NAKON BREXITA – Velika Britanija želi ublažiti trgovinska ograničenja na rusku robu uvedena dok je bila unutar Europske unije

Velika Britanija i Rusija
6 komentara

Britanska vlada nastoji da ukine ograničenja na uvoz ruske robe, koje je EU uvela još 2015. Ograničenja bi mogla da se ukinu 2021. godine kada se završi 11-mjesečni prelazni Brexit period.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu Velike Britanije kaže u izjavi objavljenoj u četvrtak da će preispitati sve antidampinške, antisubvencijske i zaštitne mjere koje su trenutno na snazi, uključujući uvozne carine na proizvode koji potiču iz Rusije.

„Pregledi tranzicije procijeniće da li je trenutna mjera pogodna za tržište u Velikoj Britaniji i da li treba da se promijeni, zamijeni ili ukine“, saopšteno je.

Ruska aluminijumska folija, ferosilicijum, bešavne cijevi i fitinzi kao i fitinzi izrađeni od gvožđa ili čelika, uree i amonijum nitrata mogu biti uklonjeni sa spiska od sljedeće godine.

Međutim, carine na drugu robu, poput ruskog amonijum nitrata, hladno valjanih proizvoda od ravnog čelika, zrnasto orijentisanih pločastih valjanih proizvoda izrađenih od električnog čelika, ravnih proizvoda od toplo valjanog gvožđa i nelegiranog ili drugog legiranog čelika, ostaće na snazi. Mjere takođe ostaju za zavarene cijevi i cijevi napravljene od gvožđa ili nelegiranog čelika.

Taj potez vjerovatno neće mnogo promijeniti trgovinske tokove između Moskve i Londona, jer su zalihe proizvoda relativno male, primjetio je Makim Khudalov, lider grupe za procijenu rizika u Analitičkoj agenciji za kreditni rejting (ACRA), zabilježeno je za poslovni RBC. Međutim, odluka je stvorila važan “presedan” koji pokazuje da su evropske države umorne od toga da  im diktira Brisel, posebno kada to šteti njihovim interesima, naglasio je analitičar.

Ranije u četvrtak, ruski trgovinski predstavnik u Velikoj Britaniji Boris Abramov najavio je da je promet između ove dvije države u 2019. porastao za 25 posto i premašio 17 milijardi dolara. Ruski izvoz je u velikoj mjeri doprineo povećanju, uključujući rast prodaje hemijskih proizvoda, đubriva, čelika, metala i dragog kamenja, rekao je Abramov. Obim trgovinske razmjene između Rusije i Velike Britanije raste već tri godine zaredom, a trend će se vjerovatno nastaviti i u ovoj godini, rekao je trgovinski izaslanik.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

…čitaj: ruski plin i naftu..ž

AJeTo
4 godine prije

Svrha ovog poteza je da Englezi mogu sami sebi reci: eto, kako smo mi posten narod.

Davor drugi
4 godine prije

Svaka čast V. Britaniji na konsekventnoj i ustrajnoj politici, koja ne poznaje nikakva odstupanja od: “ Ne postoje vječni saveznici, postoje samo vječni interesi”. Svaka čast!

JumpingJackFlash
4 godine prije

“…fitinzi izrađeni od gvožđa ili čelika, uree i amonijum nitrata…”
Zar nikog ovdje nije sramota objaviti ovako katastrofalan prijevod? Ovo nema blage veze sa životom!

Psihijatar
4 godine prije

Novi novinar?
Jos nije savladao Google prevoditelj?
I mlad je pa misli da je aluminijska folia strateski vazan uvozni proizvod 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI