Prema ministru, Velika Britanija više nije razvojna supersila

Andrew Mitchell
19 komentara

Prihvaćanje izbjeglica iscrpljuje proračun za bilateralne programe u inozemstvu, rečeno je zastupnicima

Ujedinjeno Kraljevstvo više nije “razvojna velesila”, rekao je britanski ministar odgovoran za inozemnu pomoć parlamentarnom odboru. Andrew Mitchell je rekao da su “drakonski” proračunski rezovi za bilateralne programe bili neophodni jer je financiranje preusmjereno na potrebe izbjeglica koje stižu u Britaniju iz zemalja poput Ukrajine i Afganistana. On je to rekao pred članovima Odbora za međunarodni razvoj britanskog parlamenta u utorak. Mitchella je u listopadu imenovao državnim ministrom za pitanja pomoći u Foreign Officeu premijer Rishi Sunak, čime se zapravo vratio na istu dužnost koju je obnašao prije deset godina.

“Nemojmo se zavaravati. Trenutačno nismo razvojna velesila i to je nešto što se prigovara u cijelom svijetu”, rekao je Mitchell svojim kolegama zastupnicima. Usporedio je oskudicu financiranja s resursima koji su bili dostupni tijekom premijera Tonyja Blaira i Davida Camerona.

“Ako to želimo vratiti, morat ćemo napraviti neke strukturne promjene u odjelu”, dodao je.

Mitchell je rekao da je morao smanjiti proračun za bilateralne programe za nekih 30 % do kraja financijske godine. To je djelomično zbog toga što je Ministarstvo unutarnjih poslova koristilo sredstva svog odjela kako bi pokrilo troškove smještaja sve većeg broja izbjeglica iz zemalja uključujući Siriju, Afganistan i Ukrajinu.

Procjenjuje se da je 3 milijarde funti (3,65 milijardi dolara) ove godine uzeto iz blagajne Službene razvojne pomoći (ODA) za plaćanje putovanja, hrane i smještaja za izbjeglice ove godine. Kao rezultat toga, proračun pomoći je “izmaknuo kontroli” i morao se ispraviti, rekao je Mitchell odboru. Ujedinjeno Kraljevstvo već godinama smanjuje izdatke za inozemnu pomoć. Godine 2021. odustao je od obećanja da će financiranje ODA-e zadržati na 0,7 % bruto nacionalnog dohotka (BND), smanjivši ga za oko 12 milijardi funti (14,58 milijardi USD) na 0,5 % BND-a. Humanitarne skupine zabrinute su da su daljnja smanjenja neizbježna.

Do kraja godine, Ujedinjeno Kraljevstvo bi moglo zabilježiti čak 270.000 dolazaka izbjeglica, najveći broj u desetljećima, prema prognozi trusta mozgova Centra za globalni razvoj iz rujna.

Mitchell ima dugu povijest bavljenja humanitarnim poslovima. Pod Davidom Cameronom služio je kao državni tajnik za međunarodni razvoj, vodeći specijalizirani odjel za inozemnu pomoć, koji je 2020. spojen s Foreign Officeom. Prije toga bio je torijevski tajnik u sjeni za isti portfelj.

IzbjegliceproračunVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Sami su unišrili svoj narod.

Umpah Pah
1 godina prije

Velika je Britanija

mala .

Velesila ?

Vele da je sila na zahod ?

alexosijek
1 godina prije

Evo prošlo je koliko? ‘tri tjedna’ kako je Sunak PM pa kažu ovi njegovi iz konzervativne stranke – treba ga mijenjati nekim opet iz konzervativne stranke…zaista prekrasni ljudi ti iz Kraljevstva: BoJo, Liz, Sunak – i sve troje PM u manje od 3 mjeseca. Ali Škoti ne smiju više na referendum za otcijepljenje, jer šta Škoti znaju…

ANTINAZY
1 godina prije

Od svih strategija međunarodnih odnosa Britancima najbolje ide strategija spletkarenje i zaobilaženje istine.

tihobl
1 godina prije

Britanija ima oko 70.000 vojnika i preko 3 miliona zaposlenih u obavjestajnom i propagandnom sektoru.

Vojni analitičar
1 godina prije

“…jer je financiranje preusmjereno na potrebe izbjeglica koje stižu u Britaniju iz zemalja poput Ukrajine i Afganistana. ..” Nije da su mi baš previše dragi ni Ukrajinci ni Afganistanci, ali to su zemlje koje zaista jesu ili su doskora bile u ratu (i to ponaviše krivnjom SAD i upravo Velike Britanije koje su te zemlje gurnule u rat). Ali intersantno kako se kao problem apostrofiraju bijeli izbjeglice iz Ukrajine i Afganistanci, dok “sirijske izbjeglice” i 30.godišnja “djeca bez pratnje” iz Pakistana, Bangladeša, Somalije, Eritreje, Nigerije, Alžira ili Ugande i slično, dakle zemalja bez rata već godinama, a koji svakodnevno stižu u tisućama u brodovima i čamcima izgleda ne iscrpljuju proračun. Podsjeća me to na kuknjavu od prije nekoliko godina kad su Poljaci naglo nagrnuli na Zapad, najviše u Britaniju i Nizozemsku. I tada se tamo morogalo o “previše poljskih migranata koji otimaju posao domaćim ljudima”, ali nitko nije htio (ili… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Lupa covek.
Da, novac se stampa, ali treba neki povod za to. Prijem izbeglica je takav povod. Kad se dele „izbeglicke pare“ nije to uzeto nikome iz usta, vec je novostampani novac koji se ubrizgava u ekonomiji.
Pomoc nerazvijenim zemljama je prikriveno mito liderima da bi ti dopustili da se eksploatisu njihove resurse. Ne ide to sirotinji.
Na kraju krajeva se nema izbora. Izbori su:
a)    izumreti od bele kuge
b)    popuniti izbeglicama

DEDA
1 godina prije

NAŠI NATO SAVEZNICI AJDE BAŠ MI JE DRAGO.KOLONIJALNA GAMAD JOŠ OD 800 I NEKE ŠIRI SE SVIJETOM KO EPIDEMIJA NAJOPAKIJE BOLESTI.HRVATSKA PAMETI OPET SI UZ OKUPATORA.

Rimtutituki
1 godina prije

Nije jos od 90tih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI