Ruska ekonomija raste tri puta brže od evrozone

EU Rusija
25 komentara

Zapadne sankcije do sada nisu uspjele da zaustave ekonomski rast Rusije, za koji se sada predviđa da će nadmašiti rast eurozone, objavio je u četvrtak Guardian, pozivajući se na investicionu kompaniju Amundi.

Prema prognozama kompanije, bruto domaći proizvod (BDP) Rusije će porasti za 1,5% u 2024. Za razliku od toga, ekonomija evrozone bi trebalo da se proširi za samo 0,5% sledeće godine, prema Amundiju, najvećem evropskom menadžeru fondova u smislu imovine .

” To znači da Sjedinjene Države, Evropa, Japan, Australija – najveće razvijene zemlje – nisu u stanju da efikasno sankcionišu neku zemlju… Možemo žaliti zbog toga, ali to je realnost,” rekao je Amundi CIO Vincent Mortier na konferenciji za novinare u Pariz.

Mortier je napomenuo da, iako su sankcije imale određeni utjecaj na određene ruske pojedince i entitete, čija je imovina bila zamrznuta u posljednjih 20 mjeseci, ruski uvoz i izvoz ostaju praktično nepromijenjeni. Nakon što je izgubila pristup zapadnim tržištima, Rusija je uspješno preorijentirala većinu svoje trgovine na svoje partnere iz BRICS-a (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) i zemlje poput Turske i Kazahstana, koje su imale velike koristi od povećanja trgovine sa sankcioniranom zemljom, rekao je Mortier.

“ To je provjera stvarnosti. Na kraju, ako uzmemo u obzir rat u Ukrajini: Evropa je direktno i snažno patila; za Sjedinjene Države uticaj je neutralan; ali Turska, Centralna Azija i Azija općenito su imale koristi ”, dodao je on.

Rusija se od prošle godine suočila sa ekonomskim sankcijama Zapada bez presedana zbog sukoba u Ukrajini, što je gurnulo privredu u kontrakciju od 2,1% do kraja 2022. Međutim, nedavni podaci pokazuju da se zemlja od tada uglavnom prilagodila ograničenjima, uz Rusko Ministarstvo finansija predviđa rast od 3% do kraja godine.

Mnoge međunarodne organizacije su također nedavno poboljšale svoje ekonomske prognoze za Rusiju. Evropska komisija očekuje da će ruski BDP ove godine porasti za 2% na osnovu „ jače očekivane domaće tražnje nego što je ranije bilo podstaknuto fiskalnim stimulansima “ i da će porasti za 1,6% i 2024. i 2025. godine.

eurozonarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antinato
5 mjeseci prije

Istok če postati zapad, a zapad če postati istok…..

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Ma kako izgledala čudna , vaša naslovnica a budući je sve Rusko , zabranjeno da postoji , osim u domeni sprdnje no je uistinu tako 👍 ! Ponajmanje glede toga što ja to uopće velim … Imate web page / dzen.ru / gdje se otprilike piše o svemu i svačemu plus komentiranja čitalaca – na temu – te vas u pojedinim temama , vodi na Yandex video gdje sve to možete i vidjeti 👍 , iznenađujuće ali u komentarima Rusa , preovlađuje kritizerstvo , dokle ovi ” sa zapada ” najčešće , povoljno govore 🤷 no ono što sam ja zamjetio u objavama ” common people ” – oni uistinu sada , jednako ili čak i bolje žive od svojih ” western counterparts ” I ono što uistinu godi da je procent Ruskih državljana sa vlasništvom nad objektom ( kuće , stanovi i sl. ) I – ili i zemljištem… Čitaj više »

Gjuro1977
5 mjeseci prije

To se znalo otpočetka

Darko
5 mjeseci prije

Bravo Ursula pas ti mater šugavu lijepo si unaprijedila cijelu EU. Za nagradu krmaču objesiti na prvu granu..

Aha
5 mjeseci prije

Znaci, za 135 godina rusija dostize eu I 90 posto naroda ima vodu I kanalizciju u kući

Darko 7
5 mjeseci prije

Sankcije od prvog dana nisu niti bile namijenjene Rusiji nego nama, građanima EU. U tom pogledu su izuzetno učinkovite jer je platežna moć sve slabija. U ovom kaosu što ga je prouzročio inscenirani sukob ljudi ne primjećuju uvođenje sve većih cenzura i raznih novih “rodnih, spolnih…” noviteta, “klimatskih promjena”, navala “nepalskih doktora i inženjera” itd.

Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Predlažem nove pakete sankcija i carine prema Rusiji. Kada uništimo EU i ljude u njoj propast će i oni jer neće imati s kim trgovati.

tatamata
5 mjeseci prije

Djuro pakiraj kufer …. za svaku sigurnost ,,,,,jer kad brod tone , stakori prvi bjeze na sigurno

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Bullshit

Trlje
5 mjeseci prije

U ruskoj federaciji postoje države koje se žele odcijepiti ali ruske službe vrlo lako rješe te probleme samo ih ubiju

Observeterius
5 mjeseci prije

I mrav raste brže od slona pa ne može doseći njegovu veličinu. BS.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI