Biden brani Faucija nakon što se senator Hawley pridružio pozivu GOP da medicinski šef Bijele kuće podnese ostavku ili bude smijenjen

Biden i Fauci
5 komentara

Predsjednik Joe Biden se potrudio da odbrani dr Anthony Faucija, ukazujući svom glavnom medicinskom savjetniku povjerenje dok Bijela kuća traži priliku da ga otpusti usred sve većih zahtjeva republikanaca za njegovo svrgavanje.

„Da, vrlo sam siguran u doktora Faucija“, rekao je Biden u petak nakon brifinga za štampu u Delawareu. Predsjednik je napustio sobu za sastanke, ali je provirio kroz vrata nakon što je novinar uzviknuo pitanje da li ima povjerenja u Faucija.

Upitana na konferenciji za štampu kasnije tokom dana da li može da zamisli bilo koju okolnost u kojoj će Biden otpustiti Faucija, sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je: “Ne”.

Administracija stoji uz Faucija, barem do sada, nakon što je ove sedmice na zahtjev zakona o slobodi informacija objavljeno mnoštvo doktorovih mejlova. Mejlovi iz ranih mjeseci izbijanja Covida-19 pokrenuli su kontroverze oko pitanja kao što su Faucijevi napori da odbaci nagađanja da je virus možda procurio iz kineske laboratorije i privatni komentari na mjere ublažavanja – poput nošenja maski i zatvaranja škola  – što se kosilo sa nekim od njegovih javnih direktiva.

Psaki je u četvrtak branila Faucija, rekavši novinarima, “On je bio neosporna imovina u odgovoru na pandemiju naše zemlje, ali očigledno nije toliko korisno za mene da ponovim sadržaj e-pošte od prije 17 mjeseci.”

Čak i prije bombastične e-pošte, neki republikanski zakonodavci, poput predstavnika Warrena Davidsona (Ohio) i Guya Reschenthalera (Pennsylvania), tražili su da Fauci bude otpušten zbog pitanja kao što je njegovo premišljanje oko pandemijskih direktiva i navodno vladino ulaganje u istraživanje jačanja funkcije virusa.

Senator Rand Paul (R-Kentucky), koji je prošlog mjeseca rekao da je Fauci lagao Kongresu o američkom finansiranju istraživanja na kineskom Institutu za virusologiju Wuhan, reagovao je na objavljivanje e-pošte rekavši da bi doktor trebalo da bude otpušten. „Ako se ispostavi da je virus potekao iz laboratorije Wuhan, što izgleda da je istina, postoji njegova velika krivica u tome što je bio veliki pristalica finansiranja, ali je bio i velika podrška, možemo vjerovati sve do danas, Kinezima u ovome“, rekao je Paul u srijedu u intervjuu za Fox News.

Senator Josh Hawley (R-Missouri) u petak se pridružio GOP horu pozivajući na Faucijev odlazak. „Nedavno objavljeni mejlovi Anthony Faucija i istraživačko izvještavanje o porijeklu Covid-19 su šokantni“, rekao je. „Došlo je vrijeme da Fauci podnese ostavku i da se sprovede potpuna kongresna istraga o porijeklu Covid-19 – i učine svi napori da se spriječi potpuna šteta.“

Hawley je dodao da Amerikanci zaslužuju da znaju da li su vladini zvaničnici pokušali da zaustave napore da utvrde porijeklo Covid-19. „A Kongres takođe mora da sazna u kojoj mjeri je Faucijev NIAID (Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti) bio uključen u finansiranje istraživanja na Institutu za virusologiju Wuhan“, rekao je on.

CNN je krajem prošlog mjeseca izvijestio da je Bidenova administracija obustavila istragu State departmenta da li je virus procurio iz laboratorije Wuhan. Istraga je započela prošle jeseni, pod bivšim predsjednikom Donald Trumpom. 26. maja, dan nakon CNN izvještaja, Biden je naložio američkim obavještajnim agencijama da pokušaju da utvrde porijeklo izbijanja u roku od 90 dana.

Anthony FauciBiden
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
2 godine prije

Francuski aktivist odvjetnik Carlo Brusa otkrio je veze između Pfizera, Faucija, Gatesa, laboratorije u Wuhanu, itd.. Carlo Brusa je poznat po borbi protiv plandemije u Francuskoj i osnivač je organizacije Résistance 19. On je objavio video, na jutjubeu, ali ga je jutjube odmah cenzirao i uklonio. U tom videu pokazao je sve veze i vezice između cijele bande. Od koncerna GlaxoSmithKline, preko laboratorije u Wuhanu, Pfizera, Faucija, Gatesove zaklade, Sosroseve mreže, WHO-a..itd.. svi su međusobno povezani… Brusa je pokazao kako je plandemija još više obogatila farmaceutske koncerne, njihove šefove, kao i naravno “filantrope”, kao Gates ili Bezos.. Pored toga, od plandemije su profitirali 9 novih milijardera,: Stéphane Bancel, šef Moderne, zaradio ej 4,3 milijarde dolara Ugur Sahin, šef Biontecha 4 milijarde Timothy Springer, – imunolog i osnivač Moderne-2,2 milijarde Noubar Afeyan, – predsjednik Moderne 1,9 milijarde Juan Lopez Belmonte, predsjednik španjolske farmaceutske firme Rovi, koja ima ugovor za proizvoddnju cjepiva… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

a evo ovdje opsirnije, o onomu sto sam nedavno ovdje objavio, NIAID pod vodstvom Faucija, provodio je bolesne eksperimente, presadjivanja koze sa glave pobacenih beba, na stakore

ttps://narod.hr/svijet/vlasista-pobacenih-beba-presadena-na-leda-laboratorijskih-stakora-u-svrhu-istraziva

Kažun
2 godine prije

Nagrada za financiranj WIV.A ja mislio da Fackuci
putuje u Gitmo.

Antiglobalist
2 godine prije

Sve je to točno,ali štakor Fauci je pripadnik duboke države i teško da će skoro završiti tamo gdje bi većina nas htjela.

2 godine prije zadnji put uredio Antiglobalist
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI