MMF upozorava Zapad na posljedice konfiskovanja Ruskih sredstava

MMF
12 komentara

Planovi Zapada da ili direktno konfiskuju zamrznute rezerve centralne banke Rusije ili da iskoriste profit koji ostvaruju mogli bi potkopati globalni monetarni sistem, upozorio je MMF.

Zapadne zemlje, posebno SAD, Velika Britanija i države EU, blokirale su procijenjenih 300 milijardi dolara imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022.

SAD i brojne zemlje EU zagovarale su konfiskaciju ove imovine za finansiranje odbrane Ukrajine i buduću rekonstrukciju. Međutim, Francuska, Njemačka i nekoliko drugih članica EU oduprle su tim pozivima, upozoravajući da bi takav potez mogao stvoriti opasan presedan i negativno utjecati na euro. Neke zapadne zemlje su predlagale da se prisvoje samo kamate na imovinu, ali je i taj pristup pun zakonskih poteškoća.

„Za fond je važno da sve preduzete radnje imaju dovoljnu pravnu osnovu i da ne potkopavaju funkcionisanje međunarodnog monetarnog sistema“, rekla je portparolka MMF-a Džuli Kozak na brifingu u četvrtak na pitanje RIA Novosti o planovima Zapada za zamrznuta sredstva.

Ocjenjujući izglede za postizanje dogovora o ruskim fondovima na nivou G7 u svjetlu predstojećeg ministarskog sastanka grupe u Italiji, Kozack je naglasio da se sve odluke moraju donositi u odgovarajućim sudovima i jurisdikcijama. MMF je u više navrata upozoravao da bi zapadni planovi za zapljenu zamrznute ruske imovine mogli dovesti do nepredviđenih rizika.

Napor da se zaplijeni novac, koji su predvodile SAD, izazvao je razdor među političkom elitom G7 i EU. SAD, koje drže samo 6 milijardi dolara od 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, dugo su gurale svoje saveznike na potpunu zapljenu.

Neki zapadni zvaničnici podržali su tu ideju, predlažući transfer sredstava u Ukrajinu, ili barem korištenje kamata koje stvaraju sredstva. Međutim, ovaj pristup naišao je na protivljenje Evropske centralne banke i kritike MMF-a.

Dok se zapadni pristalice Kijeva generalno slažu da zamrznuta sredstva treba iskoristiti za pomoć Ukrajini, oni se ne slažu oko toga da li bi potpuna zapljena bila legalna. Moskva je više puta govorila da bi oduzimanje njenih sredstava predstavljalo krađu i da bi dodatno potkopalo globalno povjerenje u zapadni finansijski sistem. Rusija je također upozorila da će uzvratiti ako se takav korak preduzme.

MMFrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Covid mjere koje su uništavale europsko gospodarstvo, europske sankcije Rusiji koje uništavaju europsko gospodarstvo, 210 milijardi eura iz ruske središnje banke zamrznuto u EU koje će uništavati euro ako se protuzakonito zaplijene.
Sve se radi što se može da se europsko gospodarstvo uništi od strane vladajućih europskih i nacionalnih političara – nama ne trebaju neprijatelji, jer neprijatelje smo si sami izabrali da nam vladaju.

Josip
2 mjeseci prije

Americka gamad i erupski brabonjci zasluzuju samo brzu propast.

Anis
2 mjeseci prije

SAD i EU kritizirali zakon , a zašto kad je u Americi taj zakon na snazi oduvijek, to znaci nama se ne smijete miješati to je normalno ali mi vama smijemo i to je normalno ,pa nisu svi na ovom svijetu ovce da to popuste

ime
2 mjeseci prije

lešinar upozorava vukove.
svašta.

Steve
2 mjeseci prije

Ako sam dobro skapirao, IMF kao to ne bi, nego traži da se kao poštuju neki zakoni, a ovi EU debili bez trunke mozga bi ih kao, u tom, ruskom slučaju rado prekršili, ali samo u tom slučaju, pa da to bude kao neki ,,lex specialis,, i onda svi zajedno kao ispadnu neki bedem demokratije. Iskreno, zanimljivije mi je bilo kada su mi po 100-ti put čitali Ivicu i Maricu svojevremeno…

Max
2 mjeseci prije

Pa jasno.

FELIX
2 mjeseci prije

I TO SE MOZE OKRENUTI PROTIV NJIH, SA TIM NECE OSLABITI RUSIJU,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI