fbpx

Francuska pooštrava odnose prema Velikoj Britaniji i zahtjeva da Boris Johnson prihvati pravila EU u zamjenu za trgovinski sporazum o Brexitu

Macron prijeti Velikoj Britaniji

Francuska je upozorila Veliku Britaniju da moraju pristati na “dinamično usklađivanje” s pravilima EU ako žele povoljan post-Brexit trgovinski sporazum, a ovaj potez bi mogao izazvati napetosti između dvije zemlje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Evropskoj komisiji da britanski premijer Boris Johnson mora pristati da se pridržava pravila EU o porezu, državnoj pomoći, životnoj sredini i socijalnim standardima, prenosi Telegraph. Pristanak na dinamičko usklađivanje znači da će Britanija vremenom menjati svoje zakone tako da odražava pravila Brisela, ali bez prava glasa oko izrade tih standarda.

„Francuska želi dinamično usklađivanje u svim zemljama“, rekao je jedan diplomata iz EU.

Brisel je zabrinut da će Velika Britanija početi da krši propise EU umesto održavanja „ravnopravnih uslova“ – što će rezultirati nepravednom konkurentskom prednosti za Britaniju.

Naizgled tvrda pozicija koju je Pariz usvojio može izazvati iznenađenje nekih ljudi u Londonu, ali oni nisu jedini koji navodno nisu zadovoljni Johnsonovom početnom ponudom sporazuma u „kanadskom stilu“. Smatra se da oko 16 do 17 drugih zemalja EU nisu zadovoljne trenutnim zaštitnim mjerama Velike Britanije.

Sporazum EU iz 2009. sa Kanadom nazvan je Sveobuhvatnim ekonomskim i trgovinskim sporazumom (CETA). Ugovorom se ukida većina poreza na uvoz, ali tarife ostaju na perad, meso i jaja. Kada je riječ o standardima, ne postoji dinamično usklađivanje, već samo “saradnja” dviju zemalja.

U ponedeljak, Johnson je isključio garancije za sve izjednačene uslove, ali glavni pregovarač EU, Michel Barnier, insistirao je da su „neraskidivo povezane“ u postizanju trgovinskog sporazuma do kraja godine.

Džonson je tvrdio da “nema potrebe da sporazum o slobodnoj trgovini uključuje prihvatanje pravila EU” o bezbroj pitanja politike ” više nego što bi EU trebalo da bude obavezna da prihvata pravila iz Velike Britanije”.

Možda je razlog za reakciju potezi Velike Britanije koje smo jučer prenijeli na našem portalu:

NAKON BREXITA – Velika Britanija želi ublažiti trgovinska ograničenja na rusku robu uvedena dok je bila unutar Europske unije

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Frodo
Gost
Frodo
7 mjeseci prije

Od samog početka stvar mi je smrdila i mislio sam da će odnosi EU i GB biti vrlo loši. Pa mi u regiji znamo kako takve stvari idu.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
7 mjeseci prije

Sitni bankarcic mora plesati kako mu gazda svira.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Vidi Mikrona ručicu stiska u kandžicu…
Ima jedna ovakva slika od Mila…taj izgleda ko’ Drakula.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
7 mjeseci prije

Mikron je prošlost kao i Francuska i nemože nikome prijetiti.

JuzniVetar
Gost
JuzniVetar
7 mjeseci prije

Doklen god imaju nuklearni arsenal mogu I hoce. Skote I SjevernuIrsku treba ukomponirati u EU, a Engleze prepustiti same sebi I njihovim “atlantskim partnetima” nek se iebu o svom trosku.

Perica
Gost
Perica
7 mjeseci prije
Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Ovom jadu gore sve se u zemlji raspada, vec odavno!
On cijelo to vrijeme putuje svijetom i zapovijeda!

markoo
Gost
markoo
7 mjeseci prije

i sad idu paketi iz npr. indije za uk ,udju bez carine i dalje pice za grcku ili bilo gdje u eu.

Amato
Gost
Amato
5 mjeseci prije

Promjena je vječna. Ništa se ne mijenja. Oba klišeja su istinita. Dakle borba i rat između Francuske i Engleske je trajna karakteristika europske ravnoteže sila.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x