Inflacija u evrozoni raste

EU - Inflacija - Euorpa
21 komentar

Inflacija u eurozoni porasla je na 7 posto u aprilu u prvom porastu u posljednjih pet mjeseci, pokazuju podaci koje je u utorak objavio statistički ured Evropske unije Eurostat.

Potrošačke cijene porasle su sa 6,9% u martu, podstaknute cijenama hrane koje su prošlog mjeseca porasle za 13,6% na godišnjem nivou. Očekuje se da će najvišu godišnju stopu u aprilu imati hrana, alkohol i duvan, a zatim neenergetski industrijski proizvodi, koji su porasli za 6,2%.

Usluge su u aprilu porasle za 5,2%, u poređenju sa 5,1% prethodnog mjeseca. Cijene energije su ponovo porasle za 2,5% nakon blagog pada od 0,9% u martu, navodi se u izvještaju.

Bazna inflacija – ne uključujući cijene hrane i energije – pala je sa 5,7% u martu na 5,6% u aprilu. Brojke pomno prate kreatori politike Evropske centralne banke, koji će na sastanku u četvrtak odlučiti da li će nastaviti s podizanjem kamatnih stopa radi suzbijanja inflacije.

Litvanija se i dalje bori s najvećom inflacijom od 15%, a slijede je Slovačka, Litvanija i Irska — sve se suočavaju s dvocifrenim porastom potrošačkih cijena u 20-članoj eurozoni.

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj ekonomiji EU, pala je na 7,6% u aprilu sa 7,8% u martu. U Francuskoj su, međutim, potrošačke cijene porasle za 6,9% prošlog mjeseca u odnosu na 6,7% u martu, saopštio je Eurostat.

Iako se ECB nije obavezala na novo povećanje kamatnih stopa, najnovije brojke to čine vjerovatnijim, upozoravaju ekonomisti. Ključna depozitna stopa u eurozoni iznosi 3%.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno rekao da je ukroćenje inflacije uz izbjegavanje recesije najveći izazov s kojim će se EU suočiti u narednim mjesecima.

eurozonainflacijaMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
11 mjeseci prije

U životu uvijek ima nešto pozitivno. To su entropija i inflacija.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Treba izvršiti deratizaciju Rothschilda, Sorosa, gatesova i sličnih i bit će nam bolje 90%.

Mrčikola
11 mjeseci prije

Vjerojatno su se, u nekoj životnoj fazi, mnogi od nas upitali; ima li života u Svemiru, a ja čitam članak i pitam se postoji li igdje u Svemiru organizacija poput MMF-a koja nekim svojim svemircima ovako uspješno prodaje maglu kao MMF nama…poznaju li neki moždapostojeći😁 svemirci pojam inflacija…da inflacija…majstori su čudo, a mi, barem, većina nas, smo blesaviji od kupusa.😁

dpf filter
11 mjeseci prije

Ova inflacija i recesija isto rat u Ukrajini…….Evo samo sto nije sve stalo i propalo,a narod zivi kao sto je zivjeo i nista se bitno nije promjenilo,a rat u Ukrajini isto tako,evo samo sto nisu osvojili Bahmut,ostala jos jedna ulica,evo samo sto Rusi nisu stigli do Berlina,Poljska je sljedeca,Moldavija i tako dalje i tako dalje. U prevodu sijanje straha i pravljenje budalama.

Zadranin
11 mjeseci prije

Yellen: Russian oil price cap is working hehe i te kako radi na stetu EU a u korist americkih kompanija. Warren Buffet je najveci investitor u OXY Occidental Petroleum. Zna Buffet zasto investira u naftu.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Niste objavili inflaciju za države nastale raspadom bivše SFRJ.

Našao sam podatke za ožujak, a ne za travanj kao u tekstu, ali vidimo iz teksta da se jako malo razlikuju na godišnjoj razini (na razini EU u travnju 7%, u ožujku 6,9%).

Sve imaju dvoznamenkastu inflaciju:

Hrvatska – 10,5%
Srbija – 15,5%
Slovenija – 10,4%
Crna Gora – 10,3%
Sjeverna Makedonija – 13,5%

Za BiH nisu dali podatke.

Ivan
11 mjeseci prije

Dok ukrajinska kurva Ursula odlazi na jebacinu kod Zelenskog, Europa tone i tone. Samo joj jos rat fali..

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Ne rasti no se preljeva sa Dollara 😉 .

Ringo10
11 mjeseci prije

Kojih 7 posto…

abc
11 mjeseci prije

“Prijateljstvo” sa USA če biti za EU veoma skupo i potratno.

Max
11 mjeseci prije

Očekivano.

Zbljuvvvv
11 mjeseci prije

Inflacija je 50%. To sto su vagoni poslkupili 5% nista nam ne znaci kad je sve ostalo poskupilo u zadnjih godinu dana 50%. Koliko kosta vreca cementa sada i prije godinu dana?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI