Biden postavlja ultimatum Izraelu

Biden podrska Izraelu
8 komentara

Predsjednik Joe Biden priznao je da je barem nekoliko palestinskih civila u Gazi ubijeno od bombi proizvedenih u SAD-u – i obećao je da će zaustaviti isporuku bilo kakvog oružja koje bi Izrael mogao aktivno koristiti u drugoj velikoj vojnoj operaciji u južnom gradu Rafi.

Primjedbe američkog lidera  dolaze nakon što su izraelski tenkovi i trupe ušli u istočne okruge Rafe ponedjeljak navečer, zauzevši glavni granični prijelaz između Gaze i Egipta. Ovo je bilo praćeno vazdušnim napadima na gusto naseljen grad. Međutim, Biden smatra da Izrael tek treba da pređe crvenu liniju Vašingtona.

“Nisu ušli u naseljene centre. Ono što su uradili bilo je upravo na granici”, rekao je Biden za CNN Erin Burnett u intervjuu u srijedu.

„Jasno sam stavio do znanja da ako odu u Rafu, ja ne isporučujem oružje koje je korišćeno kroz istoriju za obračun sa Rafom, za obračun sa gradovima, dodao je Biden. “Nećemo isporučivati ​​oružje i artiljerijske granate”, insistirao je američki lider, dok je ponovio posvećenost Washingtona obrani Izraela. „Nastavićemo da se staramo da Izrael bude siguran u pogledu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade koji su nedavno izbili sa Bliskog istoka.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice već zaustavile isporuku oružja Izraelu zbog zabrinutosti zbog kopnene operacije Zapadnog Jerusalema u Rafi, izjavio je ministar odbrane Lloyd Austin. Međutim, Washington nije odlučio konačnu sudbinu oružja.

Pauzirana isporuka navodno je uključivala hiljade američkih bombi od 2.000 funti i 500 funti koje je Izrael neselektivno koristio u svom ratu s Hamasom.

“Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi i drugih načina na koje su krenuli prema populacijskim centrima”, priznao je Biden. Pauza u isporuci oružja označila bi prvi poznati slučaj da SAD uskrate isporuku oružja jevrejskoj državi od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i ofanzive odmazde Zapadnog Jerusalema, navodi Financial Times.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan nazvao je pauzu “veoma razočaravajućom”, ali je za Channel 12 News rekao da ne vjeruje da će SAD zapravo prestati isporučivati ​​oružje Izraelu.

BidenIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
10 dana prije

Opet bacanje prašine u oči!

Kao prvo:
Dementni Biden ne odlučuje o ničemu!

Kao drugo:
Ovakvu odluku su donijeli upravitelji robovskog logora zvanog Amerika sa ciljem smirivanja lokalnog roblja koje je počelo previše mučati, rzati i lajati protiv božjeg naroda.
Naravno, ova “odluka” služi samo u svrhu zavaravanja roblja a samo oružje će i dalje biti isporučivano Izraelu.

Josip
10 dana prije

Nekoliko civila, pas mu mater smrdljivu i trulu..

tuf
10 dana prije

Prevedeno: “Podržati ćemo vas u ubijanju ako nastavite s manjom bukom”

onaj najglu...Dalton
10 dana prije

Prije upisa na američka sveučilišta u novoj akademskoj godini, kandidati će dobiti pitanje kako se pravilno izgovara matzah…
I čiji je Jeruzalem.

P.S.
Baba, zašto su nas u školi tjerali pisat penkalom…
Da imaš lijep rukopis na internetu.

Max
10 dana prije

Glumatanje.

xyz
10 dana prije

To je jeftin blef.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI