MMF naglo povisuje prognozu gospodarskog rasta Rusije

Rusija - FInancije
14 komentara

Međunarodni monetarni fond (MMF) značajno je povećao svoju prognozu rasta ruskog gospodarstva u 2024., u najnovijim Svjetskim gospodarskim izgledima objavljenim u utorak.

Institucija sa sjedištem u Washingtonu ponovno je poboljšala svoju procjenu i sada očekuje rast ruskog BDP-a od 3,2% ove godine, oštro povećanje u odnosu na siječanjsku projekciju od 2,6% i više od listopadskog predviđanja rasta od 1,1%. Prognoza za 2025. također je povećana na 1,8% u odnosu na siječanjsku procjenu od 1,1%.

Količine izvoza nafte “ostale su stabilne”, a državna potrošnja je “i dalje visoka” , pridonoseći porastu, rekao je MMF. Trenutna revizija također odražava snažna korporativna ulaganja, uključujući poduzeća u državnom vlasništvu, navodi se u izvješću.

“Također smo vidjeli dosta robusnosti u privatnoj potrošnji koja je poduprla rast”, dodao je MMF.

Ruski gospodarski rast se nastavlja, a prema izvješću MMF-a očekuje se da će ove godine nadmašiti rast niza velikih zapadnih gospodarstava, uključujući SAD (2,7%), UK (0,5%), Francusku (0,7%) i Njemačku (0,2 %).

MMF-ova projekcija za 2024. je viša od preliminarnog čitanja ruskog Ministarstva gospodarstva, koje je ranije u travnju prognoziralo da će se BDP zemlje ove godine povećati za 2,3%, nakon rasta od 3,5% u 2023.

Prošlog je tjedna predsjednik Vladimir Putin rekao da je rusko gospodarstvo prošle godine poraslo za 3,6 posto, što je više od prethodnih procjena. Ranije je opisao gospodarski učinak zemlje kao “nevjerojatan” uspjeh, s obzirom na to da je Rusija morala djelovati pod zapadnim sankcijama bez presedana.

MMF je ostavio nepromijenjenu svoju projekciju da će rast Kine 2024. pasti na 4,6% sa 5,2% u 2023., uz daljnji pad na 4,1% predviđen za 2025.

U međuvremenu je organizacija povećala prognozu rasta BDP-a Indije za ovu godinu za 0,3 postotna boda na 6,8%, zadržavši svoju procjenu za 2025. na 6,5%.

MMFRastrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
12 dana prije

Nema brige, 14. paket sankcija Rusiji koju sprema EU bit će presudan i baciti Rusiju na koljena 🤣🤣🤣

Tupko Glupko
12 dana prije

I dok Rusiji MMF predviđa porast BDP-a od 3,2% ove godine, zanimljivo je pogledati prognoze rasta BDP-a u 2024. od tog istog MMF-a za najveće europske zemlje:

Njemačka – 0,2%
Francuska – 0,7%
Švedska – 0,2%
Velika Britanija – 0,5%
Španjolska – 1,9%
Italija – 0,7%

Inače, MMF predviđa globalni rast svjetske ekonomije od 3,1% u ovoj godini.

Kao što vidimo, stvarno djeluju te EU sankcije Rusiji 🤣🤣🤣

Dakle
12 dana prije

Tko jos vjeruje lazljivom zapadnom mmf-u ???

Max
12 dana prije

Puno su se prešli.

xyz
12 dana prije

Rusija se je dobro prilagodila protiv zapadnog pljačkaškog i iznuđivačkog lihvarskog sistema. I ne samo da se je prilagodila, nego čak iskorištava embarge u svoju korist i na štetu zapada.

Lucija, prva
12 dana prije

Naravno da će bit rast, vi kao da živite u alice in the wonderland.

tihobl
12 dana prije

Putin je obecao da ce Rusija izbiti na 4. mjesto do 2030.
Ja mislim da ce vec iduce godine preteci Japan.

Bruno
12 dana prije

Ma ja , za ciglu je potrebna njemačka i američka visoka tehnologija, za knauf profile i gips ploče, cement. Pa Ukrajina, južni dio je ogromno gradilište. Za godinu dana Rusi srušili Mariupolj, i za godinu dana restaurirali i izgradili toliko zgrada da mogu cijelu općinu Petrinja smjestiti, a naš kradeze, za 4 godine čak 5 kuća. Pa u kriznim vremenima se gradi ifrastruktura.BDP će im biti 5%. Ne trebaju PRIVLAČITI investicije. Ovi naši mazlumi privlače ivesticije već 35 godina i nikako da ih privuku. Ne daju se, vrckave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI