Biden želi 60 milijardi dolara za Kijev

Joe Biden
13 komentara

Očekuje se da će Bijela kuća u petak ujutro američkom Kongresu poslati zahtjev za izdvajanje sredstava za bezbjednosnu potrošnju u vrijednosti od 100 milijardi dolara, javljaju brojne novinske kuće. Najveći dio paketa, 60 milijardi dolara, otišao bi Ukrajini.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno nastoji prevladati otpor republikanaca protiv kontinuiranog finansiranja Kijeva spajanjem pomoći s podrškom Izraelu i Tajvanu i nadzorom južne američke granice, pitanjima koja uživaju ogromnu podršku među zakonodavcima GOP-a.

Prema izvještajima u srijedu, Izrael će dobiti 10 milijardi dolara predloženog paketa, što odgovara iznosu koji je navodno tražio da podrži svoje ratne napore protiv palestinske militantne grupe Hamas. Preostalih 30 milijardi dolara išlo bi za Tajvan i sigurnost u širem Indo-Pacifiku, te za južnu granicu. Potrošnja je predviđena za period tokom finansijske 2024. godine, koja se završava sljedećeg septembra.

Republikanski poslanici su sve skeptičniji u pogledu dugoročne podrške Kijevu kako se sukob s Moskvom odugovlači. Ukrajinski strani donatori polagali su veliku nadu u kijevsku “ljetnu kontraofanzivu”, za koju su obezbijedili napredne tenkove i drugo naoružanje zapadne proizvodnje. Ukrajinske snage nisu uspjele mnogo napredovati protiv odbrambenih linija Rusije.

Pomoć Ukrajini postala je predmet spora za Predstavnički dom američkog Kongresa prošlog mjeseca, dok je raspravljao o zakonu o obustavi potrošnje kako bi se spriječilo zatvaranje vlade. Konačna verzija nije izdvajala novac za Kijev.

Kevin McCarthy je izgubio mjesto govornika nakon što su ga ‘ukrajinski skeptici’ optužili da je sklopio tajni dogovor s Bajdenovom administracijom kako bi se novac održao, i glasali sa demokratama da ga svrgnu. Zakonodavna aktivnost u Domu je u zastoju više od dvije sedmice, dok se republikanci bore da izaberu novog predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi eskalacija nasilja na Bliskom istoku mogla odvratiti globalnu pažnju od njegove nacije. Optužio je Rusiju da stoji iza napada Hamasa na Izrael, ne ponudivši nikakve dokaze.

Zelenskom je navodno odbijen zahtjev da posjeti Izrael zajedno sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom prošle sedmice. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je za italijanski dnevnik La Repubblica da je predložena posjeta odgođena, a ne odbijena.

BidenIZRAELKongresSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Američkog državnog tajnika Anthony Blinkena više nitko ozbiljno ne shvaća.
Kada je prije nekoliko dana ovaj Židov došao u Saudijsku Arabiju zbog situacije u Gazi, saudijski princ MbS doslovce ga je pustio satima da ga čeka.
Sada vidimo da ga ne žele ni u Izraelu, skupa sa drugim Židovom Zelenskim.

Ovi hoće trošiti 100 milijardi dolara na ratove na suprotnoj strani zemaljske kugle, a vlastita infrastruktura im je u raspadu. Postat će bankrotirana zemlja nalik na treći svijet za deset, najviše dvadeset godina ako ovako nastave.

Captain
6 mjeseci prije

Dmitrij Kuleba izjavio je za italijanski dnevnik La Repubblica da je predložena posjeta odgođena, a ne odbijena.😂😂😂
Biden se koprca u blatu,ne može se izvući iz lošeg filma koji se uopće ne odvija po scenariju.
Dodatak bliski Istok te niz napada na američke baze i ambasade.
Naravno nama u EU ukidaju Schengen da bi nam opet stvorili određenu ne znam koju već po redu psihozu.
Ne bi me čudilo da je ova eskalacija režirana i orkestrirana u smislu vojnog razvlačenja SAD-a a da veliko finale bude napad na Tajvan!
Izrael trenutno ne može ništa osim raketiranja a to ne može unedogled jer je eskalacija sve veća.
Ukoliko se povuku,zmaju će narasti još puno glava i onda ga neće moći obuzdavati.
Situacija na više strana može otići predaleko,na točku s koje nema povratka.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Istina ….

nastran
6 mjeseci prije

je

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Netko je jučer rekao da je Židov po majci.
Nije, naravno.
Irci, uglavnom.

“Joseph Robinette Biden Jr. was born on November 20, 1942,[1] at St. Mary’s Hospital in Scranton, Pennsylvania,[2] to Catherine Eugenia “Jean” Biden (née FINNEGAN) and Joseph Robinette Biden Sr.[3][4]
The oldest child in a Catholic family of largely Irish descent, he has a sister, Valerie, and two brothers, Francis and James.[5]”

Max
6 mjeseci prije

Biden i ne zna što želi.

gogo
6 mjeseci prije

ova stara lešina generira inflaciju koju svi osjećamo

6 mjeseci prije

Može im taj senilni idiot poslati 666 milijardi dolara. Ta je cifra primjerenija od one prve.
Uostalom , dok radi mašina za štampanje – dobro je , ali šta će jadan Zelenski ako se pokvari.!?

Hogar
6 mjeseci prije

Ovaj senilni lopina je sef cilog natoa…. Hahahaha
Cijepite se

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI