“Obojena revolucija” se vraća kući? Demokrati ciljaju Trumpa s taktikama promjene režima

Prosvjedi
12 komentara

Primjer kongresnice Ilhan Omar koja je pozvala Amerikance da „vrate svoju demokraciju“ oponašajući hongkonške prosvjede samo je posljednji u nizu demokratskog klizanja prema taktikama poput onih u „obojena revolucija“, a sve kako bi dobili moć koju su izgubili na glasačkim kutijama.

“Možemo li vratiti našu demokraciju ako 1,7 milijuna Amerikanaca maršira prema njoj?”, Pitala je Omar u nedjelju, pozivajući se na video, na kojem se vidi kako marširaju prosvjednici Hong Konga.

Prosvjedi koji i dalje tresu kineski poluautonomni teritorij započeli su krajem ožujka zbog predloženog prijedloga zakona o izručenju kaznenih osumnjičenika na kopno, no bez obzira na to što je prijedlog povučen prosvjedi su potrajali. Demonstranti su čak nosili zastave SAD-a i Velike Britanije, zahtijevajući demokraciju, slobodu i ljudska prava. Zbog toga kineske vlasti i veći dio javnosti vjeruju kako prosvjedi predstavljaju „obojena revoluciju“ podržanu od Zapada.

Za Omar, prosvjednici u Hong Kongu su samo rekvizit jer je njezin stvarni cilj američki predsjednik Donald Trump. Ovo nije prvi put da demokrati pozivaju na radikalne taktike kojima bi se Trumpa skinulo s vlasti. Takozvani “Odred” radi na tome od trenutka kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Ne govorimo ni o slavnim ličnostima poput Aleca Baldwina koji pozivaju na svrgavanje američke vlade na “uredan, formalan i zakonit način”. Senator Tim Kaine još je u siječnju 2017. rekao je da bi se demokrati trebali “boriti na ulici” protiv novog predsjednika, kao i u Kongresu i na sudovima.

Osam članova Kongresa doslovno je to učinilo u lipnju 2018., blokirajući ulicu u Washingtonu u znak protesta protiv “obiteljske razdvojenosti” na američko-meksičkoj granici. Iako su se jako trudili da ih policija uhapsi, oni to ipak nisu napravili.

Jedan od zastupnika bio je izaslanik Joe Crowley koji se čak u jednom trenutku onesvijestio od vrućine. To mu nije pomoglo ni mjesec dana kasnije, kad ga je “pretekla” Alexandria Ocasio-Cortez te postala vodeći demokratski „brend“ , dio samozvanog “odreda” s Omarom i još dvije žene.

Upravo je ona podigla prosvjed protiv Trumpove imigracijske politike na novu razinu, time što je pritvorske prostore nazvala “koncentracijskim logorima” i zatražila ukidanje vladine agencije koja provodi imigracijske zakone.

“Marginalizirane” zajednice “nemaju drugog izbora osim pobune”, rekla je Ocasio-Cortez na radijskom programu prošlog mjeseca, dodavši da je mislila na takve zajednice “širom svijeta”, uključujući “zajednice siromaštva” u SAD-u.

U međuvremenu, Rashida Tlaib, još jedna pripadnica „odreda“ , izjavila je kako će pokret za promjene u SAD-u započeti kada svi koji su na ulicama podražaju njihov rad u Kongresu.

Članice “odreda” nisu jedine koji se zalažu za takvo ponašanje. Demokratkinja Maxine Waters svojedobno je poticala na javno sučeljavanje s članovima Trumpove administracije, i nikad nije odbacila svoje komentare – niti su je mediji zatražili.

Gotovo svaki prosvjed demokrata protiv svake Trumpove politike bio je popraćen hiperboličkom retorikom i javnim nastupima koji se u cijelosti odvijali kroz medije, nastojeći spriječiti, a ne uvjeriti, predsjednika i njegovu stranku da odustanu. To nije stvarna demokracija, kako su to predviđali Atenjani, ili čak republika razvijena u Rimu koju su osnivači SAD-a pokušali ponoviti. Umjesto toga, to više liči na taktike koje američka vlada koristi za provođenje “obojena revolucija” u inozemstvu.

Simpatični novinar Guardiana jednom je takvu revoluciju opisao kao “inženjersku demokraciju kroz glasačke kutije i građansku neposlušnost” i “predložak za pobjedu na izborima drugih ljudi”, taktike obojene revolucije prvi put su izvedene u Beogradu 2000. godine. Manje od 18 mjeseci nakon što nisu uspjele promijeniti režim putem rata, SAD je uspio postići taj cilj pomoću „torba s gotovinom“ koji su bili prosljeđivani kooptiranim opozicijskim aktivistima, kako bi priredili masovne demonstracije i propagande.

Sada se čini kako ovaj virus, razvijen kao političko oružje za upotrebu u inozemstvu, sada inficira domaću američku politiku s istim toksičnim učinkom. Narod koji to provodi u ime „spašavanja naše demokracije“ samo je jedna od tih velikih ironija povijesti.

RT

Američki "Odred"Obojena revolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
4 godine prije

Kad smo kod amerike,čestitke novom-starom prvaku u teškoj kategoriji u ufc-u,hebiga nije rus pa ga se ne spominje….

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Kad smo kod Amerike…..
Vučić će kod Pompea……
Ovaj ga zove na ručak…..
Samo da mu ne prisjedne……
Kad čuje šta će se nositi na Kosovu, u kolekciji jesen – zima ……..
Plisirano ili zmijski print…..
Predimenzionirane tenisice ili stare gležnjače….
Borbeni prsluci ili torbice oko struka….
Što je više chic……. ili trash…….
P.S.
Moja luda mašta radi svašta…..
Mike će mu se izjadati, a možda i isplakati na ramenu, jer mu je žao zbog oslobađanja iranskog tankera…….

@Rope
4 godine prije

Rekao je jos Stipe Suvar da ce se u buducnosti USA raspasti na manje drzavice

Red Dog
4 godine prije

Kad se upustas u kolo sa davolom je samo pitanje vremena kad ces biti zarazen.
Francuska Revolucija je zapravo bila samo eho americke, koju su francuzi priredili kao proxy war eglezima. Zarazili su sebe njom.
Evropa je sada zarazena balkanizacijom.
I da, drug Slobodan nije izgubio. Nije pobedio, ali nisu ni oni. Predlozio je ponovljene izbore i zato serpe, kuka, motika i „revolucija“, jer su znali da ce izgubiti te.

Busola
4 godine prije

Navijam da bude gadan okršaj , kao što su ih sijali po zemljama Istočne Europe…

Nacionalisti protiv liberalista, crni protiv bjelih, hispano protiv azijata, bogati protiv siromašnih

Jedino njihov narod može da progleda ako se krene međusobno uništavati u nedostatku vanjskih neprijatelja.

VasilisaPremudra
4 godine prije

Mda.
Juesej narod u masama.

Guzve na kasama.

Max
4 godine prije

Oni upravo i žele takav kaos.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI