Zbog izdaje i tajne suradnje s Rijadom ubijen bivši jemenski predsjednik Saleh

kalasnjikov, huti, jemen
5 komentara

Potvrđeno je da je bivši jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh ubijen u blizini Sane u borbama između svojih pristaša i bivših saveznika, pokreta Ansarullah i Huti boraca. Automobil u kojem je bježao Ali Abdullah Saleh je pronađen na izlazu iz grada, kada je pokušao pobjeći u Saudijsku Arabiju.

Do sukoba je došlo kada je bivši predsjednik optužio milicije pokreta Ansarullah da ne mogu uspostaviti sigurnost u glavnom gradu Sani i pozvao na dogovor sa Saudijskom Arabijom. Zbog ove izjave ga je Abdul Malik Al-Houthi optužio za izdaju i suradnju s agresorom, te poručio kako nije dostojan da brani naciju.

Abdul Malik Al-Houthi kaže kako je pokret Ansarullah uspio zaustaviti veliku prijetnju sigurnosti zemlje i pobijedio snage bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha koje su izdale zemlju.

Dodao je da je, unatoč ranijem uvjerenju da se suprotstavlja saudijskoj agresiji, Saleh na kraju promijenio kurs i udružio se s agresorima.

Imajući na umu da su svi iznenađeni Salehovom iznenadnom promjenom politike, Al-Houthi je istaknuo kako su borbe u glavnom gradu Sani proteklih dana zabrinjavale ljude koji se bore za sigurnost i jedinstvo zemlje.

Nakon što su u pokretu Ansarullah otkrili njegov novi stav, bivšem predsjedniku je poručeno da prekine svoje kriminalne aktivnosti i da je to pogrešan kurs.

“Međutim, on je odbacio naš zahtjev i nastavio sa svojim prosaudijskim pristupom, što je završilo blokiranjem ulica glavnog grada. Namjeravali su to činiti i u drugim pokrajinama i gradovima, ali je ova zavjera brzo okončana”, rekao je Abdul Malik Al-Houthi.

Konstatirajući da su nedavne akcije koje je poduzimao Saleh otvoreno išle u prilog jemenskih neprijatelja, vođa pokreta Ansarullah je izjavio da su stavovi Saleha, koje su podržali svi neprijateljski mediji, čak su i iznenadili članove njegove stranke.

Abdul Malik Al-Houthi je kazao kako postoji koordinacija između Salehove milicije i saudijske koalicije, koja im je pružala pomoć iz zraka kako bi osvojila Sanu i okončala rat u Jemenu u korist saudijskog režima.

Dodao je kako su agresorske snage nametnule čvrstu blokadu protiv jemenskog naroda, samo kako bi potkopale otpor nacije i otvorile put za pobjedu Salehovih snaga.

Jemen

Houthi je istaknuo da narod Jemena pruža otpor i daje podršku Huti borcima, koji su bili ključni faktor u pomoći jemenskim snagama da razbiju agresorsku zavjeru.

Govoreći o neuspjehu napora Saudijske Arabije i njezinih saveznika, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, rekao je: “Neka umru od vlastitog gnjeva, jer zbog svega sve što rade će jemenski narod biti još otporniji i oprezniji.”

Al-Houthi je izjavio da će, unatoč svim neprijateljskim nastojanjima, jemenska država biti još otpornija i jača, a neprijatelji moraju naučiti lekciju iz neuspjeha Saleha u Sani.

Rat koji je pokrenula Salehova milicija bio je zapravo nastavak rata kojeg su pokrenuli Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati protiv Jemena, što se dokazalo pružanjem zračne potpore i drugim oblicima pomoći za Salehove milicije od strane saudijske koalicije.

Također je pozvao sve političke snage u Jemenu da ostanu ujedinjene i da formiraju jednu frontu kako bi obranile slobodu i nezavisnost zemlje i porazili neprijatelja.

Naglasio je da se pokret Ansarullah smatrao članom Salehovog Generalnog narodnog kongresa i da je vjerovao da su braća, jer ih je većina surađivala u obrani zemlje od agresora.

Upozorio je da se ne poduzima bilo kakva odmazda protiv članova Generalnog narodnog kongresa, ističući kako pokret Ansarullah ne dopušta poteze koji će dovesti do podjela među narodom.

Vođa pokreta Ansarullah je još jednom upozorio Saudijsku Arabiju i UAE da su na meti jemenskih projektila dugog dometa i da se neće ustručavati gađati Abu Dabi, Rijad ili bilo koji drugi cilj u te dvije zemlje.

Iako saudijski mediji navode kako je Ali Abdullah Saleh ubijen izravnim pogotkom u automobil iz ručnog bacača granata, na fotografiji automobila kojim je bježao se ne vide takva oštećenja. Vjerojatno je bivši predsjednik otet i potom likvidiran.

dzip
FOTO – Automobil kojim je bježao Ali Abdullah Saleh

Tko je bio Ali Abdullah Saleh

Nakon Saddama Husseina, nakon Gaddafija, nakon Tareqa Aziza i Rafsanjanija, početak dvadeset prvog stoljeća je odnio još jednog velikog vođu, ništa manje važnog od navedenih imena. Ubijen je “otac Jemena”, prije Sjevernog, a od 1994. i Južnog. Ali Abdullah Saleh je vladao trideset četiri godine.

Rođen je 1942. godine u selu Beit El-Ahmar u siromašnoj obitelji nesigurnog plemena Sanhan. 1958. godine s jedva šesnaest godina odlazi u vojsku tadašnje Kraljevine Jemena. Saleh se u Vojnu akademiju upisao 1960. i postao poručnik 1963.

Jemenski građanski rat je prošao na sporednom kolosijeku s časnicima republikancima u čijim redovima je stekao čin majora, a kasnije je prošao specijalizaciju naravno u Iraku. U jemenskom ratu su snage republikanaca podržavali Egipat i SSSR, a monarhiste  Velika Britanija, Jordan i Saudijska Arabija.

Proglašenjem Arapske Republike Jemen je od predsjednika Al-Ghashmija imenovan za vojnog guvernera u Taizu.

Ali Abdullah Saleh
FOTO: Ali Abdullah Saleh

Ubojstvom Al-Ghashmija 1978. je došao na čelo parlamenta, gdje se utvrdio za više od tri desetljeća.

Oslanjajući se na njegovo pleme Samhan i pleme Hamdan, kojem je pripadao njegov politički kum predsjednik Al-Ghashmi, na pozicije moći je postavio sinove, kćeri, unuke i tako zacementirao svoju vlast u zemlji.

Brišući sve tragove “naserizma” u tadašnjem Sjevernom Jemenu usko se zbližio sa SAD-om, Saudijskom Arabijom i Sadamom Husseinom, koji je tada upravo pokrenuo agresiju na Iran ajatolaha Homeinija.

Bliska suradnja sa Sadamom Husseinom je Salehu uzrokovala manje probleme 1990. godine, kada je podržao irački potez protiv Kuvajta, ali ga je kolaps Sovjetskog Saveza brzo gurnuo u savez s Rijadom od kojeg je dobio oprost.

Kad je postalo jasno da su pregovori oko spajanja dva Jemena bili farsa i da se traži bezuvjetna predaja generala Alija Muhameda Assadija i tajnika Socijalističke stranke Alija Salima Al-Beidha, počeo je rat za oslobođenje protiv smrtonosnog Salehovog zagrljaja. Ali bez podrške velike sile je otpor završio porazom.

Saleh je posao gospodar cijelog Jemena, iako siromašnog, ali strateški smještenog na jednom od glavnih uskih grla svjetskog pomorskog tranzita, tjesnacu Bab El-Mandeb.

Međutim, 2011. godine stranka Islah, uz podršku Katara i vezana za Muslimansko bratstvo, pokreće prosvjede protiv Saleha, koji se u početku koleba, obećava reforme i da se neće ponovo kandidirati za predsjednika 2013. godine.

bliski istok
FOTO: Bliski istok

Međutim, to je bila “Obojena revolucija” u kojoj nije bilo poštede, čak ni za saveznika Ali Abdullah Saleha koji je prošao kao Mubarak u Egiptu ili Ben Ali u Tunisu. Kasnije Saleh započinje šutnju i prosvjednicima Isla stranke poručuje da će se 2013. ponovno kandidirati na izborima.

Početkom lipnja 2011. godine se dogodila eksplozija u njegovoj palači. Neki kažu zbog bombe, a drugi od projektila ispaljenog kroz prozor koji je teško ranio Saleha da je prvo morao ići u Saudijsku Arabiju, a zatim u SAD na brojne operacije.

Činilo se da SAD i Saudijska Arabija još nisu bili odlučili hoće li ga ostaviti na vlasti ili svrgnuti i postaviti Mansoura Hadija za predsjednika.

Pokret Ansarullah je iskoristio politički vakuum i ušao u glavni grad Sanu, gdje je kao nasljednika legitimne vlade stvorio Revolucionarno vijeće.

Jedinstveno u cijeloj priči je da su vojne jedinice lojalne Salehu, uključujući Republikansku gardu, pomagale Huti borcima. Saleh očigledno nije htio biti izvan igre i vratio se u Sanu, stvarajući neobičan savez koji je uništavao njegove bivše sponzore u Rijadu.

Otprilike u isto vrijeme mladi katarski emir Al-Thani miče oca s prijestolja i odustaje od ekspanzionističke katarske politike, zbog čega je istovremeno nestala i stranka Islah, proizvod Muslimanskog bratstva.

Trupe SAD i Saudijske Arabije
FOTO: Trupe SAD i Saudijske Arabije

U tom trenutku Saudijci, zajedno s drugim patuljcima iz Zaljevskog vijeća za suradnju, u proljeće 2015. godine počinju  bombardirati i zatim upadaju u Jemen.

Međutim, glavni grad Sana i naseljeni sjeverni i bogatiji dio zemlje ostaje pod kontrolom Huti boraca i pokreta Ansarullah.

Oni su, zajedno sa Salehovim snagama, počeli provoditi napade sve dublje u saudijskim pokrajinama Najran i Asir, a lansirali su i nekoliko balističkih projektila na saudijske vojne ciljeve. Čak gađali Džedu i Rijad.

Naime, Ali Abdullah Saleh je gotovo u cijelosti naslijedio raketni program Sadama Husseina, a poslije je pozvao iračke tehničare i inženjere koji su iz vojske pobjegli nakon 2003.

Sve to se događalo do prošlog vikenda, a onda je postalo jasno da je Saleh odlučio  okrenuti leđa pokretu Ansarullah i Abdelu Maliku Al-Houthiju i pokušati provesti državni udar u Sani i predati zemlju osvajačima.

No, posljednji čin ove “Igre prijestolja” za Alija Abdullaha Saleha je završio tragično, njegovom smrću dok je pokušavao pobjeći iz Sane. Ubijen je od strane jemenskih boraca u blindiranom automobilu tek što je uspio napustiti predsjedničku palaču i Sanu.

Ansarullahbliski istokHutiObojena revolucijaSana
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Čovjek se kockao i po svemu sudeći odigrao je pogrešnu kartu !

genocidije
6 godine prije

tako se radi sa izdajnicima a ne mi mesketa izaberemo 2 puta

Zvrk
6 godine prije

Čovjek koji je toliko puta mijenjao strane i kao takav je bio poprilično nepouzdan saveznik. Ali eto, radi utjecaja u vojski i međunarodnog ugleda profilirao se nekako na čelu. Mada sve se čini da je ovaj put precijenio vlastite mogućnosti. Poznato je da je u lošim odnosima sa Saudima, ali zato s Emiraćanima, konkretno Abu Zabijem je u odličnim odnosima. Uostalom, jedan od njegovih sinova je bio ondje u svojevrsnom egzilu. Princ emirata Abu Zabi ima cilj stvaranje nove struje koju vode mladi prinčevi s ciljem rušenja starih monarha i klerika koji djeluju kao da je još srednji vijek tu. Otud sve te silne nestabilnosti i neslaganja među zemljama i unutar samih zemalja.
Inače, velike kritike jer ste napisali nešto u vezi ovoga tek nakon više dana sukoba.

McDonald Trump
6 godine prije

Samo ožeži po izdajnicima.

Chico
6 godine prije

Tezak udarac za Houti borce,resko ce se boriti na dva fronta,protiv saudijska i protiv Salehove snaga.Mislim da ce na kraju izgubiti i gl.grad Saanu i morati ce se povuci u brda gdje ce se morati boriti gerilskom nacijom borbe.
Jedino ako im Iran nekako snažnije ne pomogne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI