Biden traži od američkog ambasadora u Rusiji Sullivana da ostane na funkciji

John Sullivan
6 komentara

Biden navodno želi da Sullivan ostane na funkciji dok ne pronađu odgovarajuću zamjenu, s obzirom na to da je radno mjesto “suviše važno” da bi ostalo upražnjeno.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden zatražio je od Johna Sullivana da i dalje bude američki ambasador u Rusiji, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore koji nisu željeli da budu identifikovani.

Zajedno sa Sullivanom, od još nekoliko drugih imenovanih odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa slično je zatraženo da ostanu na svojim diplomatskim mjestima, navodi se u izvještaju.

Sullivana je izabrao za službu u kancelariji predsjednik Donald Trump prije nešto više od godinu dana. Očekuje se da će većina ostalih Trumpovih zvaničnika podnijeti ostavku čim budu zamijenjeni Bidenovim izborima, uglavnom bivšim zvaničnicima Obamine administracije sa kojima je radio i izabrani predsjednik.

Biden je počeo da bira kandidate za visoke položaje u budućoj administraciji već u novembru, uključujući i ključna diplomatska mjesta. U subotu su za zamjenicu državnog sekretara, odnosno podsekretara za politička pitanja, izabrane veteranke diplomate Wendy R. Sherman i Victoria Nuland. U novembru je Antony Blinken nominovan za nasljednika američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

Izbor zvaničnika iz Obamine ere na ključne položaje u administraciji, zajedno sa promocijom novog slogana „Amerika se vratila“, podstakao je analitičare da sugerišu da će Bidenova spoljna politika napraviti značajan pomak od Trumpovog „inostranog balansiranja“ ka pristupu koji će veoma ličiti Obaminim spoljnopolitičkim strategijama, naime, kolektivnoj diplomatiji i vojnim intervencijama.

Sullivan je naslijedio Jona Huntsmana, koji je bio ambasador od oktobra 2017. do oktobra 2019. Njegovo imenovanje je u početku budilo nadu u Moskvi da će to pomoći u njegovanju boljih odnosa između Washingtona i Moskve. Bivši ruski ambasador u SAD Sergej Kisliak rekao je tada da će Sullivan pomoći da se okonča „politički fudbal“ između SAD i Rusije.

BidenSullivan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
but
3 godine prije

Russian embassy to the US sends diplomatic note over disconnection of telephone lines

Stara kuka
3 godine prije

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden polako najavljuje kandidate za pozicije u svojem kabinetu. Osim što će u njegovom kabinetu biti podosta osoba iz manjinskih skupina, po prvi put će na tako visokoj poziciji biti i jedna transrodna osoba, koju je Biden najavio kao budućeg zamjenika državnog tajnika za zdravstvo. „Dr. Rachel Levine donijeti će stabilno vodstvo i potrebnu stručnost koja nam je potrebna da prebrodimo ovu pandemiju, bez obzira na mjesto stanovanja, rasu, religiju, seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili invaliditet, te postići zdravstvene kriterije koje naša zemlja treba u ovom kritičnom trenutku. To je povijesni i stručni odabir koji će pomoći voditi naše napore u zdravstvu“, poručio je Biden. Levine ima 63 godine, rođen je kao Richard Levine, a 2011. godine se počeo javno deklarirati kao žena. U svom razgovoru za Washington Post rekao je da je 2001. godine počeo posjećivati psihoterapeuta zbog svojeg osjećaja da je rođen u krivom… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Herc
3 godine prije

Sullivan je zemo Irac pa kao takav podoban, danas R,sutra možda D prema potrebi switch to, ostalo gomile degenerika,poremećenih likova koji sebe od milja zovu demokrati

Herc
3 godine prije

Što će sad CNN,Index Stošić i slična poremećena gamad kad im nema goriva zvano Trump

Zvrk
3 godine prije

Ne znam gdje bih to pisao pa ću tu.
Čini se da je susjedstvo, a uskoro i ceo region dobio #MeToo pokret!

Max
3 godine prije

Čovjek je vjerojatno potreban novom pedsjedniku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI