite dok mozete, kasnije ni sa QR kodovima vas nece pustati iz logora.

tihobl
1 godina prije

U Poljskoj dužnosnici već razmišljaju o dijeljenju dimnih maski za višekratnu upotrebu jer će Poljaci vjerojatno morati spaljivati ​​smeće zimi kako bi se ugrijali.

Brkan
1 godina prije

Hvala Bogu da Hrvatska konacno dobiva euro. Konacno ce i Hrvatska imati pravi novac. Jest da nije bas hrvatski u pravom smislu rijeci, ali je “nas” jer mi smo dio Mitteleurope kako nas je ucio i kako je govorio nas Otac domovine. Sada konacno vise nece biti preracunavanja i valutnih klauzula. Nema vise “posudim ti 100 eura, a ti mi vratis 1000 kuna”. Sve cisto. Cist racun, duga ljubav. “Imamo Rwatzku!” povikao je nas Vrane na banovom trgu jednom. Da, dobili smo ju. Ostvarili 1000-ljetni san, ali nismo dobili i pare. HRD je bio DM kupon, kuna je bila euro kupon. Ali ajde de, imali smo barem Rohatinskog. No kad je on odprdio i kad su postavili ovoga (gadi mi se spominjati njegovo ime) izgubili smo cak i osjecaj da je to sto zovu kuna nas novac. Mislim da se nas ex Otac domovine Ante i onaj smijesni, ali simpaticni… Čitaj više »

mrdo
1 godina prije

Hrvati se ukrcavaju na brod koji tone? Ništa ne brinite! Kapitalisti ne tonu već naprotiv. Globalizirana viša vladajuća klasa postaje moćnija i bogatija. To im je narodna borba za klasno društveno uređenje dala.

Jel’, antijugosloveni i antikomunisti, jel’ vam sad jasno zašto su vam zapadni imperijalisti pomogli da uništite Titovu narodnu Jugoslaviju? Ako do sad niste skontali, nećete nikad.

Hogar
1 godina prije

Uvijek potkivali tudje konje.

Mrčikola
1 godina prije

Priroda oblači jesenje ruho
a u susjeda Mile
kupus, lista li lista

Ljudi, evo malo “haikua” da oponira sveopćoj beznadežnosti i letargiji.😁

Majk
1 godina prije

Uvijek se svrstavamo i uvijek na pogresnu stranu. Specijalci, nema sta.

Moka1
1 godina prije

Jucer kupujem kukuruzno brasno na trznici (prije je kostalo 10 kuna),sada dodje 12 kuna. Pitam prodavaca,dali ostaje cijena ista 1.1. kad se uvede euro. On kaze 1.1. iduce godine povisuje cijenu domaceg kukuruznog brasna za pola – znaci za 6 kn jos-sta ce biti kila 18 kuna. U meni se razvila ljutnja,pa ga pitam zasto ce za dva mjeseca podignuti toliko cijenu,cemu to. On kaze,eto mogu i hoci,ici ce sve gore,a na kraju vi potrosaci cete biti na udari ili cete kupiti za 18 kuna ili cete biti gladni. Evo samo mali primjer onoga sta nas ceka. A mi narod lijepo sjedimo u svojim foteljama i prekrizenih ruku jadamo se jedan drugom.

Janko
1 godina prije

Pljačka štediša nezabilježena u povijesti.Banke podižu kamate na kredite,a na štednju ostaju zamrznute i nadalje.Bannke zarađuju na jeftinom novcu štediša i sve to država promatra.Koje li to mračne sile upravljaju svijetom

BTK
1 godina prije

tko je kao amerika, tko bi smio ratovati s njom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI