SAD zaprijetile Armeniji sankcijama zbog veza s Rusijom

armenia
14 komentara

SAD su u nekoliko zemalja obavijestile vlade i privatne tvrtke o mogućem uvođenju sankcija protiv njih u slučaju “značajnih transakcija” s ruskim tvrtkama koje su uključene na popis američkih sankcija.

“Provedbom pritiska na Rusiju američki Kongres pokazuje zabrinutost zbog ruske agresije protiv Ukrajine, uplitanja u unutarnje poslove drugih država i kršenja ljudskih prava. Ovo je upozorenje vladama i privatnim tvrtkama u drugim zemljama koje mogu biti kažnjene ako se utvrde značajne transakcije s ruskim tvrtkama koje su uključene u popis američkih sankcija”, izjavio je američki veleposlanik u Erevanu u intervjuu za armenski list “Aikakan žamanak” (Айкакан жаманак).

U prosincu 2017. godine je armenski predsjednik Serž Sargsjan potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma o državnom izvoznom zajmu za obranu od 100 milijuna dolara, novac kojim će se kupiti rusko oružje. Rusija je prethodno Armeniji dodijelila državni izvozni zajam od 200 milijuna dolara za kupnju ruskog oružja.

“Kažnjene mogu biti uglavnom neruske tvrtke koje imaju značajne transakcije s vojnim i obavještajnim sektorom Rusije. Cilj ovih sankcija je da je Rusija snosi posljedice za svoje postupke. Ograničavanjem sposobnost drugih zemalja da steknu vojnu i obavještajnu opremu mi oduzimamo Rusiji prihode od prodaje koji se mogu koristiti za nastavak provedbe međunarodne kampanje negativnog utjecaja i destabilizacije”, izjavilo je američko veleposlanstvo u Erevanu.

Ministarstvo obrane Armenije je izjavilo da je ovo pitanje u nadležnosti armenskog Ministarstva vanjskih poslova. Zauzvrat je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Armenije Tigran Balajan izjavio “kako Erevan cijeni suradnju s partnerskim zemljama”.

U međuvremenu je armenski ministar financija Vardan Aramjan izjavio kako postoji opasnost od izricanja sankcija.

“SAD imaju vrlo veliki utjecaj na globalnu ekonomiju i pogrešno je misliti da oni te sankcije neće primijeniti i na druge zemlje. SAD tu na opraštaju ni europskim zemljama”, rekao je ministar.

Prema Aramjanu, ako Armenija zapadne u probleme, armenska strana će započeti pregovore s Washingtonom.

“Ako dođe do takve situacija, moramo sjesti i razgovarati, kao što smo činili u sličnoj situaciji u vezi odnosa s Iranom, kada je ta zemlja bila pod međunarodnim sankcijama. Rizici uvijek postoje”,  zaključio je čelnim Ministarstva financija Armenije.

Rusija je već u ratu sa SAD-om – Nakon Ukrajine i Sirije rat se seli na njezin teritorij

 

Serž Sargsjan
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Međunarodna trgovina Armenije sa USrA je 100 milijuna a Armenije sa Rusijom je 1,3 milijarde…. I šta čemo sad…. Bitno kod tog konstantnog mahajnja sa sankcijama širom svijeta je, da to ukazuje na sve veču nemoč USrA…

fenix
5 godine prije

Nema covjece ovi su potpuno pukli.

nekoime
5 godine prije

Sad buju Ameri časkom zatukli Ruse i Kineze i pokazali da su jedina svjetska velesila. U američkom nogometu.

Jupiter
5 godine prije

Pogledi na kapitalističko-materialističko shvatanja slobode jedne nacije (a da nije pro zapadna) sloboda jermenije je nebitna na putu ovladavanja resursima Rusije.

Zorule
5 godine prije

Slabo je to, neka Ameri uvedu sankcije na uvoz Ruskog plina svim drzavama pogotovo EU, da vidimo da li imaju muda za to.

Ara
5 godine prije

Pa mislim …dokle
Znači optužuje se RF radi miješanja u unutarnje stvari i agresije u ukrajini dok istovremeno usa podupire otvoreno kurdski separatizam u siriji i bombardira legalne i muđunarodno priznate vladine trupe .
Štoviše radi vojne baze bez pristanka legalne vlasti!!!!!
Hipokrizija i bahatost na n-tu
Neće ovo na dobro, neće se RF iz ove agresije izvući na finjaka.

Ive
5 godine prije

USA ima najvise problema sa vlastitim zdravim razumom. Sve ostalo jos i nekako, ali zdravi razum niako da im se desi, nako da ih pronadje, zao su uz Izrael najveci troublemaker na planetu.

davor
5 godine prije

Amerikanci su moralno superiorni ljudi nad svima ostalima, zato mogu lakoćom Armencima narediti da sami sebe unakaze, jer koje bi drugo objašnjenje bilo za europsko samosankcioniranje

Zvrk
5 godine prije

te sankcije služe kao šibanje trećesvjetskim zemljama ako budu itimalo neposlušne. ozbiljne države odmahuju na ta mlataranja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI