Bidenova Bijela kuća želi da izbjegne javnu konfrontaciju sa Izraelom oko Irana

Netanyahu i Biden
31 komentar

Tokom Obamine administracije, američki predsjednik i izraelski premijer Benjamin Netanyahu imali su zategnute odnose, posebno zbog Obaminog poteza da sklopi ugovor o zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA) 2015. godine, poznat i kao iranski nuklearni sporazum. Dogovoru se žestoko usprotivio Tel Aviv, nazivajući ga „istorijskom greškom“.

Bidenova administracija želi da izbjegne bilo kakvu javnu konfrontaciju između Washingtona i Tel Aviva oko Irana, rekao je za Axios američki izaslanik State departmenta Rob Malley, prema izvještaju od srijede.

Izaslanik je rekao da su vođeni opsežni razgovori sa izraelskim zvaničnicima, pošto je Bidenova administracija “posvećena tome da bude konsultativna i transparentna” sa Tel Avivom.

U četvrtak će se održati prva runda razgovora o Iranu putem video konferencije između savjetnika za nacionalnu bezbjednost Jakea Sullivana i njegovog izraelskog kolege Meira Ben-Shabbata. Izraelski zvaničnici, prema Axiosu, planiraju da iskoriste prvi sastanak za iznošenje svojih obavještajnih podataka o nuklearnom programu Teherana i da vide da li se američka i izraelska interpretacija poklapaju.

„Ne slažemo se uvijek, ali razgovori su izuzetno otvoreni i pozitivni. Iako možemo imati različita tumačenja i gledišta na ono što se dogodilo u periodu 2015–2016, niko od nas ne želi da to ponovi“, rekao je Malley.

Očigledno se osvrnuo na zategnute odnose između Washingtona i Tel Aviva tokom mandata bivšeg američkog predskednika Baraka Obame, koji u to vrijeme nije izražavao razumjevanje sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Dvojica lidera su se složila oko nekoliko pitanja, posebno o načinu rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba i primjene nuklearnog sporazuma sa Iranom.

JCPOA su 2015. godine napisali Obamina administracija, Iran i šest drugih potpisnika: Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i Njemačka. Dogovor kojim je bilo predviđeno da Iran ponovo skalira svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija izazvao je žestoko protivljenje Netanyahua, koji ga je označio kao „istorijsku grešku“ i javno osudio Obamine napore na tom putu.

„Ovo je loš posao, vrlo loš posao. Bez toga bi nam bilo bolje“, rekao je izraelski premijer u svom obraćanju Kongresu u to vrijeme.

Tel Aviv dosljedno izražava bojazan da Teheran razvija nuklearno oružje, uprkos tome što je islamska republika izjavila da njen nuklearni program ostaje isključivo mirnodopski, čak i nakon što je Obamin nasljednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz JCPOA 2018. godine.

Trenutno je Bidenova administracija izrazila namjeru da oživi nuklearni sporazum, pozivajući Teheran da se vrati obavezama prema sporazumu, od kojeg je odustao nakon Trumpovog povlačenja. Iran insistira da Washington učini prvi korak ukidanjem sankcija protiv te zemlje.

Prošle nedjelje, izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Ashkenazi rekao je tokom brifinga sa izraelskim ambasadorima u inostranstvu da je postignut dogovor između Washingtona i Tel Aviva o takozvanoj „politici bez iznenađenja“, što bi značilo da će SAD obavjestiti Izrael prije nego što donesu odluku o potezima u vezi Irana.

AmerikaBidenova administracijairanIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Izraelci guraju SAD u rat s Irano, A SAD Vidi da je Iran prejak.

burt
3 godine prije

Obama, Biden i Blinken su tokom 2012-2013 postigli dogovor sa Netanyahuom da Izrael ne napadne ciljeve u Iranu a zauzvrat je SAD dostavio Izraelu nevidljive avione F-35 i bombe za uništavanje podzemnih postrojenja GBU-29, Mk-83, Blu-109, BLU-113, to je bilo tada ali sad je druga situacija jer je sada cijela ekipa na istoj strani, Benjamin Netanyahu, Joe Biden, Anthony Blinken, Hillary Clinton, John Bolton, Victoria Nuland, Henry Kissinger, Lindsey Graham, Marco Rubio a svi oni imaju isti stav da se na Iran mora udariti a imali su 20 godina da se pripreme još od one poznate izjave iz 2003 “podržavali smo Irak u ratu protiv Irana a sad smo napali Irak a napast ćemo i Iran”

3 godine prije zadnji put uredio burt
Alen
3 godine prije

Kud če napasti iran kad je iran razapeo svoju mrežu preko čitavog bliskog istoka a unatoč žestokom twiteranju , iran nema nikakvih problema s izraelom..
Stvarni cilj je KSA i ostala ekipica što je ostala čitava…

Staro zeljezo
3 godine prije

Konfrontaciju hahaha. Predstava za priglupe mase. Tramp je bio Israeli cuck a ovaj ce kao glumit da je on objektivan. Samo naivac moze misliti da predsjednici amerike provode svoju inostranu politiku, mada naivaca ima koji misle da kinezi kontroliraju americke medije i banke a ne neko drugi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI