Bajdenov pomoćnik se protivi ideji prodaje F-35 Emiratima, kaže da bi ih trebao imati samo Izrael

F-35
13 komentara

Planovi Vašingtona su trenutno u neistraženim vodama, budući da američki zakon obavezuje vladu da osigura da Izrael održi vojnu prevlast na Bliskom istoku – nešto što bi moglo biti narušeno prodajom najsavremenijih stelt aviona državi Zaliva.

Uprkos tome što je Izrael više puta odbacivao glasine o planiranoj prodaji američkih aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao zakulisnoj odredbi u svom sporazumu o normalizaciji veza sa državom Zaliva, Bajdenov savetnik za spoljnu politiku Toni Blinken i dalje misli da izgleda kao dogovor „quid pro quo“. Blinken veruje da su SAD obećale da će prodati najbolje stelt borbene avione zalivskoj zemlji u zamenu za pristanak na uspostavljanje zvaničnih diplomatskih veza sa Izraelom.

Pomoćnik se podsetio u intervju za The Times of Israel da su avioni prvobitno trebali da se prodaju samo Izraelu, prema planu stvorenom pod upravom Obame-Bidena kako bi se osigurala vojna superiornost Tel Aviva. Blinken je izjavio da bi, ako bi Bajden bio izabran za predsednika 3. novembra, njegova administracija “dobro pogledala” planove Trampove administracije za prodaju F-35 UAE, koji su nedavno predstavljeni Kongresu.

Istovremeno, Bajdenov pomoćnik, koji je ranije bio zamenik državnog sekretara i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administraciji, pohvalio je dostignuća koja je Tramp postigao u pregovorima o priznanju Izraela od strane Bahreina, Sudana i UAE.

„Kao osnovni princip, podsticanje arapskih zemalja da priznaju i normalizuju odnose sa  Izraelom je nešto što smo podržali tokom administracije Obame-Bajdena i što bismo podržali u novoj Bidenovoj  administraciji“, rekao je on.

Tri arapske države uspostavljaju veze sa Izraelom uz pomoć SAD

Posle niza bombastičnih najava američkog predsednika Donalda Trampa, dve države Zaliva, prve koje su to učinile, najavile su spremnost da uspostave zvanične diplomatske veze sa Tel Avivom nakon više godina nezvanične saradnje. Bahrein, UAE i Izrael su potpisali takozvani Abrahamov sporazum, a Tel Aviv je u zamenu obećao da će staviti na čekanje svoje planove za proširenje suvereniteta na nekoliko područja Zapadne obale.

Zemlje su se ne samo složile da pošalju zvanične diplomatske misije, već planiraju i saradnju u čitavom nizu sfera, uključujući kulturu, turizam, ekonomiju i bezbednost. Međutim, ovo poslednje nije promenilo stav Tel Aviva da se protivi prodaji američkog oružja UAE, ali u isto vreme Izrael do sada nije preduzimao mere da to spreči.

Više od mesec dana nakon potpisivanja sporazuma, Sudan je takođe objavio da je postigao sporazum sa Izraelom o normalizaciji odnosa 23. oktobra, čime je postao peta arapska zemlja uz Egipat, Jordan, Bahrein i UAE koja je uspostavila zvanične veze sa jevrejskom državom.

F-35IZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nica
3 godine prije

F35 je penicilin za tubandžije i narko trafikante.

wefviweruvniuerwtver
3 godine prije

Što kenjaju a oba rade za grosse palestinezen……………….

Borik
3 godine prije

Samo Israel i Amerika imaju pravo da zivu dobro.

Kažun d.d.
3 godine prije

Dobar vic. A tko bi iz UAE upravljao ovim
“odličnim” strojem?

Američki MIC Military–industrial complex – Vojno-industrijski (polit.mafija) kompleks
proizvodi oružje ne po stvarnoj funkcionalnosti -već glede profita po prodaji
oružja.Koliko su upucali u f-35 i još hoće.

Normalno da u MIC spadaju i bivši generali i i bivši visoko rangirani
političari koje boli kujac za efikasnost oružja koje proizvodi njihovi
puleni Locked ,Grumman,Raytheon,Boeing…….

Takvi bi u Kini brzo došli do zida……….

3 godine prije zadnji put uredio Kažun
Max
3 godine prije

To je stari dogovor o Izraelskoj nadmoći ali s obzirom na to kako radi F 35 nisam siguran da će ostati nadmoćni.

Buran
3 godine prije

Ovaj Biden veći Izraelac od Trumpa.

Umpah Pah
3 godine prije

Pomoćnik Bidenovog pomoćnika (93g.)
traži pomoćnika .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI