Bankarski problemi za djecu političara zbog novih pravila protiv pranja novca

Pranje novca
5 komentara

Novi kontroverzni pravilnici Europske unije (EU) o “politički izloženim osobama” učinili su gotovo nemogućim otvaranje bankovnih računa u Ujedinjenom Kraljevstvu za djecu političara. The Telegraph opisuje ove “stroga pravila protiv pranja novca” koja zahtijevaju da političari i njihove obitelji pristaju na izuzetno invazivne “pojačane” provjere od strane banaka kako bi se kvalificirali kao klijenti.

Ova pravila su predmet rasprave, a ministri ih pozivaju da budu ukinuta. Članovi parlamenta poput Lorda Sharkeyja, člana Liberalne demokratske stranke, tvrde da se pravila koriste protiv njega i njegove obitelji, jer banke traže osobne financijske informacije od njegove troje djece.

Bivši savjetnik Nicka Clegga, Sharkey, kaže da je imao problema s NS&I, štedionicom u državnom vlasništvu, otkako je pravilo uvedeno 2016. godine.

“Bio sam vrlo iznenađen kad mi je napisao pismo koje zahtijeva mnogo više detalja o mojim financijama i izvorima sredstava”, rekao je Sharkey. “Moja trojica djece bila su još iznenađenija kad su dobila isto pismo. Oni čak nisu imali račune u NS&I, što je pokazalo pretjeranost organizacije.” Kad se Sharkey požalio banci na pravilo, rečeno mu je da mora pružiti tražene informacije “ili ćemo zatvoriti vaš račun”.

Tek nakon što je interveniralo Ministarstvo financija, Sharkey i njegova obitelj mogli su zadržati svoje račune u NS&I, što je komentirao da je “sretan” jer je imao posla sa štedionicom u državnom vlasništvu, a ne privatnom bankom.

Lord Sharkey poziva britansku vladu da zaustavi zloupotrebe pravila EU-a

Sharkey potiče svoju zemlju da poduzme oštrije mjere kako bi osigurala da Agencija za financijsko ponašanje (FCA), skupina za nadzor, zaustavi ovakve zloupotrebe u budućnosti.

“Postojeći smjernice su sasvim u redu”, komentirao je. “Problem je što financijske institucije ih ne slijede i FCA ih ne provodi.”

Tory peer po imenu Lord Forsyth kaže da je i njegova kći bila kontaktirana od strane banke Coutts, gdje obitelj posluje. Mlada žena je upitana želi li premjestiti svoj račun zbog povezanosti s Lordom Forsythom. Bivši ministar u kabinetu pod Sir John Majorom, Forsyth kaže da su on i njegova kći u to vrijeme bili klijenti Couttsa, iste banke koja je nedavno otkazala račun Nigelu Farageu.

Forsyth se sjeća kako je menadžer banke pitao njegovu kćer: “Postoji li mogućnost da se preselite u drugu banku jer vas je tako teško brinuti o vama jer je vaš otac politički izložena osoba?” “Po mom mišljenju, to je apsolutna sramota”, odgovorio je Forsyth na incident. “Našoj djeci je teško dobiti hipoteke. Ljudima je teško u postupku ostavinske rasprave.”

Tu je i Lord Kirkhope, još jedan Tory peer koji kaže da je jednom njegovom sinu odbijen bankovni račun nakon što je otkrio da je Kirkhope njegov otac. “Sve je išlo odlično dok ga netko nije kontaktirao i pitao: ‘Jeste li slučajno povezani s Lordom Kirkhopeom?’ Rekao je da”, rekao je Kirkhope.

“Zatim je dobio komunikaciju otprilike dva tjedna kasnije kojom mu se javlja da mu je prijava za račun odbijena. Bilo je očito zašto.” Barunica Kramer kaže da je traženo dokaze o prihodima njenog pokojnog supruga kada je pokušala otvoriti štedni račun u Chase UK.

“Moj suprug je preminuo prije 17 godina i ne znam koliko ljudi još uvijek ima svoje plaćene potvrde iz prije 17 godina, a kamoli one svog preminulog supružnika”, komentirala je.

“Činilo mi se tako invazivno i besmisleno. Rekla sam im, iskreno, zaboravite, povucite moju prijavu.”

bankeeuUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Što tek rade običnim ljudima?

tihobl
9 mjeseci prije

Kako se samo usudjuju provjeravati imovinu lordova i njihove djece?

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Ahaha.

Ne mogu neki nikako ući u tu škvadru koja ih ne doživljava, pa im prave probleme.
Super, super.
Ovo bi moglo biti zanimljivo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI