Bill Gates, Jeff Bezos i Michael Bloomberg ponovo pokreću Grenland trend u SAD dok pokušavaju naći materijale za električne automobile

Gates i Bezos zele Grenland
24 komentara

Tri milijardera suočila su se sa ismijavanjem i ruganjem na društvenim mrežama zbog svoje uloge u poduhvatu iskopavanja „prirodnih resursa“ na Grenlandu.

Kompanija za istraživanje minerala KoBold Metals, iza koje stoje milijarderi, potpisala je ove sedmice ugovor sa Bluejay Mining o iskopavanju resursa na Grenlandu koji se mogu koristiti u električnim vozilima.

KoBold koristi vještačku inteligenciju za traženje materijala i kompanija plaća 15 miliona dolara za projekat istraživanja na zapadnoj obali Grenlanda. Oni će dobiti 51 % udjela u projektu. Smatra se da područje koje se istražuje sadrži materijale poput nikla, kobalta i bakra, a svi su vrlo traženi za upotrebu u baterijama.

Bezos, Bloomberg i Gates su svi u prošlosti bili glasni aktivisti protiv klimatskih promjena, a ideja o njihovom rudarenju u zemlji radi zarade navela je mnoge kritičare da se okrutno rugaju milijarderima i izraze bijes.

“Oh, pogledajte, milijarderi koji nam govore o klimatskim promjenama, opljačkat će netaknuti Grenland zbog njegovih minerala kako bi zaradili više milijardi, prisiljavajući vas da vozite električne automobile kako biste “spasili planetu”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Drugi su se brzo prisjetili interesovanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za kupovinu Grenlanda dok je bio u Bijeloj kući, zbog čega su ga kritičari ismijavali.

Glavni investitori KoBolda su Breakthrough Energy Ventures, fond za klimu i tehnologiju koji podržava Microsoftov Gates, Amazonov Bezos, kao i preduzetnik i bivša predsejdnička nada Bloomberga.

“Ovaj ugovor je transformativan za Bluejay”, rekao je izvršni direktor kompanije u izjavi o novom partnerstvu. „Oduševljeni smo što imamo partnera na vrhu tehničkih inovacija za nove metode istraživanja, koji podržavaju neki od najuspješnijih investitora na svijetu.

Bill GatesGrenlandJeff BezosMike Bloomberg
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

Ne treba ih previse spominjati to su cirkusanti.

radoznalo_mače
2 godine prije

Jednom kada nam zabrane benzince, prisilit ce nas na nabavku ovih auta na struju, koja će, naravno, biti ‘smart’, tj. podložna daljinskom navođenju. Pa ako ne razmišljaš na ‘ispravan način’, veliki brat može tvoje pametno auto zabiti u zid i usmrtiti te.
Srećom još postoje konji. Mogli bi uskoro postati jako traženi među svjesnima, kao što je Ivermektin danas. (Btw, Ivermektin se može kupit u veterinara, baš za konje.)

preseren3
2 godine prije

Još se smijete?
Nečete se dugo….

preseren3
2 godine prije

Svaki Grelanđanin če dobiti milijun dolara na račun i posao, koji če mu osigurati 5000$ mjesečnog prihoda u firmama na iskoriščavanju resursa….
Da li je još smiješno?
Ima ih samo 50.000…..
E, pa sad pitanje, gdje su granice…. Lične granice, ne one, državne….

Sven
2 godine prije

Ovaj planet se raspada upravo zbog gomilanja novca kod pojedinaca preko svake razumne mjere. Zamislite sto bi se dogodilo da vuk moze imati ovaca koliko mu srce zeli. Da lav moze uloviti svaku zebru. Ali ne moze, priroda se pobrinula za to. A sistem u kojem zivimo je protuprirodan. I zbog njega pati sve. Unistili smo ili desetkovali brojne zivotinjske vrste. Biljke jezera i mora. A zasto, da bi pojedinci napunili sefove.u bankama. Dok priroda propada oni gomilaju novac za 1 000 zivota. Ne mogu potrositi u jednom zivotu nikako, zar misle da ce zivjeti vjecno. Pretvaraju zivi svijet i prirodu u dolare. Koji stoje u banci. U bas oni ce reci…mi cemo vam pomoci. Bas oni. Gates kupuje ogromna zemljista. Samo cekaju da sve propadne i da vam pruze ruku spasa. Teraformirati ce planetu sa svojim dolarima kad bude potrebno. Klonirati nestale vrste. Prodavato vam organske rajcice. Tko zna… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Luđak do luđaka

Slonica
2 godine prije

Paralelno voditi bitku protiv smrtonosnog virusa i raditi planove za budućnost je oksimoron.
Jedni te isti ljudi određuju sadašnjost i budućnost.. tuga i jad.
Toliko pohlepe u šaki ljudskog oblika djeluje smješno.

Diego Delgado
2 godine prije

Zmiji ne kidate rep već glavu, pva dva su rep rotschilds je glava nju treba rezati.

Angela
2 godine prije

Zar Bill Gates nije uhićen još 27.07.2021. godine? Da se naći na Transformacija svijesti. S tim u vezi i druge priče bi trebale okončati, navodi se zbog čega je uopće bio TRAŽEN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI