Rusija je već u ratu sa SAD-om – Nakon Ukrajine i Sirije rat se seli na njezin teritorij

Rat - SAD - Kina - Rusija
71 komentar

Nakon gotovo sedam godina rata, posebno zbog aktera koji u njemu sudjeluju, nevjerojatno je da netko rat u Siriji naziva građanskim. Ovo je rat koji će odrediti budući model međunarodnih odnosa i prvo veliko suprotstavljanje vojnom i političkom nasilju kojeg su diljem svijeta provodile SAD i američki saveznici od pada Berlinskog zida naovamo. Gledati sirijski rat analizirajući jednu bitku, dobivenu ili izgubljenu od strane bilo kojeg aktera u sukobu ili kao video igru koja je zanimljiva samo s brdom leševa i uništene tehnike, najblaže rečeno je infantilno.

Trenutno se u Sjedinjenim Američkim Državama vode rasprave o saveznom proračunu, a Bijela kuća za sljedeću godinu želi probiti dug i traži dodatne 984 milijarde dolara za savezni deficit. Skoro 1000 milijardi dolara na postojećih 20 630 milijardi dolara duga i ne izgleda puno, ali je problem što je prisutan usprkos  predloženim rezanja Obaminih programa u zdravstvu, subvencijama za hranu i  manjim proračunima saveznih agencija.

Od Kongresa se za fiskalnu godinu 2019. traži izdvajanje za obranu od 716 milijardi dolara. Od tog iznosa 617 milijardi dolara bilo bi za “osnovne potrebe” američke vojske i 69 milijardi dolara za nastavak okupacije i agresija  na u Afganistan, Irak, Siriju, Jemen, Somaliju i druge zemlje.

Sjedinjene Američke Države su u siječnju ove godine uspjele osigurati 216 milijuna dolara samo za YPG snage u sjevernoj Siriji, iako se ova pomoć službeno zove podrška koalicijskim “Sirijskim demokratskim snagama”, koje će Pentagon financirati i naoružavati “kako bi djelovale kao predstavnici svojih lokalnih zajednica”.

Nakon što su svi akteri u sukobu proglasili pobjedu nad “Islamskom državom”, koja je doslovno zbrisana s lica zemlje, rat u Siriji je samo promijenio oblik i on će se nastaviti. Neki od terorista su uništeni, a drugi dio se presvukao u uniforme “oružane opozicije Assadovom režimu”. Ovi novopridošli “gerilci” dobro su opremljeni američkim oružjem, uključujući i prijenosne protuzračne sustave. Ovo presvlačenje uniformi znači da će rat u Siriji trajati, možda i duže nego što mnogi očekuju.

F-15 - Katar
FOTO: Ilustracija, F-15

Najveća žarišta sukoba su trenutno na sjeveru zemlje, pokrajina Idlib i područje Afrina. U Istočnoj Gouti je i dalje teška situacija, jer se ova teroristička enklava nalazi istočno od Damaska, odakle se redovito granatira prijestolnica.

Idlib je pokrajina koja je ranije služila kao baza za napade na Aleppo, drugi najvažniji grad u Siriji. Prema nekim procjenama, na području Idliba se ukupno nalazi 25 000 terorista iz raznih skupina. Dobro je što se trenutno međusobno sukobljavaju, obzirom da proturske islamističke skupine bliske Muslimanskom bratstvu žele opravdati status “umjerene oporbe”, ali to ne mijenja njihov zajednički cilj, a to je svrgavanje sirijske vlade.

Logično se zapitati odakle ti “pobunjenici” dobivaju streljivo, rezervne dijelove za vojnu opremu, gorivo i sve što im treba za nastavak borbenih operacija? Očito s područja susjedne države.

Osim toga, ovdje je važno razumjeti da rat nakon “reformatiranja” ISIL-a i nastavka pregovora s “oporbom” nije završen. Samo je ušao u novu fazu, ali su akteri isti i isti je način ratovanja.

On će se voditi do uništenja vladinih snaga ili terorista. Razmišljati o trećem scenariju je samo gubljenje vremena.

Sirija - probijanje linije obrane Idlib
FOTO: Ilustracija, tenkovi u Idlib-u

Novost na bojom polju je samo činjenica da ne postoji ISIL i sada imamo “protuvladine pobunjenike” i Kurde. Preživjeli teroristi islamske države, koji su prošli program deradikalizacije, koji na sjeveru Sirije traje nekoliko mjeseci, pridružili su se jednoj ili drugoj skupini.

Međutim, Kurdi su vjerojatno ozbiljnija tema od “pobunjene oporbe”, jer je odavno jasno da sve te skupine žele Siriju ili kao zemlju Muslimanskog bratstva ili srednjovjekovnu vehabijsku tvorevinu poput Saudijske Arabije.

Zadaća kurdskih snaga uključuje širenje područja kojeg kontroliraju s konačnim ciljem proglašenja suverene države. Međutim, Kurdi su ovdje potrošna roka koju koristi treća sila, odnosno izraelski režim. Jasno je da Kurdi slabe ne samo Tursku, već i Siriju, Iran i Irak, što znači sve izraelske vojne i političke regionalne suparnike.

Sada dolazimo do paradoksalne situacije u kojoj se ujedinjuju države, koje inače nisu saveznici, samo kako bi se oduprle ovoj prijetnji. Međutim, Sirija gori od 2011. godine i gotovo 7 godina je bila područje velikih vojnih previranja. Tema o tome hoće li ili neće biti Sirije se postupno pretvorila u temu hoće li ili neće biti Turske ili Irana. Irak je prošle jeseni privremeno zaustavio težnje za odcjepljenjem iračkih Kurda, ali secesionistički žar i među njima i dalje tinja i nikad se neće ugasiti.

Zapravo je sve puno jednostavnije ako razmotrimo intervenciju u Iraku, jer onda dobivamo jasnu sliku  tko zaista stoji iza vojne političke eskalacije u regiji.

Ruski stručnjak Semjon Bagdasarov kaže da je Turska 2011. godine podržavala podjelu Sirije otprilike kao što je prije Drugog svjetskog rata Poljska podržala podjelu Čehoslovačke.

Međutim, što se onda dogodilo Poljskoj? ISIL je bio razlog za formiranje “kurdske vojske”. Terorizam je navodno poražen, ali su se kurdske oružane skupine pretvorile u američke inozemne legije. Sudeći po tome, rat u Siriji može trajati do posljednjeg kurdskog vojnika.

Sudeći po nekim neprovjerenim i vrlo nejasnim informacijama, SAD su u posljednjem udaru na sjeveru Sirije pogodile jedinice ruske vojne tvrtke  “Wagner”. Ove informacije treba uzeti s velikom rezervom, jer dolaze iz nekakve skupine Conflict Intelligence Team iz Ukrajine, koja nema svoju internetsku stranicu i samo objavljuje na Facebooku i Twitteru. Ipak, bilo da se radi o napadima na bivše milicije, sada armiju Donbasa, toliko spominjanu tvrtku “Wagner” u Siriji ili nekoj drugoj akciji Pentagona, Rusija treba shvatiti da se vodstvo u Washingtonu ne boji izbijanja izravnog oružanog sukoba između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije.

SAD su se za to pripremale od veljače 2014. i očito su spremne za daljnju vojnu eskalaciju. Mir za vodstvo ove države više nema nikakvu vrijednost, što se objašnjava i astronomskim dugom kojeg SAD nikada ne mogu vratiti.

Ipak, izabrana je varijanta izazivanja rata u nadi da rusko vodstvo neće reagirati i da će prihvatiti sve uvjete, kojih je svakim danom sve više i više. Osim toga, vojne operacije protiv Rusije se vode u uvjetima takozvanog “posredničkog rata”, koji stvara uvjete za ucjenjivanje i zastrašivanje američkih saveznika.

Američko vodstvo je lukavo izabralo strategiju da bude na rubu izravnog oružanog sukoba s Rusijom.

Amerikanci se ponašaju izuzetno bahato, jer su uvjereni da se nitko nikada neće usuditi ozbiljno pogoditi “supersilu”. Oni se koriste onim što su dobili nakon pobjede nad Sovjetskim Savezom i vrlo su ogorčeni kada se netko usudi igrati protiv njih prema vlastitim pravilima.

Zapravo, od stvarne vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, preko Trumpa i njegove uprave i cijelog Kongresa, uz časne izuzetke koje se može nabrojati na prste jedne ruke, to su opasni politički shizofrenici, potpomognuti najnaprednijim tehnologijama uništavanja.

Htjeli to Rusi ili ne, neće pogriješiti  ako shvate da im je rat već proglašen. Ovo je rat protiv Rusije kao takav i Sirija je vjerojatno ključno bojno polje. Naime, američko političko vodstvo i visoki vojni dužnosnici i ne skrivaju svoje ciljeve. Baš kao što njemački nacisti nisu ništa krili kada su druge zemlje javno upoznali s njihovom geopolitičkom doktrinom. Ovdje se radi o sličnom fenomen. Rusiji preostaje da se tome suprotstavi ili da čeka da dođe na red. Nakon Sirije dolaze Libanon i Iran, kasnije se kreće prema sjeveru i cilj je postignut. Naravno, drugi pravac je iz Ukrajine.

Ovo nije izmislila Rusija. Sve ove godine, od 1992. do danas, sve je to u svojim doktrinama, izjavama i akcijama najavila najveća “svjetska sila”. Dakle, Rusija je dužna počiniti samoubojstvo i tako će “zavladati mir u svijetu”.

U ovoj situaciji nema trećeg puta, jer nema alternative političkoj shizofreniji. “Američki pobjednici” se zaista žele boriti, ali iz njima znanih razloga isključivo prema njihovim pravilima.

Cijela američka strategija se temelji na nekoliko postulatima. “Bojite se da ćemo vas udariti”, “Sankcije protiv nas ne možete nametnuti”, “Naš dolar ne može biti povučen iz opticaja”, “Oni će se i dalje povinovati našim željama” i slično.

Međutim, dovoljno je da se Rusija mobilizira i pruži pravu otpor, jer zapadni “liberali” nikada nisu osvojili niti jedan rat.

Kako prosječan Amerikanac vidi rat

U vrijeme Hitlerove ekspanzije su zapadne “liberalne demokracije” bile  toliko nesigurne u svoju moć da su njihove vođe morale pregovarati s mrskim Sovjetskim Savezom. Sada “zapadne demokracije” ponovo ispisuju povijest, iako su od 1939. do sloma nacista kod Staljingrada sve vrijeme proveli lašteći čizme i “pripremajući oružje”.

Moćna koalicija se nakon ponižavajućeg poraza Francuske herojski borila protiv njemačkih snaga u Sjevernoj Africi. U isto vrijeme su se sovjetski narodi nosili s najiskusnijim borcima Wehrmachta, koji su tamo izginuli, nakon čega je počelo iskrcavanje za oslobođenje Europe. Zapravo su SAD, Francuska i Velika Britanija samo čekali i pratili koja je strana korisnija za sklapanje saveza.

Kada su sovjetske trupe razbile elitne jedinice nacističke koalicije i krenule u oslobađanje istoka Europe, ratno zrakoplovstvo zapadne koalicije je hrabro teroriziralo civilno stanovništvo Njemačke. To je njihov doprinos ovoj pobjedi. Te zemlje ne znaju što znače gubici milijuna ljudi, ali Rusija i ostale zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, ako izuzmemo kolaboracioniste iz Baltika i zapadne Ukrajine, to vrlo dobro znaju.

Nije li vrijeme da Moskva prestane pričati o “zapadnim partnerima” i da, uz već postojeći otpor u Siriji i Ukrajini, pokrene pripreme za pružanje otpora onome za što je američka ratna mašinerija posebno programirana?

ISILIslamska državaKalifatNATOYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ma hajte molim vas
5 godine prije

nikad amerika i rusija neće međusobno zaratiti. oni imaju sve isplanirano i dogovoreno za narednih 20 godina. iran, turska, ukrajina, sirija itd. im služe za testiranja i prodaju oružja, kao i iscrpljivanje rusursa od navedenih država. oni su velesile, sve ostalo je sitna buranija ili potrošna roba u određenom vremenu.

Petar Veliki
5 godine prije

Odlčan tekst. Za Ruse bi bio direktan udar na Ameriku ili NATO samoubistvo. Naravno važi i obrnuto. Imaju Rusi 2000 ICBM što je dovoljno, da se uništi ceo svet ne samo Ameriku. Zato sve što Rusi rade je asimetrično, polako i stvarno velemajstorsko promišljeno. Sistematsko rade na razbijanju EU na dva dela kroz Njemačku na severu i Tursku na jugu EU. Aktivno vojno pomagaju Iranu i Siriji i na kraju Kini pamagaju kod razbijanja petrodolara kroz zlatu valutu.
Voda teče anglosasima i židovima duboko u grlo jer toaletni papir zvani dolar je pri kraju a kad on padne past če i židovsko-anglosaška imperija ko kučica od karata. Vojni budget amerike je živi dokaz za to. U narednih 10 godina amerika bi dugovala neverovatnih 30.000.000.000.000 USD. Pa sad ko ne vidi kraja…..

fenix
5 godine prije

U centar sto bi rekli ovo je srz svega zapadne zemlje neznaju sto je pravi rat neka mi netko rekne sto bi se dogodilo da Americka armija u jednoj bitci izgubi 500 000 vojnika kao u Staljingradu bili nastavili rat do kraja? Treba uzeti primjer Ruskih vojnika i pilota u Siriji skoro svi su se borili do jraja i nisu pali u ruke zivi. Plus to sto Rusi imaju izuzetno dobro oruzije i usudjujem se reci sada i najspremniju vojsku na svijetu.

igi
5 godine prije

….rusija mora prvo raščistiti u svojim redovima i petom kolonom;tj. ukloniti ili suzbiti utjecaj židovskog lobija unutar rusije.

Good Old Rebel
5 godine prije

Članak je logičan i potkrepljiv dokazima, ali, naglašavam ali..svijet je brz, svezi postoje na papirnatim ugovorima. Iz trenutka u trenutak običan svijet ne može čitati misli “velikih” ili onih koji misle da su veliki…..Odnosi Kina, Rusija, SAD….nisu trajni niti onakvi kako izgledaju..i mijenjaju se…..U svijetu postoje i drugi…Što misli Njemačka?, ona u rat s Rusijom za račun SAD, za sada sigurno neće…pa tu je indija..Pakistan….Koliko bi dobrovoljaca i EU išlo na Rusiju? Da li su Kina i Rusija 1000 – godišnji sigurni prijatelji..i na koncu..Da li je Amerika baš toliko jaka?..Na ova pitanja nije lako odgovoriti…Ja nagađam da Amerika nema petlju izravno napasti Rusiju. Bumo videli!

Perun
5 godine prije

Zasada će plesati na rubu sukoba ali mislim da se ne usude ući u direktni vojni konflikt nego ovako preko satelita. Objektivno bilo bi gadno ali u direktnom okršaju Ameri nemaju šanse za pobjedu i oni su toga svjesni. Ipak bolje je biti spreman za sve ali Rusija sigurno neće prva započeti direktni sukob. Od Amera se može svašta očekivati ali ipak ako malo promisle i sagledaju moguće posljedice mislim da se ne bi usudili.

Alen
5 godine prije

Tako to ide , jedni izazivaju i pritiskaju drugima pukne film i EKV “Idemo “…

White Patriarch
5 godine prije

Pisac teksta užasno pojednostavnjuje situaciju u samoj Americi, da li zbog neznanja ili zbog ideologije, ali ne postoji jedna, monolitna Amerika koja želi dominirati svijetom i zgaziti opoziciju. Ovo o čemu ovaj priča je tzv. vojno industrijski kompleks na koji je upozorio Eisenhower na kraju mandata. Pridodajmo tome još i financijski lobby te Židovsku dijasporu koja ionako vuče sve konce i dobit će te pravog neprijatelja Ruskog i Američkog naroda. Obični Amerikanci ne žele rat s Rusijom, zato su i izabrali Trumpa a ne Clinton.
Amerika je okupirana država, kao i Njemačka, pomozimo im da se riješe okupatora, a ne pumpati atmosferu rata kao ovaj autor, birajući strane i navijajući za manje zlo. Imenujte pravi problem imenom i prezimenom.

marko
5 godine prije

prema izvorima iz ruskog ministarstva odbrane nije bilo žrtava među regularnom ruskom vojskom ali iz sirijskih i ruskih izvora u američkim napadima 7. veljače bilo je gubitaka iz provladininig plemenski boraca, 5-og korpusa SAA, NDF, Hezbollaha i ruskih contractora, objavljeno je nekoliko imena ruskih kontraktora iz Kaliningrada, Moksve, centralne Rusije, u napadu američke bespilotne letjelice 11. veljače uništen je tenk ruske proizvodnje T-72 sa posadom iz Hezbollaha iako nije otvarao vatru po američkim i kurdskim jedinicama

Mercury
5 godine prije

“da Moskva prestane pričati o “zapadnim partnerima” – ustvari ne. zato što politika nije matematička jednadžba nego glina u ruci koju oblikuješ.

Sinisa
5 godine prije

“””Holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zejlstra podneo je ostavku, dan pošto je priznao da je lagao o svom prisustvu na skupu kome je ruski predsednik Vladimir Putin bio domaćin pre više od deset godina. Zejlstra je ostavku objavio na početku sednice parlamenta na kojoj se očekivalo da ga opozicija ispituje o toj laži, koju je nazvao “daleko najvećom greškom u čitavoj karijeri”. “Reč je o kredibilitetu ministra spoljnih poslova Kraljevine Holandije. Taj kredibilitet mora biti izvan svake sumnje”, izjavio je Zejlstra. On je prvi ministar koji podnosi ostavku otkako je vlada u oktobru formirana. Član je partije VVD premijera Marka Rutea. Njegova pozicija kao šefa diplomatije je postala neodrživa kada je priznao da je lagao o susretu s Putinom. Zejlstra je ranije govorio da je 2006. godine prisustvovao sastanku na kom je Putin navodno rekao da smatra Belorusiju, Ukrajinu i baltičke države delovima “Velike Rusije”. Ministar je juče priznao da… Čitaj više »

Piretis
5 godine prije

Čini mi se da je poanta u zadnjem pasusu Babićevog članka. Moskva mora početi djelovati. Manje je važno kako i gdje. Nečinjenje ili samo gašenje vatre koju drugi pale nije rješenje a dugoročno vodi u gubitak kredibiliteta.
Ako se rat nikako ne može izbjeći malo će pomoći otezanje i dobijanje na vremenu. Iskreno se nadam da Moskva ima as u rukavu, najmanje kao onaj sa vraćanjem Krima.

Duki
5 godine prije

Samo još jedna sitnica,- PR China ?
Kako će “uncle Sam” njih zaobići ?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Što se tiče zadnje rečenice u tekstu ja se nadam da su te pripreme odavno počele,još dolaskom V.V. Putina u Kremlj.

Ivo
5 godine prije

anglozionisti nikad neće prestati s napadima na Rusiju – mala nadopuna: hoće kada budu temeljito zgaženi i reducirani na bezopasnu enklavu umobolnika, koji će kratiti vrijeme organiziranjem gay parada i sanjanjem o osvajanju svemira. No šalu na stranu, trenutno psihopate igraju na kartu postepene eskalacije i iscrpljivanja, što Rusiji ne odgovara. Trenutno je Rusija u prednosti što se tiče proturaketne obrane i bolje bi prošli u nuklearnoj razmjeni. No, očito idu na slamanje anglozionista putem napada na petrodolar, čime bi doveli USA do bankrota i uništili US army bez ispaljenog metka/rakete. Ameri znaju i jedno i drugo,tako da igraju na pretpostavljenu neodlučnost/glupost Rusa i nadu da će se nešto promijeniti u međuvremenu. End game: ukoliko Rusija procjeni da čekanje na ekonomski slom neće dovesti do pravovremenog rezultata, udariti će konvencionalno direktno po amerima i staviti ih u poziciju da biraju između uzmaka ili nuklearne eskalacije. Onda ćemo vidjeti kolike cahones… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

UAU!!Samo mi je zao sto ce vas vampiri pronaci i, u najboljem slucaju, blokirati, bas kao sto se radi u NJemackoj i Francuskoj i VB, a vjerojatno i Svedskoj itd.Samo na osnovi zdravog razuma moze se shvatiti koliko ste u pravu.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

pun ypg ovih što su proški deradikalizaciju 🙂

Ive
5 godine prije

Amerikenjci su samo krvozedne zvijeri. Pitanje je sto radi americki narod, kada ce se organizirano i masovno pobuniti protiv ovakve politike primitivaca na celu.

Jože67
5 godine prije

Zahod je v vojni z Rusijo neprekinjeno od 1917. In to ne po ruski volji.

Kažun
5 godine prije

I low Russian. Croatian.

Tomica
5 godine prije

Ratuju već godinama. SAD su probale na sve načine da isprovociraju Rusiju na otvoreni sukob ali srećom Putin je izabrao drugačiji pristup. Svaki od tih pokušaja se može tumačiti kao ratni čin i sigurno bi se tako tumačio da je uperen protiv SAD ili nekog saveznika. Rusija je prikazana kao agresivna i opasna a njena reakcija je trebala to potvrditi. Na veliku žalost SAD, plan se izjalovio i sad pokazuju očite znake nervoze i sopstvenu agresivnost. To ne znači da će odustati i na kraju će ipak natjerati Rusiju u otvoreni sukob. Ukrajina je idealna za to ali moguće da će izazvati sukob sa nekom od članica NATO.

EU fans
5 godine prije

Zajebajite se dok Vladimiru ne pukne film onda bude sahara od provokatora. Da je obrnuto vec bi gljive svjetlece sjajile po nebu kugle planete. A ovce u Brysselu sute boje se vuka a pastir ce ih pojesti.

Georgij Žukov
5 godine prije

Zapad je razumio samo Staljina , jer ih je unistio njihovim oruzjem , odnosno podigao je ljestvicu psihopatije i sizofrenije zapadnim psihopatama toliko visoko ,tako da je nisu mogli ni uz najvece napore preskociti 🙂

luni lunovic
5 godine prije

nije to nikakva sebicnost istina je da nista neznaju ali vi nikako da shvatite da ti ljudi nemaju vremena ni da se popisaju ljudski kome je na pameti izlaziti na ulicu ljudi kontaju odakle ce ga super visor naguzit sutra stvarno neki nemajju predstavu o zivotu ovdje ili na balkanu ima viska vremena

Miki
5 godine prije

Trla baba lan, da joj prođe ….

MilanCZ
5 godine prije

Sudeći po nekim neprovjerenim i vrlo nejasnim informacijama, SAD su u posljednjem udaru na sjeveru Sirije pogodile jedinice ruske vojne tvrtke “Wagner”.- to su krive informacije,ta informacija ima cilj dezinformaciju pred izbore u Rusiji,degradaciju Putina.To sto prenosi Reuters su Fake news kao što je ministar vanjskih poslova Nizozemí Halbe ZijlstraNizozemske godinama lagao o Putinu da je izjavio da će Ruija opet biti velika itd.itd…Zato previše nevjerujte raznim novinarskim informacijama,razne informacije ponekad imaju sasvim drugaciji karakter,određeni cilj,sve je to vise dezinformacija nego prava kvalitetna informacija,treba ponekad znati citati između redova vezano za razne informacije.A glavni izvor informacija oko napada na Ruse u Siriji je Girkin a Washington Post koji je otkrio umješanost Rusije oko izbora za prezidenta u Americi i izbora ruskog agenta Trumpa.Pametnom dosta,netreba vise,sve jasno,dezinformacija od americkih novinara kojima pola svjeta novinarksog vjeruje i prepisuje od njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI