Bill Gates priznaje da ga njegov „veliki ugljenički otisak“ čini „čudnom osobom“ za vršenje pritiska na druge – dok promoviše knjigu o klimatskim promjenama

Bill-Gates-
16 komentara

Osnivač Microsofta Bill Gates priznao je da ga njegov privatni avion i životni stil milijardera čine „čudnom osobom“ koja se zalaže protiv klimatskih promjena, ali insistira na tome da čini svoj dio posla finansiranjem nejasnih tehnoloških godina daleko od usvajanja.

Iako je Gates priznao da su njegovi kritičari imali dobar razlog da se zapitaju zašto im čovjek sa „najvećim otiskom ugljenika zapadno od Mississippija“ „propovjeda“ o klimatskim promjenama, softverski magnat i klimatski zagovornik insistirao je da je bio iskren u pokušaju da smanji sopstveni masivni nivo potrošnje.

U diskusiji sa Joeom Scarboroughom iz MSNBC, Gatesu su postavljene mlake i nejasne verzije nekih pitanja koja je dobio od političke desnice i ljevice, a on je iskoristio priliku da promoviše svoju novu knjigu „Kako izbjeći klimatsku katastrofu“ objavljenu u utorak.

Tehnološki tajkun naglasio je da moderira sopstvenu hiperpotrošnju kupujući „zeleno avionsko gorivo“ i plaćajući „direktno hvatanje vazduha“ kako bi zaustavio njegov privatni avion i druge skupe indulgencije da predstavljaju takav teret za planetu. Međutim, njegovi napori ne odražavaju nužno širu industriju – „zelena“ goriva su predstavljala manje od 0,1 odsto svih avionskih goriva do 2018. godine, a samo pet aerodroma redovno nudi distribuciju biogoriva do sljedeće godine, čak iako se industrija nada da će smanjiti emisiju ugljenika za polovinu(sa nivoa iz 2005.) do 2050.

Iako Gatesu nedostaju bilo kakve potvrde u znanju o klimi (ili uopšte bilo kakva akademska dokumenta, jer nije diplomirao na fakultetu), njegova ogromna finansijska sredstva dovela su ga do ulaska u suštinu bilo koje industrije za koju se zanima – i sile da izvrši svoj uticaj na koga god ko radi u toj industriji.

Stoga, iako je Gates više puta naglasio da su zemlji „potrebni“ određeni „proboji“ – najkasnije do 2050. godine – u vezi sa obnovljivom električnom energijom kako bi se izbjegla predviđena „klimatska katastrofa“, on je sugerisao da je oslanjanje na vladu koja će primjeniti ova otkrića recept za katastrofu. Privatni sektor bi morao da završi sa vladom kako bi osigurao da bilo koja politika koja je uspostavljena pod jednom strankom neće biti jednostavno odbačena od druge stranke četiri godine kasnije, tvrdio je on.

Gates nije mogao da odoli da ponovo ne nagovjesti svoje „predviđanje“ pandemije Covid-19, upozoravajući da će države, ako ga svijet ne posluša o klimatskim promjenama, biti zatečene na isti način kao i kada je počela epidemija koronavirusa. Rješavanje Covid-19 bilo je “lako” u poređenju sa borbom protiv klimatskih promjena, rekao je Gates za BBC prošle nedjelje.

MSNBC je započeo život kao zajedničko ulaganje između Microsofta i NBC-a, i dok je softverski gigant prodao svojih 50 posto udjela u mreži 2012. godine, Fondacija Bill and Melinda Gates nastavila je da daje pozamašne donacije svojoj matičnoj kompaniji NBCUniversal, uključujući milion dolara iste godine za „specijalne projekte“, još 1,34 miliona dolara u 2013. i 2,03 miliona u 2010. za „globalnu politiku i zagovaranje“.

Bill Gatesklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R. T
3 godine prije

Ima li zivota prije smrti?

Patriot
3 godine prije

Može li jedan dan bez ćoravog jazavca? Dobio sam osip od same pomisli na njegovo ime.

Max
3 godine prije

On je licemjer..

bauštelac
3 godine prije

ugljični otisak ili broj je 666

Covjek iz sume
3 godine prije

Ma daj uhvati ga i u zatvor zlotvora, njega, Sorosa i sve drakule izabrano pleme. Sta smo mi stoka za guzati.
Goni u celije. Radi u firmi 8 sati za 1500 eura pa neces kakiti po TV i Davosu.
Jebla te gripa i klima. Smrza se ove godine. Koje zatopljenje…

Starina
3 godine prije

Sve su to navlakuše da se priča razvlači oko nebitnih stvari, fućka mi se za njegove avione nek se vozi kolko hoće. Bit svega je da ljudska aktivnost ne utječe ni na kakvo globalno zatopljenje nit po novome klimatske promjene. Osim, naravno zlonamjernog utjecaja putem geoiženjeringa ili ti chemtrailova, te Haarpa. Cilj zaštitnika klime moji žele POTPUNO osloboditi Co2 do 2050. godine. To je kao kad vi bilo tko rekao da želi osloboditi Mars utjecaja Sunca. Čovjek nit može nit treba Zemlju osloboditi Co2. Stvoritelj Zemlje je uspostavio savršene kružne tokove čiji je dio i Co2. Opet se ta sotonska žgadarija petlja u Božje stvari, govoreći kako je Božje stvarstvo prepuno nedostataka, i još pri tome pljačkaju napaćeno čovječanstvo. Evo razmotrimo samo utjecaje vulkana . Upravo je bila ogromna erupcija vulkana Pacaya u Gvatemali (19.02. 2021.) 🔥 Svaka velika erupcija vulkana u 100 godina emituje više ugljika nego što ljudi… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Starina
Boba Lazarević
3 godine prije

Čovjek otvorio i svoj “blog” – Gates Notes. Zapravo se radi o pravom sajtu koji toliko materijala isporuči tjedno da nema šanse da ga piše jedan čovjek, a kamoli Gates.

Ali, zato ga itekako dobro “pushaju” preko Googlea na Androidu. Sve teme su tu – cijepljenje, zatopljenje, prehrana, bla bla bla. Probajte tagirati linkove na članke s “ne šalji više Gates Notes“, i javite mi je li uspjelo, jer meni se i dalje pojavljuju, kao virus.

Peja Pojot
3 godine prije

Jos cudnijim ga cini to sto se nije cijepio

Vlastimir
3 godine prije

Treba pisati io drugim masonima kao što su Rokfeleri i Morganovi a ne samo o Gejtsu.Navići će se narod samo na Gejtsa pa će im na kraju biti i simpatičan,

Jure
3 godine prije

Promoviše…? Jel se kaže tako?

Covjek iz sume
3 godine prije

JURE MOJ nije tema gramatika nego masonski sotonski plan. Stavit ce ti alarm na anus kad pustis vjetar i doci ce ti sluzba za CO2. Zar ne vidis da u ludilu zivis?

Mali Mujica
3 godine prije

Bill ako zaista želiš nešto učiniti za planet, što prije ubij sebe i svoju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI