Biskup iz Osla: “Bojkot Izraela najbolje sredstvo za nenasilni otpor”

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg
45 komentara

Poziv biskupa iz Osla Kari Veiteberghas na nenasilni otpor prema onome što je nazivala okupacijom Palestine izazvao je optužbe za antisemitizam i ljevičarski aktivizam.

Ženski biskup iz Osla, Kari Veiteberg potaknula je raspravu, pozivajući na bojkot Izraela na Facebooku, zbog nedavnog vala nasilja koji je zahvatio Bliski istok.

Citirala je proroka Izaiju (“On će biti sudac narodima, mnogim će suditi ‘plemenima, koji će mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove’. Neće više narod dizati ‘mača protiv naroda nit’ se više učit ratovanju”) i sugerirala da je bojkot Izraela najbolje sredstvo za nenasilni otpor.

„Prema međunarodnom pravu imamo i moralnu i obvezu ne podržavati financijski okupaciju Palestine. Pozivamo crkve u Norveškoj neka podrže bojkot, otuđenje i sankcije (BDS) kao rješenja za trajni i pravedni mir“, napisala je Veiteberg dijeleći sliku koju je izvorno objavila YMCA-YWCA (Kršćanska organizacija mladića i Kršćanska organizacija mladih žena), kojom zagovara ekonomski bojkot Izraela velikih razmjera.

Stav Veiteberg izazvao je snažne reakcije, uključujući i optužbe za antisemitizam od strane goyima.

“Mislim da biskup iz Osla Kari Veiteberg ne pripada Norveškoj crkvi. Ona vjeruje da bismo trebali bojkotirati državu Izrael, što su antisemitske tvrdnje. Ljevica je pozvala na bojkot onoga za što vjeruju da je okupirani teritorij, ali Veiteberg vjeruje da je cijela država nelegitimna“, rekao je član nacionalno-konzervativne Napredne stranke parlamentarni zastupnik Osla Christian Tybring-Gjedde za list Dagbladet.

Tybring-Gjedde tvrdi da su stavovi Kari Veiteberg nespojivi s njezinim položajem biskupa.

“Mislim da bi ona trebala biti ljevičarska politička aktivistica, a ne biskup. Ni sama više ne idem u crkvu. Dobivate samo opomene o tome koliko sažalijevanja imamo prema drugim ljudima i da bismo se trebali sramiti. Velika je provokacija to što ona čini, što je daleko od stavova članova crkve”, obrazložio je Tybring-Gjedde.

2015. godine, aktualna ministrica nafte i energetike Tina Bru dala je otkaz u Norveškoj crkvi u znak prosvjeda, nakon što su biskupi Tor B. Jørgensen i Olav Øygard tvrdili da bi Norveška trebala usporiti proizvodnju nafte.

Christian Tybring-Gjedde tvrdio je, naprotiv, da su biskupi ti koji bi trebali odstupiti.

“Prijedlog Kari Veiteberg me plaši, on nema nikakve veze s Norveškom crkvom. Radi se o udaru u crkvi u Oslu, no trebala bi znati da postoji mnoštvo područja gdje bi ona mogla iskazati svoj ljevičarski aktivizam. Crkva bi trebala biti mjesto na kojem ne biste trebali imati grižnju savjesti“, rekao je Tybring-Gjedde.

Odgovarajući na kritiku Tybring-Gjeddea, Olav Fykse Tveit, prvi među jednakima u Norveškoj crkvi, naglasio je da je dugi niz godina u suradnji s drugim crkvama širom svijeta radio na pravdi i na miru između Izraela i Palestine.

“Norveška crkva je s tim crkvama pozvala na bojkot robe s okupiranog teritorija, robe koja je prema međunarodnom pravu ilegalno proizvedena i prodana. Biskup iz Osla, Biskupska konferencija i biskupi angažirani su na temelju crkvene misije u važnim društvenim pitanjima za mir i pravdu u svijetu“, naglasio je Fykse Tveit.

YMCA-YWCA na svojoj internetskoj stranici priznaje da Izrael priznaju kao legitimnu državu, u skladu s međunarodnim pravom. Prema organizaciji, stav o širokom ekonomskom bojkotu robe i usluga, koji pridonose okupaciji Palestine, u potpunosti je kompatibilan s tim priznanjem. Nedavni sukobi između militanata Hamasa, sa sjedištem u Gazi i Izraela izbili su 10. svibnja, nakon višednevnih nasilnih sukoba između lokalnih Arapa i izraelske policije, do kojih je došlo u istočnom Jeruzalemu. Sukobi su nastali zbog sudskih presuda na temelju kojih se željelo deložirati palestinske obitelji iz susjedstva Sheikh Jarrah i na temelju kojih se željelo Palestincima zabraniti posjećivanje određenih svetih mjesta tijekom Ramazana.

biskupbojkotIZRAELKari VeitebergOslo
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezikoslomac
2 godine prije

eto nama prigode da skujemo riječ, ne trebamo čekati stručnjake:
BiskuPica

Ime
2 godine prije

Vidim komentira Sveto pismo. A što onda ne pročita dio gdje je ženama zabranjeno da budu pastori.

Mladen
2 godine prije

“Ženski biskup ..” – to je već protivno kršćanskom učenju, ako smatramo Pavla apostolom Isusa Krista (apostol = glasnik, povjerenik…).
Tako da to, za mene, prekida svaku daljnju potrebu za raspravom.
Ako se netko želi nazivati ktšćaninom, onda Bibliju (nama jezično najtočniji prijevod KJV) mora prihvatiti u potpunosti.
Ako samo jedan stih u Bibliji proglasite netočnim – točnost cijele Biblije je pod pitanjem i otvaraju se vrata da svako tumači kako želi, oduzima i dodaje. Onda to više nije Božja riječ, nego ljudska izmišljotina.

Moshe
2 godine prije

jel to neki transeksualac ili se nešto promjenilo u vatikanu nočas dok sam spavao ?

Moshe
2 godine prije

Nek prova prošetat među voljenim palestincima pa da vidimo oče li ih preobratit ili natjerat na taharuš ili kamenovat zbog otkrivenog lica

2 godine prije zadnji put uredio Moshe
Staljin
2 godine prije

Kakvo je ovo cudo?
Sta sotona radi od naroda,

Stara kuka
2 godine prije

Mora da se “izabrani” valjaju od smijeha i zadovoljno trljaju ruke kad vide kako se goyimi žestoko međusobno svađaju zbog njih.

Nikada mi nije bilo jasno što nas Europljane ima boliti ona stvar i za židove i za Arape i za njihova vječna međusobna klanja u nekakvoj pustinjetini pa se oko toga dijelimo i svađamo umjesto da podignemo sanitarni kordon prema njima i pustimo ih da se međusobno lijepo istrebljuju u korist i na zadovoljastvo svakog normalnog čovjeka na kugli zemaljskoj..

A ova, kako je netko ovdje napisao biskuPica, bi mogla gledati svoja posla i ako je zaista prava kršćanska vjernica razmisliti zašto vjernici masovno napuštaju njenu crkvu i što bi ona osim davanja ostavke i prestanka glumatanja “svećenice” mogla učiniti da se to zaustavi.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Vrane
2 godine prije

Imao je Vatikan u svoje vrijeme i papisu neka ženska glumila muškarca i to svečenika cijeli život i postala papa Ivan Vlll ,dobro joj je krenulo al nažalost loše je križala noge pa je zatrudnjela i rodila usred procesije što je koštalo života nju i dijete kad ih je dohvatila vjernička rulja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI