Banke evrozone moraju napustiti Rusiju

16 komentara

Banke eurozone bi trebalo da smanje svoju izloženost Rusiji ili da se u potpunosti odustanu od te zemlje, rekao je glavni supervizor Evropske centralne banke (ECB) Andrea Enria tokom brifinga za novinare u utorak.

Prema riječima zvaničnika, zajmodavci rizikuju svoju reputaciju ako nastave raditi u državi pod sankcijama. “ Mislim da je važno da banke ostanu veoma fokusirane na dalje smanjenje svoje izloženosti i, u idealnom slučaju, da napuste tržište što je prije moguće ”, naveo je Enria, a citirao Reuters.

“ Ovo je proces koji ne samo hvalimo, već i snažno vršimo pritisak na banke da izvrše jer postoji ogroman rizik za reputaciju u nastavku poslovanja u Rusiji ”, dodao je. Enria je priznala da su ruske filijale banaka eurozone ograničile svoje poslovanje i da, na primjer, više ne odobravaju nove kredite. On je također priznao da je proces oslobađanja od Rusije postao sve teži zbog novog zakona koji uključuje zahtjev za odobrenje predsjednika.

Brojne strane banke napustile su Rusiju tokom prošle godine zbog zapadnih sankcija koje su uslijedile nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Međutim, nekoliko zajmodavaca, uključujući neke iz eurozone, nastavljaju poslovati u zemlji. Među njima su Raiffeisenbank i UniCredit Bank, koje su podružnice austrijske Raiffeisen Bank International (RBI) i italijanskog UniCredita. Oba imaju ključnu ulogu u ruskoj ekonomiji, omogućavajući plaćanja u evrima ui iz zemlje. Oni su ujedno i jedini strani subjekti na listi ruske centralne banke od 13 sistemski važnih kreditnih institucija.

Raiffeisen je u aprilu objavio da razmatra prodaju svog poslovanja u Rusiji, ali je upozorio da će pretrpjeti značajne gubitke ako odluči da se odustane od te zemlje. Predsjednik Nadzornog odbora banke, Erwin Hameseder, u to je vrijeme optužio ” moralno arogantne ” kritičare kontinuiranog rada firme u Rusiji za ” crno-bijelo moralno razmišljanje “. On je insistirao na tome da većina zapadnih preduzeća nastavi da radi u zemlji uprkos sankcijama i geopolitičkim krizama.

bankerusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
10 mjeseci prije

Predsjednik Češke o Rusima u Europi:

“Vjerujem da bi, kao i u slučaju brojnih svjetskih sukoba u prošlosti, tijekom rata koji je u tijeku sigurnosne mjere protiv ruskih građana trebale biti strože nego u normalnim vremenima.
Dakle, sve ruske državljane koji žive u zapadnim zemljama treba nadzirati mnogo pažljivije nego prije. Zato što su građani naroda koji vodi agresorski rat.
Možda mi je žao tih ljudi, ali u isto vrijeme, ako se osvrnemo na vrijeme kada je počeo Drugi svjetski rat: tada je cjelokupno japansko stanovništvo koje je živjelo u Sjedinjenim Državama također bilo pod strogim režimom nadzora. To je samo cijena rata.”
…..

Možda je češki predsjednik, naravno, imao nešto na umu, ali ipak, strogi režim nadzora za Japance u Sjedinjenim Državama nazvan je koncentracijskim logorima.
120.000 Japanaca, uključujući oko 80.000 američkih državljana japanskog podrijetla, internirano je u koncentracijske logore zvane “vojni centri za raseljavanje”. Mnogi su tamo umrli.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Tek sada…!
Kasnim, Al nema veze, imat ćemo veće rate kredita, ali kad smo smo uvaljali Putinu još jednu kajlu, neprocjenjivo!!
Yeeeeaaahhh!

tihobl
10 mjeseci prije

Rajfajzen Rusija prosle godine je uduplao zaradu. Ako bi se morali povuci iz koke sa zlatnim jajima onda bi ovamo morali znacajno povisti kamate da namire gubitak.

Ivan
10 mjeseci prije

Glupa krmaca Urusula i dalje nastavlja nanositi nezamislivu stetu cijeloj EU. Hoce li konacno netko zgaziti tu krmacu?

Max
10 mjeseci prije

Milo za drago.

Noppo
10 mjeseci prije

Sankcija se niko ne drži. Posao ide dalje preko trečih država, najviše Indija. Nafta, gas, dizel gorivo… Sve preko ove zemlje se uvozi u evropske zemlje.

10 mjeseci prije

Pakuj laptop i vozi kući 😂👍

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ruske hakersje grupe najavile napad na EU banke:

“Zadatak broj jedan biće da se parališe SVIFT, a na listi su i evropske i američke banke, kao i američki Fed

Ruske hakerske grupe „Kilnet“, „Revil“ i „Anonimus Sudan“ objedinili su svoje napore i najavili da će u naredna 48 sata doći do moćnog napada na finansijski sistem Zapada, javlja Telegram kanal „Meš“.

U planu je da se „bezumnicima pruži otpor po formuli ‘NEMA NOVCA – NEMA ORUŽJA – NEMA KIJEVSKOG REŽIMA’“

Politico: “Kilnet se drastično razlikuje od ruskih visokokvalifikovanih hakera koji rade za grupacije obaveštajnih službi poput ‘Fensi bera“ i ‘Sendvorma’. ‘Kilnet’ je više nešto poput ljute, nacionalističke onlajn mafije oružane sajber instrumentima niskog kvaliteta”.

tedi
10 mjeseci prije

Neka pitaju bord Sity banku of London i Svicarsku Banku za poravnanje.
Izgleda da im rastu zazubice na kolac trg sa Rusijom, pa ce ECB zajebat, bravo Usruljo,gospodari te ucijenjuju.
A mi cemo platit svoga Boga sa kamatom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI